”Dersim Belediyesi Meclisinin Aldığı Kararı Destekliyoruz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Dersim Belediyesi’ne Tunceli yerine Dersim tabelasının asılmasıyla başlayan tartışmalara ilişkin bir açıklama yayınladı.

Dersim Belediyesi Meclisinin Aldığı Kararı Destekliyoruz başlıklı açıklamada, ‘’Dersim’’ tartışmalarının endişe ve üzüntüyle izlendiği belirtildi. Dersim’in ‘tarihsel değerleri ve kimliğini hedef alan bir saldırı furyasıyla karşı karşıya kalındığına’ dikkat çekildi.

Açıklama şöyle :

”Son iki gündür sosyal medya ortamında sürdürülen ‘’Dersim’’ tartışmalarını endişe ve üzüntüyle izliyoruz. Tarihsel değerlerimizi, kimliğimizi hedef alan bir saldırı furyasıyla karşı karşıyayız.Adeta bir akıl ve vicdan tutulması yaşanıyor.”

Bu  nasıl bir vicdansızlık?

”1938 Katliamı yetmemiş olmalı ki tekrar katliam çağrısı yapılıyor. 38 Katliamında 60 bin üzerinde sivil insanın katledildiği unutuldu mu?! Munzur’un günlerce kan akması hafızalardan silindi mi yoksa?! Bu nasıl bir vicdansızlıktır ki bir tabela tartışması yüzünden faailler katliam için mezarlarından uyandırılmak isteniyor! Seyid Rıza’nın deyimiyle ‘’Ayıptır, zulümdür, cinayettir.’’ Dersim, Dersim’dir. Dersim yazılır ve Dersim olarak da okunur. ‘’Dersim’’ ismi bu coğrafyanın hem hafızası hem de tarihsel mührüdür. Kadim bir isimdir ve Alevi inancıyla özdeş tutulur. Din, dil, renk gibi farklılıkların ayrı görülmediği, 72 millete bir nazardan bakıldığı ‘Rıza Şehri’dir. 1935 yılında kanun zoruyla çıkarılan ve halkımıza dayatılan ‘’Tunceli’’ ise, Dersim’e yapılan operasyonun adıdır ve katliamla özdeş bir isimdir ki bu ismin asimilasyon amaçlı konduğu belgelerle de sabittir.”

Yetkili Merci Kayyım Vali Değil, Halkın Belediyesidir

‘’Tunceli’’, Dersim’in kıyım fermanı olan 2884 sayılı Tunceli Özel Kanunu’nun ‘özel’ üretimidir. Halkta bir karşılığı yoktur. Asimilasyona uğramış kişilerin dışında bir aidiyet oluşturmamıştır. Bu gerçekler bilindiği içindir ki kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı, Başbakanlar ve muhalefet partisi liderleri de ‘’Dersim’’ ismini telaffuz etmiş, ismin geri verilmesi tartışmaları yaşanmıştı. Kentimizde ve ilçelerimizin bir çok yerinde kültürümüze, inançsal dünyamıza yabancı bir çok simge ve isim var. İnsanlarımız kendilerine yabancı olan bu isimlere tahammül gösterip saygıda kusur etmemektedir.”

”Tunceli belediyesine ‘’Dersim’’ tabelası takılması ve şehrin girişine ‘’Dersim-Tunceli’’ yazılması HDP belediyesi kararıyla uygulanmıştı. Dersim Belediyesine kayyım atandıktan sonra, kayyım vali, halkın en büyük değeri olan ‘’Dersim’’ ismini kaldırmış, halkın nazarında katliamla özdeş olan ‘’Tunceli’’ ismini geri getirmişti. Şimdi halkın oylarıyla seçilen Dersim Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi, halkın talebi doğrultusunda belediyenin tabelasını geri takma kararı almıştır. Dahası şehrin girişindeki tabelaların da değiştirilmesi kararı alınmalıdır. Halkın bu yönlü irade beyanı vardı zaten, önceki belediyelerimiz bu iradenin gereğini yapmıştı.”

”Belediyemize Dersim tabelasının asılması ve şehrin girişine de iki dilli tabelaların asılması halkımızın talebidir, uygulanmalıdır. Söz yetki ve karar Dersim halkının ve onların seçtiği Belediye Meclisinindir. Dersim belediyesi Meclisi halkımızın iradesidir ve bu iradenin aldığı kararlara saygı gösterilmesi gerekiyor. Belediye tabelasında ‘’Dersim’’ isminin olup olmaması ve şehrin isminin değiştirilip değiştirilmemesi bir yürütme makamı olan valiliğin yetkisinde değildir. Şehrimizi de, kendimizi de biz yönetiriz. Valilik vb yürütme makamları da halkın iradesine saygı göstermelidir. Bu bağlamda da Belediye Başkanımız sayın Fatih Mehmet Maçoğlu, halkın meclis üzerinden iradeleştirdiği kararı uygulamalıdır. Bizler, Belediye Meclisimizin aldığı bu kararı destekliyoruz. Karar doğrudur ve derhal uygulanmalıdır.”

”Dersim Belediyesi Meclisinin Aldığı Kararı Destekliyoruz”
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA