DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Tunceli olarak değiştirilen ‘Dersim’ adının iade edilmesine ilişkin bir kanun teklifi verdi. Kordu, “2 Ocak 1936’da yürürlüğe giren bir kanunla Dersim’in ismi, Dersim halkının iradesi yok sayılarak, tarihsel geçmişi ve kültürel bir değeri olmayan Tunceli olarak değiştirilmiştir” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Tunceli olarak değiştirilen ‘Dersim’ adının iade edilmesine ilişkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir kanun teklifi verdi.
“DERSİM HALKININ İRADESİ YOK SAYILARAK TUNCELİ YAPILDI”
Dersim’in, 1879 Tanzimat ile birlikte ‘Dersim’ adıyla vilayet olarak kurulduğunu, Cumhuriyet döneminde ise ‘Munzur Vilayeti Teşkilatı ve İdaresi Hakkında Kanun’ görüşmelerinin başladığı 7 Kasım 1935 tarihine kadar devletin tüm resmî belgelerinde Dersim olarak kabul edildiğini belirten Kordu, “Ancak bu süreçte görüşmeler devam ederken dönemim İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın teklifiyle Dersim isminin ‘Tunceli’ olarak değiştirilmesi kabul görmüştür. Bu kabul ile birlikte 25 Aralık 1935 yılında TBMM’de kabul edilen ve 2 Ocak 1936 Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunla Dersim’in ismi, Dersim halkının iradesi yok sayılarak, tarihsel geçmişi ve kültürel bir değeri olmayan Tunceli olarak değiştirilmiştir” dedi.
“TUNCELİ ADI KATLİAMLA ÖZDEŞLEŞMİŞTİR”
Kordu, sonrasında Seyit Rıza ve arkadaşlarının, İstiklal Mahkemesi’nde göstermelik ve asılsız suçlamalarla yargılanarak 15 Kasım 1937 tarihinde Elâzığ Buğday Meydanı’nda idam edildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
“Sonuç olarak, Dersim Katliamı’yla yüzleşmenin bir ayağını oluşturan ve halkın kendi arasında zaten hala kullanmaya devam ettiği ‘Dersim’ adının geri verilmesi gerekmektedir. Çünkü Tunceli ismi Dersim halkı tarafından 1938 yılında gerçekleşen katliamla özdeşleştirilmektedir. Dersim Katliamı’ndan sonra isminin değiştirilmesi, yani bölgenin kendi tarihinden kopartılarak katliamla birlikte aslında yeni bir resmi tarih yaratılmaya çalışılmıştır.
Türkiye Cumhuriyet’inin kendi tarihiyle ve geçmişiyle yüzleşmesine dair Tunceli ilinin isminin tarihi geçmişi olan ve bir kültürü yansıtan ‘Dersim’ ismi ile değiştirilmesiyle başlanması anlamlı olacaktır. Bu amaçla ‘Tunceli İlinin Adının Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi’ hazırlanmıştır.”
Kürt kültürü ve mitolojisi, yaşadıkları coğrafyanın zorlu iklimi ve üretim biçimleriyle şekillenmiştir. Soğuk dağlık bölgelerde…
Simurg Efsanesi: Zümrüd-ü Anka'nın Kürt Mitolojisindeki Yolculuğu Kürt mitolojisinde ve Doğu’nun kadim söylencelerinde anlatılan Simurg (Zümrüd-ü Anka),…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın cezaevinde kritik sağlık durumu, ailesi ve…
ADIYAMAN (SEMSÛR) Gerger: Aldûş Çelikhan: Çilîkan Kahta: Kalik Gölbaşı: Serê Golan Besni: Behiştî Samsat:…
Türkçe Kürtçe (Kurmanci) Açıklama/Örnek Kullanım Sağlık Tenduristî Tenduristiya we çawa ye? (Sağlığınız nasıl?) Hamile Avîs…
Günler (Rojan) Türkçe Kürtçe (Kurmanci) Açıklama Pazar Yekşem (Lehd) Lehd, bazı bölgelerde kullanılan alternatif…