Sürgünde Dersim’in ve Kırmancki’nin sesi olan Munzur Çem unutulmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Munzur Çem, Hakk’a yürümesinin 2. yılında mezarı başında anıldı. Anmaya Munzur Çem’in ailesi, dostları, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak ve 27. dönem HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü katıldı.

Munzur Çem’in ablası Dilber Beysülen, “Munzur Çem, sürgünde olmasına rağmen mücadelesini devam ettirdi. Kürtlerin özgürlük mücadelesi ve dil üzerine çok ciddi emekleri oldu. Onun mücadelesini yaşatacağız” diye konuştu.

Munzur Çem’in kardeşi Veli Beysülen, “Sürgünde olduğunda da halkının dili, kültürü ve inancı için mücadele etti” dedi.

Munzur Çem’in 100 yıllık cumhuriyet döneminde Kürdistan coğrafyasında sürgünün adı olduğunu ifade eden Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak, “Munzur Çem, Kürt halkının dili ve kültürü için büyük emekler verdi. Munzur Çem, sürgün yaşamında da Dersim topraklarının sesi oldu. Bizlerde verilen mücadeleyi daha da büyüterek bu topraklarda özgürlüğü ve barışı inşa edene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Munzur Çem’i saygıyla anarak sözlerine başlayan Alican Önlü, “Bir halkın üç temel değeri vardır dili, kültürü ve inancı. Eğer bu değerleri kaybederse o halk yaşayamaz. Devlet, Kürt halkını yok etmek için dili, kültürü ve inancı üzerinde asimilasyon politikası uyguladı. Asimilasyon politikasına karşı direnenler de vardı ve direnenlerin en başında da Munzur Çem geliyor. Munzur Çem’in bıraktığı mirasın devamcısı olacağız” dedi.

Dersim Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Selman Yeşilgöz, “Dilimize, kültürümüze ve inancımıza verdiği emeklerden dolayı Munzur Çem’e teşekkür ediyoruz. Onun verdiği emeği kendisinden sonra gelenler sürdürecektir” diye ifade etti.

 

Kaynak: Pirha

Sürgünde Dersim’in ve Kırmancki’nin sesi olan Munzur Çem unutulmadı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA