Categories: Tanıtım

Bazı bebekler neden daha geç yürür?

Araştırma kapsamında 70 binden fazla bebeğin genetik verileri analiz edildi ve çocukların yürümeye başlama zamanını etkileyen 11 genetik işaretleyici tespit edildi. Bulgular, Nature Human Behaviour adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Surrey Üniversitesi’nden çalışmanın kıdemli araştırmacısı Prof. Dr. Angelica Ronald, bebeklerin ilk adımlarının, hem aileler hem de çocuklar için çok özel bir an olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Bebekler genellikle sekizinci ay ile 24’üncü ay arasında ilk adımlarını atıyor. Bu oldukça geniş bir zaman aralığı. Bu çalışma sayesinde, çocukların yürümeye başlama zamanını etkileyen genetik faktörleri daha iyi anlıyoruz. Elde edilen veriler, motor bozukluklar ya da öğrenme güçlükleri yaşayan çocuklara daha iyi destek sağlanması açısından büyük önem taşıyor.”

Ronald, ebeveynlerin bir gecikme fark ettiklerinde yine de çocuk doktorlarına başvurmaları gerektiğini belirtti, ancak “biraz daha geç yürümeye başlamak her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez,” diyerek aileleri rahatlattı.

Çalışma ekibinden Dr. Anna Gui ise, çocukların yürümeye başlama zamanlamasındaki geniş farklılıkların şimdiye dek yeterince anlaşılmadığını vurguladı:

“Pek çok ebeveyn, çocuklarının erken ya da geç yürümeye başlamasının olumsuz bir işaret olduğunu düşünüyor. Hatta bazen kendilerini suçlayabiliyorlar. Ancak genetik faktörlerin bu gelişimsel dönüm noktasında önemli bir rol oynadığını artık biliyoruz.”

Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise yürümeye başlama zamanı ile beyin gelişimini etkileyen genler arasında da örtüşmeler olduğu. Yani yürümeyi etkileyen genetik yapı, aynı zamanda çocuğun zihinsel gelişimiyle de ilişkili olabilir.

Dahası, çalışmada yürümeye daha geç başlama ile bazı olumlu sonuçlar arasında da genetik bağlar olduğu görüldü. Örneğin, daha geç yürüyen çocukların genetik yapılarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riskinin daha düşük olduğu ve bu çocukların genetik olarak daha yüksek eğitim başarısı potansiyeline sahip olabileceği ortaya kondu.

Uzmanlar, yürümeye başlama zamanının çocuklar arasında büyük farklılıklar gösterebileceğini ve bunun genetikten ciddi şekilde etkilendiğini vurguluyor.

Ebeveynlerin çocuklarının gelişim sürecini değerlendirirken bu geniş aralığı göz önünde bulundurmaları gerektiği ifade ediliyor.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Selahattin Demirtaş, Amedspor için marş besteledi: Bimeşe Amed

HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni şarkısı Şah Turna'yı…

5 saat ago

Sararan kornişleri temizlemek için

Ev temizliği çoğu zaman yoğun bir tempoda yapılır; yerler, camlar ve mutfak gibi alanlar akla…

6 saat ago

Meyve fidanı dikimi ne zaman yapılır?

Tarım sezonunun başlamasıyla birlikte, meyve fidanı dikimi yeniden gündemin orta yerine yerleşti. Bahçesine yeni fidanlar…

6 saat ago

Suriye’de Sahil Katliamı’nın üzerinden 60 gün geçti: “Cezasızlık sürüyor”

Suriye’nin batısında “sahil bölgesi” olarak bilinen Lazkiye ve Tartus vilayetleri ile Hama ve Humus’un kırsal…

6 saat ago

Yüreği yufka gibi olan burçlar

Hayatın telaşı içinde çoğu zaman unuttuğumuz ama bizi insan yapan en önemli değerlerden biri merhamet.…

6 saat ago

Eşref Rüya dizisinde Ebru Yaşar ve Burak Bulut’un düet parçası ‘Kehribar’ rüzgarı

Türk müziğinin güçlü sesi Ebru Yaşar, eşsiz parçalara imza atmayı sürdürüyor. Ebru Yaşar, Burak Bulut…

6 saat ago