31 Mayıs’ta Gazi Cemevinde kültürel bir buluşma gerçekleşiyor.
Dersim Araştırmaları Merkezi, anadili Kirmancî’nin sözlü kültür mirasını yaşatmak ve kuşaktan kuşağa aktarmak amacıyla düzenlediği etkinliklerine bir yenisini ekliyor. 31 Mayıs 2025 Cumartesi günü saat 18.00’de İstanbul Gazi Cemevinde gerçekleşecek “Kirmancî Masal, Şiir ve Müzik Dinletisi”, zengin içeriğiyle dikkat çekiyor.
Programda, Kirmancî masalları deneyimli tiyatro sanatçısı Alişan Önlü tarafından sahnede canlandırılacak. Önlü’nün anlatımıyla hayat bulacak olan masallar, sadece dilin değil, aynı zamanda Dersim coğrafyasına özgü halk hikâyelerinin, yaşam tasavvurlarının ve kültürel değerlerin de izini sürecek.
Etkinliğin şiir bölümünde ise edebiyatçı Özgün Enver Bulut, seçili Türkçe şiirleri seslendirecek. Bulut’un okuyacağı şiirler, anadil ve kimlik mücadelesinin duygusal ve politik yankılarını sahneye taşıyacak.
Gecenin müzik bölümünde ise Hüseyin Hışım ve Cafer Aydın, Kirmancî ve Kurmancî ezgileriyle dinleyicilerle buluşacak. Dengbêj geleneğinden beslenen bu müzikal performanslar, hem geçmişin seslerini bugüne taşıyacak hem de dinleyicilere duygusal bir yolculuk yaşatacak.
Dersim Araştırmaları Merkezi, yaptığı açıklamada bu tür etkinliklerin anadili yaşatma çabalarının temel bir parçası olduğunu vurguladı:
Masallarımızda geçmişin sesi, şiirlerde bugünün dili, müzikte ise halkın hafızası var. Bu geceyle, sözlü kültürümüzü bir kez daha hep birlikte hatırlamak ve yaşatmak istiyoruz.
Katılımın herkese açık olduğu etkinlik, özellikle anadil savunucularını, sanatseverleri ve kültürel hafızaya ilgi duyan herkesi “Dilini dinlemeye, hafızanı büyütmeye” çağırıyor.