Categories: Dersim

İliç’te mesele sadece siyanür değil, cıva da var: Üstelik uluslararası anlaşmalar da çiğnenmiş

Erzincan İliç’te siyanürle altın ayrıştırılan ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden işletmesine cıva üretimi için de izin verildiği ortaya çıktı. Türkiye’nin Anagold Madencilik ile yaptığı sözleşmede, taraf olduğu uluslararası anlaşmayı göz ardı ettiği belirtildi.

Erzincan İliç’te, 13 Şubat’ta Anagold Madencilik’e ait maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında siyanürlü göçük altında kalan 9 madenciye hala ulaşılamazken iktidarın Minamata Sözleşmesi’ne uymadığı da ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre, Tıbbi jeoloji uzmanı Dr. Eşref Atabey, Türkiye’nin 2014’te taraf olduğu Minamata Sözleşmesi’ne karşın İliç’te cıva üretimine de izin verildiğine dikkat çekti.  Atabey, süresi 2026 yılında dolacak olan 847 sayılı ruhsatla bölgede altın, gümüş, bakır ve cıva üretim izni verildiğini vurguladı. Zehirli (toksik) bir madde olan cıvaya neye göre izin verildiğinin bilinmediğini belirten Atabey, “Çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri olan cıva, en tehlikeli ağır metallerdendir. Toprak ve suya çökelir ve sonuçta beslenme zincirine girerek canlı yaşama zarar verir” dedi.

Japonya Minamata’da 1950-60’lı yıllarda yaşanan büyük çaplı cıva zehirlenmesinin ardından Minamata Sözleşmesi’nin gündeme geldiğini, Türkiye’nin bu sözleşmeye 2014’te taraf olduğunu, Cumhurbaşkanlığı kararı ile de 2022’de sürecin tamamlandığını anlatan Atabey, “Sözleşme kapsamında ülkelerin cıva içeren ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatını yasaklamaları ve bunlara ilişkin atıklarını etkin bir şekilde bertaraf etmeleri gerekiyor” ifadesini kullandı. Eşref Atabey, bölgede yaşananlar nedeniyle herkesin siyanüre odaklandığına, riskin bu zehirli madde ile sınırlı olmadığına dikkat çekti.

“KANSER VAKASI ARTABİLİR”

Atabey, bölgede kayaçların sökülüp kırılıp küçük tane boyutlarına indirgendikten sonra siyanür başta olmak üzere birtakım kimyasallarla altının alınması yöntemi uygulandığını belirterek “Sülfürce zengin minerallerin bozulması sonucunda yeraltı sularında oksitlenme, yüksek sülfat derişimi, asidik ortam, iz elementlerden nikel, kurşun, çinko, bakır, arsenik ve kadmiyum artışı olabilir” ifadelerini kullandı. Atabey, “Bunlardan zehirli madde olan arseniğin uzun süre litrede 10 mikrogramın üzerinde içilmesi durumunda akciğer, mesane, deri, böbrek ve karaciğer kanserleri, egzama, foliküler dermatit, ülserler ve saç dökülmesi ve keratozis olabilmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Atabey, İliç bölgesi için uranyum, asbest tehlikesi bulunduğunu, ayrıca cevherli kayaçlar içinde kuvars ve kristobalit mineralleri nedeniyle de slikozis hastalığına yol açabileceğini dile getirdi.

Atabey, İliç benzeri işlemlerin yapıldığı alanlarda bakır, kurşun, çinko, gümüş, molibden, antimon, bizmut, kobalt, mangan gibi ağır metallerin birçok yaşamsal sağlık sorunlarına yol açma riski olduğuna da dikkat çekti.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Af Örgütü: Suriye’de Alevilere Yönelik Katliamlar Belgelenmeli

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de Alevi sivillere yönelik katliamların belgelenmesi ve faillerin hesap vermesi gerektiğine dair…

9 saat ago

Karpuz Çekirdeğinin Sağlığa Faydaları

✔ Vitamin ve Mineral Deposu: Karpuz çekirdeği, bakır, demir, magnezyum, çinko ve folat gibi vücut…

1 gün ago

Karabaş Otu: Faydaları ve Kullanımı

Şifalı bitkiler arasında yer alan Karabaş otu, sindirim sistemini destekleyici ve bağışıklık güçlendirici özellikleriyle dikkat…

1 gün ago

Tam Tahıllı Gıdaları Tüketmenin 10 Önemli Faydası

Tam tahıllı gıdalar, sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biridir. Lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olan…

1 gün ago

Kahve Telvesi Maskesi Ne İşe Yarar?

Geçici Renk Etkisi: Kahve, saçı 1-2 yıkama boyunca hafif koyulaştırır. Parlaklık: Antioksidanlar sayesinde saçı nemlendirir ve doğal…

1 gün ago

Aybüke Pusat Kimdir?

Türk televizyon dünyasının yetenekli isimlerinden biri olan Aybüke Pusat, hem oyunculuk performansı hem de güzelliğiyle…

1 gün ago