Categories: DersimPolitika

Dersim adayları, gazetecilerle buluştu: Kentin temel iki sorunu deprem ve göç

Dersim İttifakı’nın Dersim Belediye Eş Başkan adayları Birsen Orhan ve Cevdet Konak, basın emekçileriyle bir araya geldi. Burada konuşan Birsen Orhan, Dersim’in temel sorunlarının deprem ve göç olduğunu belirtirken, Cevdet Konak, “Geleneğin ve geleceğin Dersim’ini inşa edeceğiz” dedi.

Dersim İttifakı’nın Dersim Belediye Eş Başkan adayları Birsen Orhan ve Cevdet Konak, basın emekçileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldiler.

“DERSİM’İN EN BÜYÜK İKİ SORUNU DEPREM VE GÖÇ”

Ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmayı esas alan 25 yıllık bir yerel yönetim tecrübesine sahip olduklarını belirten Dersim Belediyesi Eş Başkan Adayı Birsen Orhan, “Yerel demokrasi ve özgür kentler; şiarıyla yola çıkıyoruz. Çok sorunu var Dersim’in. Çok derdi var. Bunu daha önce de ifade etmiştik. Hani Dersim dört dağ içinde ama daha çok dert içerisinde. Ancak öncelikle, eş başkanımız da ifade etti. Deprem ve göç bunların içerisinde temel sorunlar. Çünkü insanımızın yani öznenin olmadığı bir yerde yapacağınız diğer çalışmaların çok da anlam ifade etmediğini bilmek gerekiyor” dedi.

Orhan, deprem ve göçle ilgili şunları ifade etti:

“Depremle ilgili mevcut Afet Müdürlüğünü geliştirmek, deprem alanları oluşturmak, bununla ilgili metruk, zayıf, yıkılma kararı alınan binaları ekiplerimizle harekete geçip yıkmak. Bunu yaparken işin uzmanlarıyla görüşüp bir an önce buna çözüm üretmek istiyoruz. Bu ciddi anlamda bir problem. Bilim insanlarının aylardır bas bas bağırdığı ve yakın zamanda da yine tekrarladığı söylemleri kulak ardı edemeyiz. Hemen ilk koyduğumuz hedeflerden biri bu.

“GÖÇÜN SEBEBİ SADECE EKONOMİK KAYGILAR DEĞİL”

Bir diğeri göç. 1923’ten beri Dersim üzerinde yürütülen sistematik bir göç var. Evet bu genel anlamda şu an Türkiye’nin bütün kentlerine yayılmış olsa da Dersim’de yıllardır devam edip bugün sadece format değiştirmiş bir şekilde bizim karşımızda göç. Dersim’deki göçü sadece ekonomik kaygılar üzerinde şekillendiremeyiz. Siyasi baskılar, gelecek kaygısı ve kolluğun yaratmış olduğu baskıdan kaynaklı insanlarımız buradan göç ediyor. Bu kısmı, devlet aklının olduğu bir alanda mücadele ve direnişle, halkımızın örgütlülüğüyle aşabiliriz. Peki belediyecilik bunun neresinde derseniz, belediyecilikte işin ekonomik kısmını hafifletecek çözüm önerilerimiz olacak.

Özel savaş politikalarının, yoğun hissedildiği kentlerden biri Dersim’dir, göç de bunun bir parçası. Dolayısıyla üretim alanları açarak, gençlerimizi özellikle bu alanlarda tutmak istiyoruz.

“GÖÇ EDENLER, KENTİNİZE GERİ DÖNÜN”

Biz buradan sizin aracılığınızla seslenmek istiyoruz. Avrupa’da, yurt dışında, diğer ülkelerde olan tüm halkımıza çağrımızdır. Kentinize geri dönün. Biz biliyoruz ki onların gözü, kulağı şu an burada. Hepsi bizi izliyorlar. Bizleri takip ediyorlar, desteklerini de sunuyorlar. Bu bizler için çok kıymetli. Onlara buradan sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Kentlerine geri dönsünler. Burada Dersimli iş insanlarımızla birlikte bizler işin uzmanlarıyla birlikte bu göç sorununa ciddi anlamda çözüm arayışları içindeyiz. Ve tabii ki şunu kabul etmek gerekiyor. Belediyecilik anlamında kentin içinde bulunmuş olduğu ekonomik durumu da gözeterek bu çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

“BELEDİYENİN EKONOMİK DURUMUNDAN DOLAYI HER ŞEYİ BİR ANDA YAPAMAYIZ”

Kendilerini 31 Mart’ta görevde olacak şekilde planladıklarını belirten Dersim Belediye Eş Başkan adayı Cevdet Konak, “Birincisi olası deprem öncesi yapacağımız hazırlıklardır. Belediyemiz muhakkak bu konuda belirli çalışmalar yapmıştır ancak biz göreve geldiğimiz takdirde bu sürecin başından beri nasıl yürütüldüğüne dair bilgi sahibi olacağız. Belediyenin dışında burada ilgili kurumların da deprem öncesi yapmış olduğu hazırlıklar var. Ve bu çalışmalarımızı 1 Nisan’dan sonra bu konuda uzman olan, bu konuda deneyim sahibi olan 6 Şubat ve öncesi yaşanan depremlerde birikimi, deneyimi olan kadrolarla Dersim’de ilk toplantılarımızı, ilk çalıştaylarımızı yapacağız” şeklinde anlattı.

Belediyenin mevcut ekonomik durumunu bildiklerinin altını çizen Konak, “Yani bir anda kentin bütününe müdahale edebilecek durumda değiliz ama bunları kısa, orta vade diyerek planlayacağız. Birincisi depremdir öncelikle programımızda yer alan, ikincisi Dersim’de yaşanan göçtür. Göçü tersine nasıl çevirebiliriz? Nasıl dengeleyebiliriz? Bunun üzerinde yoğunlaşıyoruz. 1 Nisan’dan sonra üzerinde daha yoğun çalışmalar yürüteceğiz” dedi.

GELENEĞİN VE GELECEĞİN DERSİM’İNİ İNŞA EDECEĞİZ”

İstihdamı nasıl arttıracakları ve üretimi nasıl teşvik edecekleri üzerine çalışmalar yapacaklarını söyleyen Konak, “Geleneğin ve geleceğin Dersim’ini inşa edeceğiz. Bunu ifade etmiştik. Bu bizim Dersim’de yeni şiarımız olacak. Alevi Kürt halkının en yoğun yaşadığı bölgelerden biridir Dersim. Kırmançki ve Kırdaski dillerinin kreş ve eğitim alanlarında daha da güçlendirilmesi için çalışmalar yapacağız. Bir Dersim Alevi Bellek Müzesi ve Alevi Bellek Haftası oluşturacağız. Bunlar bizim temel hedefimiz. Bunu da hem dijital ortamlarda hem de ülkede ve dünyada da bu tarihi anlatmaya çalışacağız. Ayrıca Dersim soykırımların, katliamların, zulümlerin yaşandığı bir coğrafyadır. Elli yıldır bu bölgede devrimcilerin, sosyalistlerin, yurtseverlerin ödediği bedeller var. Toplumsal ve siyasal yaşam hafızasını oluşturacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“HALKÇI BİR BELEDİYECİLİK OLUŞTURACAĞIZ”

Emeğin Partisi (EMEP) adına konuşan Mustafa Taşkale ise “Halkın hamgi sorunları olduğunu biliyoruz ve o sorunlara çözüm üreteceğiz. Halkın iradesinin direkt belediyeye yansıdığı halkçı bir belediyeciliği oluşturmamız gerekiyor” dedi.

 

Kaynak: Pirha

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago