HDK (Halkların Demokratik Kongresi) soruşturması kapsamında tutuklanan sanatçı Pınar Aydınlar, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Aydınlar ve avukatları hazır bulunurken, HDK Eş Sözcüsü Ali Kenanoğlu, çok sayıda siyasetçi, sanatçı, aydın ve hak savunucusu da duruşmayı izledi.
Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Aydınlar, gözaltı sürecinde yaşadıklarını anlatarak, “Gözaltı günümde üstümü giymeme izin verilmeden, ters kelepçeyle yere yatırıldım, başıma silah dayandı. Aynı uygulama oğluma da yapıldı. Oysa ifademi çağrıldığımda verebilecek biriyim. Evime şafak baskınıyla gelinerek bana ve aileme itibar suikastı yapıldı” dedi.
25 yıldır sanat yaşamını sürdüren bir halk sanatçısı olduğunu ifade eden Aydınlar, çalışmalarının HDK ile değil, HDP ile yürütüldüğünü belirtti. Hakkında hazırlanan iddianamede “HDK Kağıthane Başkanı” olarak nitelendirilmesine itiraz eden Aydınlar, bu çatıda herhangi bir faaliyette bulunmadığını kaydetti.
Aydınlar, sosyal medya paylaşımlarının da suç unsuru olarak gösterildiğini vurguladı. Paris’te öldürülen sanatçı arkadaşı Mehmet Şirin Aydın (Mir Perwer) için yaptığı bir paylaşımın dosyaya konulduğunu söyleyen Aydınlar, “Yalnızca ‘saygıyla’ diyerek onu andım. Ayrıca Yeni Yaşam gazetesinin 12 Eylül darbesine ilişkin manşetini paylaşmam suç sayıldı. Oysa bu gazete hâlâ yasal olarak yayımlanmakta. Bunlar ifade özgürlüğü kapsamındadır” dedi.
3 aydır tutuklu bulunduğunu belirten Aydınlar, “Ben İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu bir eğitmenim, öğrenciler yetiştirdim. Sanatımı yoz yaşama karşı bir duruş olarak sürdürdüm. 2 çocuğunu değerleriyle büyütmeye çalışan bir anneyim. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.
Aydınlar’ın ardından söz alan iddia makamı, mevcut delil durumu ve tutukluluk süresi gerekçesiyle sanatçının tahliyesini talep etti.
Pınar Aydınlar’ın avukatı Murat Aksak ise müvekkilinin HDK ile bir bağı bulunmadığını belirterek, “HDK, meşru bir sivil toplum kuruluşudur. Eşbaşkanları kamuoyu önünde siyasi faaliyet yürütmektedir. HDK’li olmak suç değildir. Ancak müvekkilim HDK’li dahi değildir” dedi.
Sosyal medya paylaşımlarına yöneltilen suçlamaların da ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aksak, “Yeni Yaşam gazetesi halen faaliyet gösteriyor. Savcılık, gazetenin manşetinde Mazlum Doğan ve Kemal Pir’in fotoğraflarının olmasını gerekçe göstermiş. Ancak bu tür paylaşımların suç sayılmayacağına ilişkin yargı kararları da mevcut. Suç unsurları oluşmamıştır, beraat ve tahliyesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Pınar Aydınlar’ın tahliyesine karar verdi. Aydınlar hakkında imza atma şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmeden mahkeme, davanın esasına ilişkin mütalaanın hazırlanması için duruşmayı 11 Eylül 2025 tarihine erteledi.
DEM Parti İmralı Heyeti’nde yer alan siyasetçi Ahmet Türk, PKK'nın fesih kararını değerlendirerek, asıl önem…
İnsan Hakları Derneği (İHD), PKK’nin kendini fesih ve silahsızlanma kararının ardından yazılı bir açıklama yayımladı.…
2025 yılı, saç modasında kısa kesimlerin altın çağını yaşadığı bir dönem olarak öne çıkıyor.…
Güneş ışınları, vücudumuz için gerekli olan D vitamini üretimini desteklerken, aşırı maruz kalındığında cilt…
Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nde deprem riski artarak devam ediyor. 23 Nisan’da yaşanan 6.2…
Angel Blonde, son dönemin en popüler saç renklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Melek saçı olarak…