Categories: DersimGüncel

Dersim Araştırmaları Merkezi’nden “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” Sempozyumuna tepki: Dersim’i Türkleştirme projelerinin devamı

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM); 16-17 Ekim tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli Valiliği, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Munzur Üniversitesi işbirliğiyle yapılacak sempozyuma dair bir açıklama yayınladı. Sempozyumu Dersim’e dair Türkleştirme projelerinin devamı olarak niteleyen DAM; “Önce bu halkın kimliğini tanıyın” dedi.

DAM’ın açıklamasının tam metni şöyle:

1938 katliamı ile on binlerce insanı katledilen Dersim, aynı acımasızlıkla Cumhuriyet’in kuruluşundan beri asimilasyon ve inkâr politikasından kurtulamıyor.

Bu nedenle yok etmekle susturulamayan bölge insanına yönelik birçok politika belli aralıklarla devreye konuluyor. “Türkleştirme” projeleri, dün olduğu gibi bugün de bunların başında geliyor. Dolayısıyla Dersimlilerin Türk olduklarına yönelik olmadık yöntemler, resmi tarih tezi  dayanağı üzerinden sürekli devreye konuluyor.  

Buna göre vaktiyle Hozat’ta bir dağa çizilen koç figürüyle Dersimlileri Türk göstermeye yeltenenler, şimdi de aynı politika ve simgeler ile benzer bir niyete soyunmuş durumdalar. Akıllara zarar teorilerle koç başlarından Dersimlilerin tarihini çıkarmaya çalışanlar, şimdilerde bu sembolü sempozyumun simgesi haline getirmeye çalışıyor.

Bu yıl Tunceli Valisinin Pertek girişindeki dağa yazdırdığı “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” yazısının ikinci ayağı olarak 16-17 Ekim 2024 tarihinde bir sempozyum düzenlenecek.

Tunceli Valiliği, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Munzur Üniversitesi’nin ortaklığıyla yapılan bu sempozyum, tam da yıllardır uygulanan asimilasyon politikasının bir tekrarı niteliğindedir.  

Bu durumun yanı sıra sempozyumda Dersimli bazı akademisyen ve araştırmacılara yer verilmesi, tamamen yabancısı olmadığımız iktidarların bilindik politikalarının bir versiyonudur.  

Diğer yanıyla AKP’nin Alevileri asimile amacıyla kurduğu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını yapan Turancı Ali Rıza Özdemir’in sempozyumdaki varlığı da Dersimlilerin dikkatinden kaçmamalıdır.

Sempozyumu organize edenlere ve katılımcılara son sözümüz şudur:

Dersim halkının yeni bir tarih anlatımına ihtiyacı yoktur. Zira samimiyet, o halkı tanımaktan ve kültürüne saygı duymaktan geçer. Bir halk, dilinden ve inancından dolayı bu topraklarda ötekiyse, samimiyet öncelikle muhataplarının kendi gerçekliğiyle yüzleşmesidir. Tekrarın tekrarı, Dersim halkında bir karşılık bulmaz. Sonuç olarak önerimiz, önce bu halkın kimliğini tanıyın ve akabinde bu alavere dalavere oyunlarına son verin ki Aleviliğin hakikat sofrasında bir yeriniz olsun.

 

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Karpuz Çekirdeğinin Sağlığa Faydaları

✔ Vitamin ve Mineral Deposu: Karpuz çekirdeği, bakır, demir, magnezyum, çinko ve folat gibi vücut…

7 saat ago

Karabaş Otu: Faydaları ve Kullanımı

Şifalı bitkiler arasında yer alan Karabaş otu, sindirim sistemini destekleyici ve bağışıklık güçlendirici özellikleriyle dikkat…

7 saat ago

Tam Tahıllı Gıdaları Tüketmenin 10 Önemli Faydası

Tam tahıllı gıdalar, sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biridir. Lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olan…

8 saat ago

Kahve Telvesi Maskesi Ne İşe Yarar?

Geçici Renk Etkisi: Kahve, saçı 1-2 yıkama boyunca hafif koyulaştırır. Parlaklık: Antioksidanlar sayesinde saçı nemlendirir ve doğal…

8 saat ago

Aybüke Pusat Kimdir?

Türk televizyon dünyasının yetenekli isimlerinden biri olan Aybüke Pusat, hem oyunculuk performansı hem de güzelliğiyle…

11 saat ago

Oyuncular Sendikası’ndan Aybüke Pusat’a Destek: “Sanat Emeği, İfade Özgürlüğüyle Anlam Bulur”

Boykot çağrılarına destek verdiği için rol aldığı diziden çıkarılan oyuncu Aybüke Pusat’a yönelik gelişmeler sürerken,…

11 saat ago