Categories: Güncel

AB’nin sosyal konut sorunu büyüyecek

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri yarından itibaren başlıyor. Yeni parlamentonun önündeki en önemli konulardan biri de, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde giderek artan sosyal konut sorunu.

 

Parlamentosu (AP) seçimleri yarından itibaren başlıyor. Yeni parlamentonun önündeki en önemli konulardan biri de, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde giderek artan sosyal konut sorunu.

Avrupa Birliği Komisyonu, konutların sadece dar gelirli bireylere yönelik olmasını isterken, Fransa başta olmak üzere bazı üyeler ise bunun konut sorununu çözmeyeceğinden emin.

AB ülkeleri genelinde sosyal konutların toplam içindeki payı yüzde 8 oranında. Housing Europe adlı kuruluşun verilerine göre, sosyal konutların genel toplam içinde en fazla olduğu ülke yüzde 32 ile Hollanda. Bu ülkede, insanların yarısından çoğu kendisine ait bir evde ikamet ederken, üçte ikisi devlet ya da yerel yönetimlerin inşa ettiği konutlarda yaşıyor.

Hollanda’dan sonra sosyal konut alanında en gelişmiş iki ülke ise sırasıyla yüzde 23 ile Avusturya, yüzde 19 ile de Danimarka geliyor. Finlandiya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Britanya ve İsveç ise yüzde 16 ila 18’lik sosyal konut oranıyla dikkat çekiyorlar.

Sosyal konutların sıfır düzeyinde olduğu ülke ise Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti.

ESKİ SOSYALİST ÜLKELERDE NEREDEYSE HERKES EV SAHİBİ

Sosyal konutların genel toplama oranının yüzde 5’in altında olduğu ülkelerin büyük bir kısmı ise uzun süre sosyalizmle yönetilen eski Varşova Paktı ülkeleri ve bu ülkelerin çoğunluğunda insanların çok büyük bir kısmı kendi evinin sahibi konumunda.

Housing Europe verilerine göre, Letonya, Estonya, Litvanya, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovenya’da insanların yüzde 90’ından fazlası kendilerine ait evlerde yaşıyor. Bu ülkelerde, sosyal konutlar dışında kiracı olarak yaşayan insanların oranı ise yüzde 1 ila 5 arasında değişiyor.

ALMANYA EN GERİLERDE

Sosyal konut alanında en geri konumdaki ülkelerden biri ise Almanya. Fransa ve ya Britanya gibi büyük AB ülkelerine oranla kiraların daha düşük olduğu Almanya’da kendi evine sahip olan bireylerin oranı, kiracılardan çok daha düşük. Ülkedeki sosyal konutların genele oranı ise yüzde 5,5 civarında.

Avrupa’da sosyal konut ya da diğer adıyla toplu konutların inşası özellikle 1950’li yıllarda yoğunluk kazanmıştı. Sanayileşmenin getirdiği ani nüfus artışı (Babyboom) ile birlikte sosyal konutlara da ağırlık verildi.

PARİS VE LONDRA GİBİ BÜYÜK ŞEHİRLERDE AÇIK ARTIYOR

Ancak gelinen aşamada, bazı ülkelerde sosyal konutlar ya ihtiyaçlara cevap vermiyor ya da yapılan konutlar nüfusun yoğun olduğu bölgelerden ziyade sonradan göç veren bölgelerde inşa edilmiş. Örneğin, Fransa’nın birçok kırsal alanında sosyal konutlar boş kalmaları nedeniyle satışa çıkarılırken, başkent Paris’in de dahil olduğu Ile-de-France bölgesinde sürekli bir konut açığı bulunuyor.

Benzer şekilde, İngiltere’nin başkenti Londra’nın banliyölerinde sosyal konut açığı giderek büyüyor.

KRİZ NEDENİYLE SOSYAL KONUT İNŞAATI DURUYOR

AB ülkelerinde sosyal konut inşaatlarının finansmanı konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Kimi ülkeler bu konuyu kamu imkanları ve ya banka kredileri ile halletmeye çalışırken, Fransa ise bankalara yatırılan tasarruf mevduatlarından elde ettiği vergi gelirleri ile finanse ediyor. Fransa’da nüfusun diğer ülkelere oranla artması nedeniyle yıllık 100 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Finansman yöntemi sayesinde ise, kriz  dönemlerinde dahi sosyal konut inşası pekte zarar görmüyor.

Ancak diğer bazı ülkelerde bu durum böyle değil. Britanya, krizi gerekçe göstererek sosyal konut inşaatlarını durdururken, Yunanistan’da zaten sıfır noktasında olan bu konutlar kriz nedeniyle tümüyle gündemden kaldırılmış durumda.

AB HOLLANDA’YI KISITLAMAYA ÇALIŞIYOR

22-25 Mayıs arasında 28 AB ülkesinde yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden sonra da sosyal konut konusu önem kazanacak. Konuyu önemli kılan ise, Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı (CJUE)’de görülmekte olan bir dava. AB Komisyonu ile Hollanda arasında görülen davada, komisyon Hollanda’nın sosyal konutları sadece dar gelirli aile ve ya bireylere ayırmasını istiyor.

AB Komisyonu’nun talebi, birçok kesimce ‘dar’ ve liberal’ olarak görülüyor ve ileride birçok devlet hizmetinin sadece dar gelirliler için geçerli olmasını beraberinde getireceği endişesine yol açıyor. Konu ile ilgili kararın ise önümüzdeki sonbaharda verilmesi bekleniyor.

‘KOMİSYON DEĞİL ÜYE ÜLKELER KARAR VERSİN’

Fransız Sosyal Konut Birliği adlı kurumun Brüksel’deki temsilcisi Laurent Ghekiere, CJUE’nin kararı ne olursa olsun, sosyal konut politikasının AP’nin ilgi alanında olacağına dikkat çekiyor. AP’nin yeni seçilecek üyelerinin yeni dönemde sosyal konut meselesine daha fazla ilgi göstermesi gerektiğinin altını çizen Ghekiere, Roma Antlaşması’nın konuyu üye ülkelere bıraktığına vurgu yapıyor.

Ghekiere, Liberation gazetesine verdiği mülakatta, AB Komisyonu’nun üye ülkelere kendi politikasını dayatmak yerine, her ülkenin kendi siyasi tercihleri ve tarihsel gerçekleri ile karar vermesinden yana olunması gerektiğini de savundu.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

4 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago