Dersim’in Çemişgezek ilçesindeki Tağar çayına yapılmak istenen HES’e karşı Dersimli sivil toplum örgütleri protesto açıklaması yaptı.
Açıklamada konuşan Dersim Dernekleri Genel Başkanı Ali Rıza Bilir; şunları söyledi.
Tağar çayı da HES projesiyle yok edilmek isteniyor. Nehirlerde katliam yaşanıyor. Artık bütün gerçekler ve görüntüler ortada. Derelerimizde su kalmadı. Başka canlılar doğal yaşam ve gelecek yokmuşçasına salt bir enerji kaynağı olarak görülen ve ranta dönüştürülen su kaynaklarımız ve derelerimiz kuruyor. Canlı yaşam yok oluyor. Dereler ve sularımız kuruduğu için yaşamın da kökü kurutuluyor. Sermaye nehirlerimize, dağlarımıza, ormanlarımıza, yaşam alanlarımıza göz koymuş durumda. Barajlarla, HES’lerle, madenlerle yaşam alanlarımız yok ediliyor. Kimsenin kuşkusu olmasın, sermayenin yok etme anlayışına karşı nehirlerimizin, dağlarımızın ve vadilerimizin sesi olacağız. Yüzyıllardır üreterek var ettiğimiz yaşam alanlarımızdan geçmişimiz ve coğrafyamızdan koparıp yurtsuzlaştıran, suyumuza, toprağımıza, havamıza göz koyan hiçbir girişime sessiz kalmayacağız. Bizler yurt genelindeki bütün hidroelektrik santral ve benzeri rant projeleri durdurulup iptal edilinceye kadar ayrımsız olarak tüm hidroelektrik santral ve rant projelerine karşı anayasal, yaz, yasal, hukuki, demokratik ve yaşamsal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.
Açıklamada Tağar Çayı Dayanışma Platformu da şu vurguları yaptı:
Çemişgezek’te kaçak HES yapılıyor. Derhal durdurulmalı ve iptal edilmelidir. Çünkü Tağar Çayı Vadisi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve dünya koruma listesinde kırmızı listede bulunan su samurlarının yoğun popülasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Üreme ve yaşam alanları yok edilemez. Tağar Çayı Vadisinde koruma altında olan yaban keçileri ve bezuvar tekeleri çok yoğun bir popülasyona sahiptir ve yaşam alanları yok edilmemelidir.
Tağar Çayı kıyılarında nesli tükenme tehlikesi ve koruma altında olan Anadolu semenderleri, benekli semenderler çok yoğun bir popülasyonuna sahiptir ve yaşam alanları asla yok edilmemelidir. Bu hukuksuz inşaat Tağar Çayı kıyı şeridinde ve çay yatağında telafisi mümkün olmayan bir doğa tahribatına sebep olmaktadır ve hukuksuz bir şekilde olmaya devam etmektedir. Böylesine endemik türlere ev sahipliği yapan Tağar Çayı Vadisi, Milli Park olma kriterlerini fazlasıyla taşımaktadır. Milli Park ilan edilmesi gereken Tağar Vadisi’ne HES inşasını asla kabul etmiyoruz!
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, Yedisu Fayı’nın…
Kürt kültürü ve mitolojisi, yaşadıkları coğrafyanın zorlu iklimi ve üretim biçimleriyle şekillenmiştir. Soğuk dağlık bölgelerde…
Simurg Efsanesi: Zümrüd-ü Anka'nın Kürt Mitolojisindeki Yolculuğu Kürt mitolojisinde ve Doğu’nun kadim söylencelerinde anlatılan Simurg (Zümrüd-ü Anka),…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın cezaevinde kritik sağlık durumu, ailesi ve…
ADIYAMAN (SEMSÛR) Gerger: Aldûş Çelikhan: Çilîkan Kahta: Kalik Gölbaşı: Serê Golan Besni: Behiştî Samsat:…
Türkçe Kürtçe (Kurmanci) Açıklama/Örnek Kullanım Sağlık Tenduristî Tenduristiya we çawa ye? (Sağlığınız nasıl?) Hamile Avîs…