Categories: Editörün Seçimi

Nefes alınacak yerlerden biri de Dersim

Türk Toraks Derneği Antalya’da yapılan 20. Yıllık Kongresi’nin kapanışındaki basın toplantısında hava kirliliği, sarin gazı, asbest ve kentsel dönüşümün sağlığa etkisi, astım, tütün kontrolü gibi birçok konuda bilgi verildi.

Türk Toraks Derneği (TTD) Hava Kirliliği Görev Grubundan Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapan istasyonların 2016’daki sonuçlarını ortaya koyan araştırmada, partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğubeyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet istasyonlarında, DSÖ’nün izin verdiği üst sınırın 5 kat üzerinde kirlilik tespit edildi.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hava kirliliğini “görünmez katil” olarak tanımladığını, her yıl 7 milyondan fazla kişinin bunun yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Çalışır, “DSÖ verilerine göre, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sı, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusunun hava kirliliği olduğunu anlatan Çalışır, Türkiye’de uzun yıllardır hava kirliliği sorunu bulunduğunu belirtti.

NEFES ALINACAK YERLER BİRKAÇ TANE KALDI

Kongreda, Türkiye’de hava kirliliğinin yaşanmadığı, nefes alınabilecek yerler sadece Tunceli, Artvin, Biga (Çanakkale) ve Doğankent (Adana) açıklandı.

Çalışlar, hava kirliliği raporunu şöyle özetledi

1. PM10 düzeyleri açısından Türkiye genelinde hava kirliliği sorunu tüm ciddiyetiyle 2016 yılında da devam etmektedir.

2. PM10’dan daha ölümcül sağlık sorunlarına yol açan PM2.5 ölçümü Türkiye genelinde istisnai örnekler dışında yapılmamaktadır.

3. 2016 yılında Türkiye genelinde pekçok istasyonda 2015 yılına kıyasla kirlilik oranlarında artış yaşanmıştır.

4. Termik santral yapımının planlandığı Bursa, Hatay, Mersin, Adana ve Zonguldak illerinde halen hava kirliliği ciddi bir sorundur ve yapılması planlanan santrallerin bu sorunu ağırlaştıracağı öngörülmelidir.

5. Sadece İstanbul’da 150.000 kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine göre bu kişiler için 9 milyon TL kaynak sarfedilmiştir.Türkiye’nin 2016 yılı il il hava kirliliği raporu açıklandı. Muş, Ağrı Doğubeyazıt, Iğdır, Tekirdağ ve Kayseri’de sınır 5, Ankara’da 3, İstanbul ve İzmir’de ise 2 kat aşıldı.

Türk Toraks Derneği Antalya’da yapılan 20. Yıllık Kongresi’nin kapanışındaki basın toplantısında hava kirliliği, sarin gazı, asbest ve kentsel dönüşümün sağlığa etkisi, astım, tütün kontrolü gibi birçok konuda bilgi verildi.

görsel:fotokritik

Dersim Gazetesi

Share
Published by
Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago