Categories: Güncel

Rojda Şenses Kimdir?

Asıl adı Kadriye Şenses olan Rojda, 1978 yılında Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Tütün köyünde, 10 çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak dünyaya geldi. İlkokul eğitimini köyünde tamamladıktan sonra öğrenimini sürdürmek üzere İstanbul’a taşındı.

Müzik Yolculuğu

Rojda’nın müzikle tanışması, 1991 yılında İstanbul’da, müzisyen ağabeyi Çiya tarafından kurulan Koma Gulên Xerzan adlı grupla başladı. Bu grup, kısa sürede Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını profesyonel düzeye taşıdı.

1994 yılında yayınladıkları ilk albüm “Ji Bîr Nabin” (Unutulmazlar), Kürt müziği sahnesinde dikkat çekti. Ardından gelen “Sonda Me” (Yeminimiz) albümüyle daha geniş kitlelere ulaşmayı başardılar. Bu albümdeki “Helimcan” adlı parça, Rojda’nın sesinin tanınmasında bir dönüm noktası oldu.

Kadın Müziğinde Öncülük

1997 yılında 11 kadından oluşan Koma Asmîn adlı grubun kurucularından biri oldu. Kadın temsili açısından önemli bir girişim olan bu grup, Rojda’nın hem sanatsal hem de toplumsal duruşunu pekiştirdi. Ancak daha sonra yoğun grup çalışmalarından dolayı Koma Asmîn’den ayrılarak Koma Gulên Xerzan’a geri döndü.

2005 yılında yayımlanan “Rûkena Min” (Güler Yüzlüm) albümüyle büyük bir çıkış yakaladı. Albümdeki “Memet Kanî” ve “Elo Dîno” parçaları, Zaxo’da düzenlenen bir klip festivalinde ödüle aday gösterildi.

Solo Kariyeri ve Başarıları

2006 yılında Koma Gulên Xerzan’dan ayrılarak solo kariyerine başladı ve ilk solo albümü olan **“Sebra Min”**i yayımladı. Albümdeki parçalar büyük ilgi gördü. Özellikle dengbêj Şakıro ile düet olarak hazırladığı “Wey Dıl” klibi geniş yankı uyandırdı.

Rojda, 2012’de “Hat” ve arşiv niteliğindeki “Stranên Hilbijartî” albümleriyle müzikal üretimini sürdürdü. 2014 yılında ise tamamı kadınların söylediği eserlerden oluşan özel bir proje albüm olan “Kezî” ile kadın seslerine vurgu yaptı.

Ayrıca “Şahiya Strana” albümlerinde de yer alarak “Hinne Bîne” ve “Delalê” gibi şarkılarla dinleyiciyle buluştu.

Sahne ve Sinema Çalışmaları

Rojda, yalnızca müzikle değil, sahne sanatlarıyla da ilgilendi. Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu ile Hollanda’nın Theatre Rast ortak yapımı olan W. Shakespeare’in “Hamlet” oyununda Mirbanû rolünü üstlendi. Oyun, çeşitli uluslararası festivallerde ve Avrupa sahnelerinde gösterildi.

Sinema alanında da sesini duyurdu:

  • “Halan Geldi” filminde “Dayê Li Min” şarkısını seslendirdi.

  • “Hükümet Kadını 1” filminde ise “Day Miro” adlı eseriyle yer aldı.

Son olarak, Şengal katliamına dikkat çekmek amacıyla Ezîdî halkı için hazırladığı bir şarkının klibini, Ezîdî köylerinde çekerek yayınladı. Bu duyarlı çalışmasıyla geniş takdir topladı.


Bugün

Rojda Şenses, halen İstanbul’da yaşamaktadır. Sanatsal üretimlerine ve müzik çalışmalarına Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde devam etmektedir. Sahici sesi, güçlü yorumları ve duruşuyla, Kürt müziğinin en önemli kadın seslerinden biri olarak anılmaktadır.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Sarıkanat Nasıl Pişirilir?

  Lezzetli ve besleyici Sarıkanat balığı, özellikle deniz ürünleri severlerin favorisi. Kızarmış, ızgara veya buğulama…

16 saat ago

Çarşaflar ne kadar sürede yıkanmalı?

  Günlük hayatın koşturmacasında bazen ihmal edilen ama sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyan…

16 saat ago

Dar ayakkabı nasıl genişletilir?

  Yeni alınan bir ayakkabı mağazada tam oturuyor gibi görünse de, evde giyildiğinde beklenmedik bir…

16 saat ago

Enginar Kalbi Nasıl Pişirilir?

  Yumuşacık dokusu ve hafif aromasıyla Enginar Kalbi sağlıklı yemek arayanların gözdesi haline geldi. Peki, Enginar…

16 saat ago

DEM Parti heyeti CHP lideri Özel’le görüştü: Barış bütün toplumu kapsamalı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan, Mithat Sancar ve…

16 saat ago

Gaz yapmayan kabaklı bebek çorbası

Bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde hafif, besleyici ve kolay sindirilebilir çorbalara ihtiyaç duyulur. Kabaklı bebek…

16 saat ago