Dersim’de olası deprem tehlikesine karşı alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalara ilişkin Dersim Barosu ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Dersim Barosu ile Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Dersim İl Koordinasyon Kurulu, deprem felaketi öncesinde ve sonrasında yaşanan sorunları tespit etmek, gerekli durumlarda sorunların çözümü için müdahil olmak ve bundan sonra yaşanabilecek felaketlere ilişkin politika oluşturulmasını sağlamak üzere bir Koordinasyon Kurulu oluşturarak protokol imzaladı. İmzalanan protokolle, ilimizin depremsellik açısından daha güvenli bir seviyeye getirilmesi planlanıyor.
İki kurum kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar çerçevesinde, ihtiyaç duyulan konularda sağduyulu bir şekilde, bilimin ve hukukun gereklerine uygun olarak tek bir merkezden sağlanan koordinasyon sayesinde, deprem öncesi ve sonrasında daha etkin, işlevsel ve verimli çalışmalar yürütülmesini mümkün kılmak amacıyla baro binasında bir araya geldi. Baroda yapılan toplantıya avukatlar, mimar ve mühendisler ile Siyasi Parti temsilcileri katıldı.
Protokolle ilgili yapılan basın toplantısında Dersim’in de olduğu bölgede büyük depremler oluşturabilecek fay hatları bulunduğu hakkında akademik çalışmalar bulunduğu hatırlatılarak; bu yüzden Dersim’i depremsellik açısından daha güvenli bir seviyeye getirmek amacıyla sistematik şekilde ve organize çalışmaların yürütülmesi için kısa, orta ve uzun vadede alınacak önlemlerin, teknik, bilimsel ve hukuki yönden ele alınarak deprem mevzuatının iyileştirilmesi, kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gerektiğinde yerel yönetimlerin, resmi kurumların ve sivil toplum örgütlerinin sürece dahil edilmesi ile TMMOB ve Tunceli Barosu olarak bir komisyon oluşturulduğu belirtildi.
Açıklama şu ifadelerle sürdü:
“Hiç kuşkusuz bu depremler gerek büyüklüğü gerekse etkilediği alan bakımından ülkemiz tarihinin en yıkıcı depremlerindendir Deprem ülkemizin bir gerçeği. Anadolu toprakları milyonlarca yıldır depremlerle sarsılmış olup gelecekte de sarsılacaktır. Günümüzün gelişen teknolojisi ve uydu verileri ile atmosfer kaynaklı afetleri büyük doğrulukla önceden bilmek artık mümkün hale gelmiştir. Ancak depremleri önceden bilecek bir teknoloji henüz mevcut değildir. Bu nedenle tüm Dünyada kabul edilen yaklaşım, deprem olacağı tahmin edilen yerlerde depremin vereceği hasarı en aza indirmek için gerekli çalışmaların yapılmasıdır.
Yapının sağlamlığını tek başına kullanılan beton ve demirin belirlememekte olup zemine uygun yapı inşasıyla doğru tasarım, denetim ve uygulama yapılarak can ve mal kaybının önlenebileceği mümkündür.
Yaşanan deprem sonucu meydana gelen can ve mal kayıplarına tek bir hata değil hatalar silsilesi sebep olmuştur. Birçok hatanın sebep olduğu bu tarz yıkımların bir daha yaşanmaması için konunun tek bir kurum, kuruluş veya paydaş tarafından değil ilgili tüm kurumlar tarafından multidisipliner ve proaktif bir yaklaşımla ele alınması gerektiği aşikârdır. Bizler meslek odaları olarak bu bağlamda ilgili kurum ve kuruluşlarla her türlü işbirliği içerisinde olacağımızı taahhüt ederiz. İlimizde de hissedilen depremler sonucu vatandaşlarımızda deprem ve mevcut yapıların sağlamlığı konusunda hassasiyet oluşmuştur. Ancak hasar tespit çalışması, bina durum tespit raporu, bina performans analizi, güçlendirme ve riskli bina tespiti konuları arasındaki ayrımın bilinmesi gerekmektedir. Bu bağlamda;
BİNA HASAR TESPİTİ: Deprem sonrasında binaların kullanılabilme durumunu acil ve hızlı olarak ortaya koyabilmek için detaylı analiz ve testler yapılmadan gözlemsel olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılır.
MEVCUT BİNA DURUM TESPİT RAPORU: Depremin öncesinde veya depremden sonra yapılabilir. Yapısında gözlemlediği değişikliklere dair ve/veya şüphelerini gidermek isteyen kişiler, Bina Durum Tespiti Raporu hazırlanması için; İlgili belediyesinden binanın onaylı mimari ve betonarme projesini temin ederek YAPI alanında uzman İnşaat Mühendisine başvurur. İnşaat Mühendisi tarafından yapılacak olan gözlemsel incelemede;
Bina Durum Tespit Raporu hazırlanarak ileri düzey inceleme gerekip gerekmediğine karar verilir.
BİNA PERFORMANS ANALİZİ: Depremin öncesinde veya depremden sonra yapılabilir. İleri Düzey İnceleme gerekirse; Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018)’e göre;
Tüm veriler kullanılarak, TBDY 2018 ilgili bölüm esaslarına uygun olarak analiz yapılır. Deprem esnasında taşıyıcı sistemin görebileceği hasarlar bilgisayar ortamında tahmin edilir ve binanın performansı ortaya konur. Bina Performans Analizi İnşaat Mühendisleri tarafından hazırlanır
GÜÇLENDİRME: Depremin öncesinde veya depremden sonra yapılabilir. Yapı güvenliğinin sağlanması için güçlendirme tercih edilirse;
RİSKLİ BİNA TESPİTİ: Depremin öncesinde veya depremden sonra yapılabilir.
Afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında ne yapılması ve nasıl davranılması gerektiği konusundaki bilgilerin vatandaşlarımız tarafından güncel tutulması gerekmektedir.
Kurum olarak depremde hayatını kaybedenleri anıyor, hayatta kalan yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Tüm ülkemizin ve toplumumuzun başı sağ olsun.”
Açıklamanın ardından Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen ve TMMOB Dersim İKK Sekreteri Beycan katılımcıların sorularını yanıtladı.
Dersim Belediyesi’nde başlatılan nöbete katılan yurttaşlar, “Dersim’e sefer olur ama zafer olmaz” diyerek irade gaspına…
Dersim Belediye Eş Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de aralarında olduğu…
Dersim Belediyesi'nde başlatılan nöbet eyleminde eşbaşkanlar, kararın kayyım hazırlığı olduğunu belirterek mücadele çağrısı yaptı. Dersim'de…
Dersim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak ile Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e 6 yıl 3'er ay…
Elâzığ’da 32 yaşındaki Burcu Demir’i 8 Şubat’ta katleden Uzman Çavuş Murat Coşansel’in yargılandığı davanın 4.…
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 15. Bölge Müdürlüğüne bağlı Tunceli Şubesi ekipleri, il genelinde…