Tunç: Bir kültürün nasıl yaşayacağına ceberrut iktidar karar veremez

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

26-29 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan Munzur Festivali’nin yasaklanmasına sanatçı Ferhat Tunç tepki gösterdi.

26-29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli Valiliği tarafından ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle yasaklandı.

Sanatçı Ferhat Tunç, festivalin iptal olmasına tepki gösterdi. Tunç, 18’inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali için yapılan başvuruya valiliğin enteresan, hukuksuz iddialarla festivallerini ‘yasaklamış’ olduğunu söyledi.

“Valiliğin, festivalin ‘örgüte finans ve elaman kazandırdığı’ gibi mesnetsiz, gülünç iddialarla yasak kararı almasını kınıyorum” diyen Tunç, “Ülkede DAİŞ zihniyeti yüzlerce insanımızı katleden saldırılar düzenlerken önlem almayanların, “Yasa dışı pankart-poster taşınacağına dair duyumlar alınmıştır” diyerek bir kültür ve doğa festivalini yasaklaması tarihe geçecektir” dedi.

Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

“Atanmış bir kayyum memuru, sömürge valisi edasıyla Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin düzenlenmesini “uygun” görmemiştir. Bu, AKP iktidarının künyesine yakışır bir karar. Şaşırmadık çünkü fıtratlarında yasakçılık ve inkarcılık var.

Bir halkın kültürünü nasıl yaşayacağına ve yaşatacağına ceberut iktidar zihniyeti karar veremez. Keyfiyetçi ve lakayt kararını ancak klişeleşmiş, içi boş gerekçelere dayatabiliyor vali hazretleri. Dersim’i açık bir cezaevine dönüştürüp, “Ayakkabı numaralarınızı bile heronla izliyoruz” diyen Tunceli Valiliği’nin kararı, binlerce yıllık Dersim-Munzur kültürü karşısında aciz ve çaresiz kaldıklarının da işareti. Kültürsüzlük ancak kendini yasaklar kültürüyle ifade edebiliyor. Biz de yasakları tanımıyoruz ve kınıyoruz. Nerede, hangi şartta olursa olsun, kültürümüzü yaşatacağız. Kimsenin kuşkusu olmasın; atanmışlar bir gün gider ama sahip olduğumuz değerlerimiz kaya gibi yerinde kalır, binlerce yıldır olduğu gibi.”

Pirha

Tunç: Bir kültürün nasıl yaşayacağına ceberrut iktidar karar veremez
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA