Categories: Editörün Seçimi

Kayyumun değil halkın festivali

16 yıldır yapılan Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin bu yıl kayyum tarafından gercekleştirilmesine Dersim Kurumları, basın açıklamasıyla protesto etti. 

2000 yılından beri yapılan Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin bu yıl Dersim belediyesine atanan kayyum tarafından gerçekleştirilecek olmasını Dersim Dernekler Federasyonu, Dersim Araştırmaları Merkezi, Dersim Gazetesi’nin de aralarında bulundugu, bir çok, Dersim Kurumu bugün İstanbul Kağıthane DEDEF’te bir araya gelerek, yaptıkları basın açıklamasıyla tepkilerini gösterdi.

Dersim Belediyesine atanan kayyumun Munzur Doğa ve Kültür Festivali’ni gasp ettiğine dikkat çekilen açıklamada, sivil bir festivale yönelmiş bu devletli girişimi tanımadıkları ilan edildi.

Basın açıklamasının tam metni:

Bilindiği üzere halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarımız hukuksuzca gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Tunceli valisi kayum yoluyla belediye başkan vekilliğine atanmıştı. Bugün aynı anlayış festivalimize kayum atamak istiyor.
Tunceli valiliği ve kayum belediye Munzur Doğa ve Kültür Festivali’ne elkoymak istiyor. Halk iradesini hiçe sayan kayum anlayışı halkın festivalini çalmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde yaptıkları bir toplantının ardından festival komitesi oluşturduklarını basına deklare ettiler. Sivil bir festivale yönelmiş bu devletli girişimi tanımadığımızı ilan ediyoruz. Festival Dersim halkınındır.Festivali organize etmek başta DEDEF olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin sorumluluğundadır. Siyasi iktidar tarafından atanmışların bu konuda tasarrufu olamaz.
Festival Ohal koşullarında,siyasi iktidarların ve sermayenin Dersim’e yönelik zalim uygulamalarına karşı ortaya çıktı. Sokağa çıkma yasaklarıyla,baskıyla oluşturulmuş korku çemberini kırdı. Herşeyin karneye bağlandığı zamanlarda ekmeği,tuzu özgürleştirdi. Sürgünün ve toprağına özlemin dermanı oldu. 94 köy boşaltmaları,lanetli baraj projeleri ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu. İnsansızlaştırılmak,talan edilmek ve teslim alınmak istenen bir kentin varoluş mücadelesinde yerini aldı. Bir halkın tarihine,kültürüne ve doğasına sahip çıkma çabasının adı oldu. Varlık nedenini o kadar güçlü ve o kadar güzel gerçekleştirdi ki halklarımızın ilgisini ve teveccühünü kazandı. Dersim’in vazgeçilmezi oldu. 1.Munzur Doğa ve Kültür Festivali 2000 yılında Dersim Dayanışma Kurulu’nun iradesi ve halkımızın sahiplenmesiyle gerçekleştirildi. Dayanışma Kurulu’nun devamı olan DEDEF’in ve demokratik kurumların çabasıyla, seçilmiş belediyelerimizin katkılarıyla bugünlere taşındı.17 yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kendini yenileyerek yoluna devam etti. Her yıl biraz daha güçlendi, gelişti. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından onbinlerce yurttaşın coşkulu buluşmasına dönüştü. 17 yılda devlet baskısına, sermayenin saldırganlığına, sürgüne direnenlerin umudunun bir parçası oldu. Artık Temmuz’un son perşembesi ortak bir ruh oldu. İstanbul’da da Paris’te de, Artvin’de de Frankfurt’ta da, Hakkari’de de Montreal’de de aynı rüya, aynı özlem, aynı sabırsızlık. Artık o kadar halkın oldu ki, emeğiyle festivali yaratanlar bile bir daha festival olmayacak diyemez.
Bugün elkoymak istedikleri bu rüyadır, bu ruhtur. Devlet törenine dönüştürmek istedikleri bu itaatsizliktir. Kayum atamak istedikleri halkımızın moral ve direnme gücüdür. Asla kabul etmiyoruz. Festivalin içinin boşaltılmasına, karakterinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Halklarımızı ve kurumlarımızı bu uğursuz girişimi boşa çıkarmaya çağırıyoruz.
Hangi partiden olursa olsun halkımızın iradesini temsil etmesi gereken tüm seçilmişleri bu kayum oldu-bittisine karşı tavır almaya çağırıyoruz. Dersim Dernekler Federasyonu olarak Dersim’deki tüm demokratik kurumlar ve seçilmişlerimizle yapacağımız görüşmelerin ardından festival programımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Herkes emin olsun ki, festival özüne uygun, Dersim’e yakışır şekilde gerçekleşecektir. Dersim de, Temmuz’un son perşembesi de, festival de bizimdir. Böyle biline.

Dersim Gazetesi

Share
Published by
Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

3 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

4 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

4 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

5 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago