Munzur ve Pülümür vadileri kontrolsüz yapılaşma, su kıyılarında açılan işletmelerin suya doğrudan karışan atıkları nedeniyle hızla kirletilmektedir. Dersim’in her yerinde yaşanan doğa ve çevre tahribatı bu iki vadide artık alarm vermektedir. Dünyanın en temiz suları arasında yer alma özelliğinde olan sularımız ne yazık ki sahipsizlik nedeni ile endişe verici bir duruma gelmiştir.

Dersim’in bu iki güzide ırmağı kar hırsına kurban mı edilecek? Dersim’in yaşam kaynağı olan bu iki ırmağa akan kanalizasyon atıklarına artık bir çözüm bulunulmalı ve daha fazla seyirci kalınmamalıdır. Bu değerlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara temiz olarak bırakmak herkesin öncelikli davranışı olmalıdır.
Munzur ve Pülümür vadilerinin bitki ve hayvan çeşitliliği, suları, dağı, taşı ile oluşturduğu iklim insan yaşamı için paha biçilmez değerdedir.

Her nehir kendi toprağının rengiyle akar. Munzur ve Harçik nehirleri de aktıkça bu iki vadinin renkleri ile rengarenk olur. Bu iki vadiyi çekici kılan onun birçok rengi bağrında barındırıyor olmasındandır. İki vadi zengin bitkisiyle, yabanıl komşularıyla ve ulu ağaçların armonisiyle muhteşem bir güzellik sunuyor kadir kıymet bilene. Ama gelin görün ki ona hükmetmeyi marifet sayan bazı aç gözlü girişimciler bu güzelim doğaya kötülük etmekte bir bahis görmüyorlar.

Bu yaz çocuklarımızı gördüm her şeyden habersiz iki nehirde yüzerlerken. Bu çocuklara daha fazla kötülük etmeyin ve bir an önce önlem alın. İşletmelerinizi süslediğiniz beton duvarlar arsından suya karışan her türlü atık için arıtma yapın. İlgili kurumlar ve mülki amirlere çağrımdır: Madem ruhsat veriyorsunuz önlemlerin alınması konusunu denetleyin. Ruhsat alımına gerekli şartları koyun.

Kaç kente nasip olur iki nehrin bu muhteşem buluşması. Dersim, önemini bu nehirlerin öykülerinden alır. Bizler bu kültürü atalarımızın doğaya verdiği hürmetten aldık. Öyle ise gün bu hürmeti gösterme günüdür. İki nehir boyunca açılan ticarethanelerin atıkları kutsal saydığımız bu nehirlere akmamalıdır.

Munzur inançsal değerlerimize açılan kadim bir kapıdır ve yol süreğimizin rehberidir. Bu kültürün değersizleştirilmesine müsaade edilemez, edilmemelidir. Dolayısıyla yolun hakikati ticari hırsa kurban edilemez. Doğamıza ve kültürel mirasımıza kıymet vermeyen işletmeler bu yanlıştan dönmelidir.

Munzur Irmağı ve Harçik Irmağı’nın kirletilmesine göz yuman ve tedbir almayan belediye yönetimleri teşhir edilmeli ve görevlerini yerine getirmeye zorlanmalıdır.

Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığını yetkililerini ve bölgede sorumluluğu bulunan belediye yönetimlerini milli parklar mevzuatının hukukuna uymaya ve konuya dair tez elden adım atmaya davet ediyorum.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Zeynel Kete: Sempozyumlarla Dersim’e yeni kimlik inşası

16-17 Ekim tarihleri arasında Dersim’de “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” konulu bir sempozyum düzenleniyor. Düzenleyen kurumlara baktığımızda;…

20 saat ago

Yönetmen Kazım Öz’e “Zer” filmi davası

Kürt yönetmen Kazım Öz; hakkında açılmış yeni bir soruşturma için ifadeye çağrıldığını açıkladı. Sosyal medya…

22 saat ago

DEM Partili Kordu, Milli Eğitim Bakanı’na Munzur Üniversitesi rektörünü sordu: İddialar doğru mu?

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu; Munzur Üniversitesi Rektörü'nün akademisyenlere sempozyuma katılma zorunluluğu getirmesini, Milli…

24 saat ago

Ahmet Türk: Kim Kürtleri kandıracağım, desteğini alacağım diye düşünüyorsa kaybeder

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin Halk TV'de gazetecilerin…

1 gün ago

Kadınlara sorduk: Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

EMEL HALİS Bu soruya “Hayır hissetmiyorum” diye cevap veriyor Ayşegül ve sebebini şöyle anlatıyor: Çok…

2 gün ago

Bakırhan’dan Bahçeli’ye “Öcalan” yanıtı: Kapıları açın, ne dediğini hep beraber öğrenelim

Tuncer Bakırhan; MHP lideri Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a bugün yaptığı çağrıya dair yaptığı…

3 gün ago