Categories: Kültür Sanat

DAM ve Dersim Gazetesi kurucularından Ergin Doğru’nun cezaevinden yazdığı “Bize Ölüm Yok” öykü kitabı çıktı

Ergin Doğru, ‘Bize Ölüm Yok’ başlığı altında topladığı hikayelerinde okuyucuyu, yıkım anında bile azalmayan zarafeti ve direngenliğiyle Alevi toplumunun, asırlar boyu tekrar eden ve bitmek bilmeyen büyük insanlık dramına tanıklık etmeye çağırıyor.

Daha önce Sözcüklerin Lal Mevsimi, Sevdası Dağlar Olan ve Ateşten Yaşamlar isimli kitapları yayımlanan, yazar, aktivist, siyasetçi Ergin Doğru’nun, hikayelerden oluşan dördüncü kitabı Bize Ölüm Yok, Aram Yayınevi üzerinden okuyucusuyla buluştu.

“EDEBİYATI SİYASETTEN BAĞIMSIZ GÖRMEDİM”

Ergin Doğru, inancına, diline, tarihine, kültürüne düşkün ve tüm bunları politik mücadele içinde harmanlayan çok yönlü bir kişilik. Üreten ve bildiği yoldan giden, doğru bildiğini dile getirmekten çekinmeyen, hassas bir insan. parmabet

Yazmak onun için aynı zamanda bir siyaset aracı. Fadıl Öztürk’ün Artı Gerçek’teki köşe yazısına verdiği bir demeçte, “Ben edebiyatı siyasetten ve toplum gerçeklerinden bağımsız ve kopuk olarak görmedim. Dilim döndükçe anlatmaya çalıştım. Toplumsal değişimin ve dönüşümün estetik şekillenmesinde edebiyatın rolünü önemsediğimden yazmayı siyasal yaşamımın bir parçası olarak gördüm ve sürdürüyorum. Dışarıda daha çok makale yazıyorken, içeride edebiyat daha öne çıktı hayatımda. Bu durum daha çok mekânsal zorunluluk olarak kendini hissettiriyor. Cezaevi koşulları günceli yakalamaktan uzak bir ortam olduğu içindir bu durum. 2016 yılından itibaren 3. Cezaevi sürecim bu anlamda çok yoğun geçti.” diyor.

“KÜLLERİNDEN YENİDEN”

İçinde bulunduğu olumsuz koşullara rağmen üretmeye devam eden Ergin 2016’dan beri Elazığ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde, 11 yıl 8 aylık cezasını yatıyor. Daha önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Başkanlığı görevinde bulundu. Demokratik Alevi Derneği’nin (DAD) ilk kurucu başkanlığını yaptı. Newedê Dersim, Dersim Gazetesi ve Dersim Araştırmaları Merkezi’nin (DAM) kuruluşunda yer aldı.

Aram Yayınevi’nden çıkan son kitabı Bize Ölüm Yok’un arka kapağında, kitap şöyle anlatılıyor:

“Ergin Doğru, “Bize Ölüm Yok” başlığı altında topladığı hikayelerinde, okurları; geçmişten bugüne devreden kesintisiz bir acıya, kendi küllerinden yeniden ve yeniden doğmak zorunda bırakılan, yıkım anında bile azalmayan zarafeti ve direngenliğiyle Alevi toplumunun derin ızdırabına, asırlar boyu tekrar eden ve bitmek bilmeyen bu büyük insanlık dramına tanıklık etmeye çağırıyor.”

 

Kaynak: PİRHA

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Şavak aşireti hakkında bilmek istediğiniz her şey

​Şavak Aşireti, geleneksel olarak Tunceli (Dersim) ilinin güneyindeki Çemişgezek ve Pertek ilçelerinin köy ve mezralarında…

4 saat ago

Dersim aşiretleri: Kim kimdir, nüfusları ne, nerelerde yaşarlar?

Dersim (Tunceli) bölgesi, Anadolu'nun en karmaşık sosyokültürel yapılarından birine sahiptir. Coğrafi izolasyonu, Alevi inancı ve…

4 saat ago

Balaban Aşireti: Tarihî Kökenleri, Göç Yolları ve Dersim’deki İzleri

Balaban Aşireti, Anadolu’nun sosyokültürel mozaiğinde önemli bir yere sahip olan Alevi-Türkmen kökenli bir topluluktur. Bu…

5 saat ago

Kureyşan Aşireti

Kureyşan Aşireti, tarih boyunca Anadolu'nun doğusunda köklü bir geçmişe sahip olan, özellikle Alevi inanç ve…

6 saat ago

İzol Aşireti: Tarihten Günümüze Bir Kültür ve Kimlik Mirası

Anadolu’nun kadim halkları arasında, derin tarihi, geniş coğrafi yayılımı ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken…

6 saat ago

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu’ndan yeni paylaşım: “Mücadele etmek zorundayız”

Boykota destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan 11 kişiden biri olan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu, dün…

6 saat ago