Munzur Vadisi Milli Parkı, Dersim Merkez ve Ovacık arasında 42.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. 1971 yılında milli park ilan edilen alanda başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere çeşitli endemik bitki türleri ve yöreye özgü canlı türleri bulunuyor.
YABAN YAŞAMI
Munzur Suyu ve Mercan Deresi’nde yaygın ve yoğun olarak bulunan yöreye özgü nadir alabalık türleri ile çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, boz ayı, kızıl tilki, yabani tavşan ve porsuk gibi memeliler yaşıyor. Bölgede aynı zamanda urkeklik ve kaya kartalı gibi kuş türleri de mevcut.
UNESCO’YA BAŞVURU
Av. Barış Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için başvuru yaptı. Yıldırım, “Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için tüm ilgililerden destek bekliyoruz. İlgili Bakanlıklara gerekli başvuruları yaptık. Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Sözleşmesi hükümlerine göre Türkiye’den Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken en nadide miras Milli Park Munzur Vadisi Milli Parkı’dır. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu; Munzur Vadisi Milli Parkı’nı veri tabanına uygun olarak gündemine almasını talep ediyoruz” dedi.
Şavak Aşireti, geleneksel olarak Tunceli (Dersim) ilinin güneyindeki Çemişgezek ve Pertek ilçelerinin köy ve mezralarında…
Dersim (Tunceli) bölgesi, Anadolu'nun en karmaşık sosyokültürel yapılarından birine sahiptir. Coğrafi izolasyonu, Alevi inancı ve…
Balaban Aşireti, Anadolu’nun sosyokültürel mozaiğinde önemli bir yere sahip olan Alevi-Türkmen kökenli bir topluluktur. Bu…
Kureyşan Aşireti, tarih boyunca Anadolu'nun doğusunda köklü bir geçmişe sahip olan, özellikle Alevi inanç ve…
Anadolu’nun kadim halkları arasında, derin tarihi, geniş coğrafi yayılımı ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken…
Boykota destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan 11 kişiden biri olan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu, dün…