İnsülinin eksikliği ya da yetersizliği sebebiyle kandaki şeker seviyesinin artmasıyla oluşan diyabetin işaretlerinden bahseden Özel Amasya Kolmed Hastanesi Dahiliye Bölümünde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Sezikli, belirtileri şu şekilde sıraladı: Yoğun susuzluk hissi, yemek sonrasında oluşan uyku hali, ağız kuruluğu, sık idrara çıkış, bitkinlik ile birlikte bu semptomlara eşlik eden kilo kaybı ve görmede bulanıklık.
Yemek Sonrası Uykunuz Geliyorsa Diyabet Olabilirsiniz
Tip 2 diyabetin insülin direnci sebebiyle sonradan oluştuğuna, Tip 1 diyabetin ise doğuştan gelen insülin eksikliğinin yol açtığı bir durum olduğuna dikkat çeken Sezikli, “Diyabet tedavisinde öncelikli olarak hayat tarzının değiştirilmesi, beslenme düzeninin ayarlanması, perhiz, fiziksel aktiviteler ve bunun yanı sıra tıbbi müdahaleyle ilaçlar ya da insülin uygulanmaktadır. Uzun süre devam eden ve denetim altına alınmayan diyabet, göz, böbrek, kalp, beyin, ayak sinirleri ve damarları gibi pek çok organı etkileyebilmektedir. Bu sebeple erken teşhis büyük önem taşımaktadır” şeklinde ifade etti.
TİP 2 Diyabet İçin Risk Faktörleri
160’tan fazla ülkede 1 milyardan fazla insana ulaşan, dünyanın en geniş çaplı diyabet bilinçlendirme etkinliği olarak bugün Dünya Diyabet Günü olarak kabul edilmiştir.
Tip 2 diyabetle bağlantılı risk unsurları şu şekilde sıralandı:
Ailede şeker hastalığı geçmişi
Aşırı vücut ağırlığı
Hareket eksikliği
Düzensiz beslenme
Yüksek kan basıncı
İlerlemiş yaş
Bozulmuş şeker toleransı (BŞT)*
Genetik köken
Hamilelik sürecinde dengesiz beslenme
Gebelikte diyabet öyküsü