Kanser tedavisi gördüğü İzmir’de, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde sabaha karşı Hakk’a yürüyen şair ve yazar Fadıl Öztürk, Balçova Cemevi’nde düzenlenen bir erkanla son yolculuğuna uğurlandı. Anmada, Öztürk’ün yaşamı boyunca Dersim’in Kürdi, Kızılbaş ve devrimci kültürünü yaşattığı vurgulandı.
Balçova Cemevi’ndeki erkana, Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) kurucularından Ergin Doğru, İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, çok sayıda yoldaşı ve seveni katıldı. Avrupa’da yaşayan sanatçı Ferhat Tunç da Öztürk için bir taziye mesajı gönderdi.
Anma konuşmalarında Fadıl Öztürk’ün mücadeleci yönüne dikkat çekildi. Şair Enver Bulut, “12 Eylül’ün karanlık günlerinde işkenceler gördü, direndi. Fadıl Öztürk devrimci bir şairdi. Şiirden geçerek devrime gelen bir abimizdi” diyerek onu selamladı ve şiirlerinden dizeler seslendirdi.
Yoldaşı Merih Cemil Kaymaz, birlikte yarım asır süren mücadelelerini anlatırken, “İmrenilecek bir dönemin kuşağıyız. Ekibimizin en yaratıcı, en zanaatkâr üyesi sendin” sözleriyle Fadıl Öztürk’ün üretkenliğine dikkat çekti.
Fadıl Öztürk ile Elazığ’daki mücadele günlerine değinen Mehmet Biter ise, “12 Mart sonrası Elazığ’da tanıştık. Elazığ, iç savaşın tetiklenebileceği bir hattaydı. Devrimcilik zordu. Fadıl, özsavunmayı örgütleyerek önemli bir rol oynadı. Bitmek bilmeyen bir enerjiye sahipti” dedi.
İHD Onursal Başkanı Akın Birdal ise, “Fadıl çok sade bir insandı, engin gönüllüydü. İnsanlar unutulduklarında ölürler. O hep aramızda yaşayacak” sözleriyle anısını yaşattı.
Şair Namık Kuyumcu da, Öztürk’ün şiirine ve sanattaki duruşuna değinerek, “Bağırmayan ama çok kıymetli şiirler ve yazılar yazdı. Sanatın piyasa ve iktidar ilişkilerine yenilmeden özgün bir çizgide kaldı” dedi.
Gazeteci ve şair Vecdi Erbay, uzun yıllara dayanan dostluklarını aktararak, “Bana şiiri sevdiren, hayat bilgisiyle büyüten odur. Şimdi büyüdük ve eksiliyoruz gibi geliyor. Fadıl, hepimizin duygusuyla ve yoldaşlığıyla gidecek” ifadelerini kullandı.
DAM kurucularından Ergin Doğru ise Öztürk’ün kültürel mirasına işaret ederek, “Dersim’in Kürdi, Kızılbaş ve Reya Haq kültürünü yaşatan, bunu söze dökerek pratiğe geçiren bir söz ustasıydı. Onun şahsında devrimci sözün Kürdi boyutunu gördük. Yitip giden değil, geleceğe ışık tutacak biri olarak görüyorum” dedi.
Erkanın ardından Öztürk’ün naaşı, toprağa sırlanmak üzere İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Gaziler Köyü mezarlığına uğurlandı. Anmada, yoldaşları ve dostları Fadıl Öztürk’ün şiirlerini seslendirdi.
Cennet ağaçlarından elde edilen bir ürün olarak bilinen sarı halile bitkisi, her türlü sağlık sorununa…
İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder yarın İstanbul'da toprağa verilecek. Önder için…
Sırrı Süreyya Önder'in ölümünün ardından PKK lideri Abdullah Öcalan da taziye mesajı gönderdi. Öcalan'ın…
1. Zengin Antioksidan Kaynağı Böğürtlen, yüksek antioksidan içeriğiyle bilinir. İçerdiği flavonoidler ve polifenoller sayesinde vücudunuzu…
Tunceli tenkil harekatı adıyla bilinen Dersim halkına yönelik soykırım imha kararı 4 Mayıs 1937'de yapılan…
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tedavisinin 18. gününde çoklu organ…