1. Haberler
  2. Ekoloji
  3. Dersim’de 350 Dönümlük GES Projesi Meclis Gündeminde

Dersim’de 350 Dönümlük GES Projesi Meclis Gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’in Pertek ilçesinde belediyeye ait 350 dönümlük alanın 49 yıllığına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması amacıyla özel bir şirkete kiralanmasına ilişkin süreci Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Kordu, konuyla ilgili sorularının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı aracılığıyla Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını talep etti.

Pertek Belediyesi tarafından, Soğukpınar Mahallesi’nde yer alan ve yerleşim alanları içinde bulunan çeşitli parselleri kapsayan yaklaşık 350 dönümlük belediye arazisinin, ACM Mühendislik İnşaat isimli özel şirkete 49 yıllığına kiralanmasına Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla karar verildiği belirtildi. Kararın, yerel halk ve çevre örgütlerinin itirazlarına rağmen alındığı ifade edildi.

İddialara göre, GES projesinin planlandığı alanda halihazırda geçerli bir imar planı bulunmuyor. Mevcut imar planının idari mahkeme tarafından iptal edildiği, yeni planın ise henüz onaylanmadığı kaydedildi. Buna rağmen şirket tarafından hazırlanan proje taslağı üzerinden kiralama kararı alındığı öne sürüldü. Ayrıca dosyanın belediye imar komisyonundan geçmeden meclis çoğunluğuyla kabul edildiği, usule aykırılık itirazları üzerine sonradan komisyona sevk edildiği aktarıldı.

Planlanan alanın; yerleşim yerlerine, hayvancılık yapılan meralara ve yaşam alanlarına bitişik, ekolojik açıdan hassas bir bölgede bulunduğu ifade edildi. GES projelerinde kullanılan kadmiyum telürid, kurşun ve silikon tetraklorür gibi maddelerin çevresel ve sağlık riskleri barındırdığına dikkat çekilen açıklamada; panel kırılmaları, kimyasal sızıntı ihtimali, 20–25 yıl sonra ortaya çıkabilecek atık panel sorunu, toprak yapısının bozulması ve betonlaşma gibi risklerin ayrıca değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Milletvekili Kordu, enerji üretim tesislerinin doğrudan konut alanları içinde ya da bitişiğinde planlanmasının şehircilik ilkeleri, halk sağlığı ve çevresel güvenlik açısından ayrıca ele alınması gerektiğini belirtti. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin işletilip işletilmeyeceği, planlama ilkelerine uyulup uyulmadığı ve projenin yerleşim alanına yakınlığının uygunluğu konularında Bakanlığın yetki ve sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.

Kordu, Bakan Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

  • Pertek’te planlanan 350 dönümlük GES projesi için ÇED süreci başlatıldı mı?

  • İlçede geçerli bir imar planı bulunmadan bu tür bir enerji yatırımına izin verilmesi mevzuata uygun mu?

  • GES panellerinde kullanılan kadmiyum ve kurşun gibi maddelere ilişkin özel bir çevresel düzenleme var mı?

  • 20–25 yıl sonra sökülecek panellerin bertarafı ve toprağın rehabilitasyonu için zorunlu bir teminat mekanizması bulunuyor mu?

  • Tarım ve hayvancılık alanlarında büyük ölçekli GES kurulmasına yönelik özel kısıtlamalar mevcut mu?

  • Yerleşim alanları içinde veya konutlara bitişik bölgelerde GES kurulmasına ilişkin açık bir mevzuat sınırlaması var mı ve söz konusu proje Bakanlık tarafından ayrıca incelenecek mi?

Konuya ilişkin Bakanlıktan gelecek yanıtın, hem bölge halkı hem de çevre örgütleri tarafından yakından takip edildiği belirtiliyor.