Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye genelinde 256 maden sahası için yeni arama ruhsatları verdiğini duyurdu. Karar, çevresel etkileri ve işçi güvenliği açısından tartışmalara yol açtı. Erzincan‘ın İliç ilçesinde gerçekleşen altın madeni faciasının üzerinden üç ay geçmişken, bölgede yeni bir altın madeni planlanması tepkiyle karşılandı.
Artı Gerçek’in aktardığına göre Erzincan’ın İliç ilçesinde daha önce yaşanan çevre faciasında dokuz işçinin hayatını kaybettiği olayın izleri hala tazeyken, yeni bir altın madeni için arama ruhsatı verildi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Aryom Madencilik‘in altın, bakır, çinko, gümüş, kurşun, krom ve nikel arama ruhsatı talebini kabul etti. İzmir merkezli şirketin yönetim kurulu başkanı Mustafa Günday, projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin önümüzdeki haftalarda başlayacağını duyurdu.
Bakanlık tarafından verilen arama ruhsatları sadece altınla sınırlı değil. Yayımlanan listeye göre, ülke genelinde bakır, çinko, kurşun, kuvars, mermer, kömür, diyatomit, boksit, krom, manyezit, pomza, nikel ve bentonit gibi çeşitli madenlerin aranması için de ruhsatlar verildi. Özellikle Niğde, Denizli, Antalya, Yozgat ve Konya’da mermer; Hakkari, Şırnak, Malatya ve Van‘da bakır, demir, kurşun, gümüş, manganez ve çinko arama faaliyetleri dikkat çekiyor.
Açıklanan ruhsatlarda bazı şirketlere verilen yüksek sayıda arama ruhsatı dikkat çekti. Yabancı sermayeli Power Partners isimli şirkete 47 ayrı arama ruhsatı verildi. Şirket, Niğde, Denizli, Antalya, Yozgat ve Konya’da mermer; Hakkari, Şırnak, Malatya ve Van’da bakır, demir, kurşun, gümüş, manganez ve çinko arayacak.
Verilen ruhsatların illere göre dağılımı da dikkat çekici. Van’da 25, Afyon’da 16, Konya’da 13, Erzurum’da 12, Mersin ve Yozgat’ta 11’er, Sivas’ta 10 ve Erzincan’da 8 maden sahası için ruhsat verildi.
Bakanlık ayrıca, ülke genelinde faaliyette bulunan 50 taş ocağı ve madenin arama ruhsat sürelerini uzattı. Limak Holding‘e bağlı Limak Çimento‘nun yedi çimento ve kalker ocağı, Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır Şirketi‘nin üç bakır ve kalker ocağı da bu kapsamda yer alıyor.
Şadi Aşiretinin Kökeni Şadi Aşireti, tarihsel olarak Revvadi aşiretine mensup olup, soyunun Şeddadi hanedanına veya…
Şavak Aşireti, geleneksel olarak Tunceli (Dersim) ilinin güneyindeki Çemişgezek ve Pertek ilçelerinin köy ve mezralarında…
Dersim (Tunceli) bölgesi, Anadolu'nun en karmaşık sosyokültürel yapılarından birine sahiptir. Coğrafi izolasyonu, Alevi inancı ve…
Balaban Aşireti, Anadolu’nun sosyokültürel mozaiğinde önemli bir yere sahip olan Alevi-Türkmen kökenli bir topluluktur. Bu…
Kureyşan Aşireti, tarih boyunca Anadolu'nun doğusunda köklü bir geçmişe sahip olan, özellikle Alevi inanç ve…
Anadolu’nun kadim halkları arasında, derin tarihi, geniş coğrafi yayılımı ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken…