Yer bilimci Naci Görür: Tunceli, Bingöl ve Erzincan için midemiz ağzımızda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Naci Görür Dersim, Bingöl ve Erzincan’a yönelik deprem uyarısında bulunarak, “Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda” dedi.

TELE1 canlı yayınına katılan Görür, “‘Hocam Marmara’yı konuştuk başka nerede deprem bekliyorsunuz?’ diyorlar. Şimdi parmağımı kapatıyorum Tunceli diyorum” dedi.

“Tunceli’ye dikkat diye feryat ettim, bağırdım” diyen Görür, “Sağ olsun Tunceli Valisi, anladığım kadarıyla sesimizi duymuş; şu anda ciddi bir faaliyet gösteriyorlar. Bizim yer bilimciler olarak öngörülerimiz var. Şimdi birincisi Erzincan hem de Bingöl Kuzey Anadolu Fayı’nın üzerinde. Yani canlı fayın üzerinde yaşayan 2 kent” ifadelerini kullandı.

Görür, şöyle devam etti:

“Erzincan’da deprem 1939 ve 1990 yıllarında var. Erzincan- Bingöl arasındaki o fayın adına Yedisu Fayı deniyor. O fayda en son deprem 1794, 7.2 büyüklüğünde deprem olmuş. Bunun üzerine 250 sene koyarsam bugünlere yaklaşıyor. Dolasıyla periyodu da dolmuş. Bu demektir ki deprem oluşturdu, oluşturacak durumda.”

‘Erzincan çok riskli durumda’

“Bir de 6 Şubat gibi muazzam depremler oluştu” ifadesini kullanan Görür, “O depremlerinde buraya enerji transfer etmiş olması mümkün. Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda. Şimdi bakıyoruz; zaten fayın periyodu dolmuş, enerji yüklenmiş, 6 Şubat depremleri buraya enerji transfer etmiş olabilir. İlk bekleyeceğimiz deprem burada olmalı” diye konuştu.

Görür, şunları söyledi:

“Erzincan’ı ve özellikle Bingöl-Karlıova’yı çok riskli durumda düşünüyoruz. Bu bölümün hemen altında da Tunceli var. Fayın üzerinde Pülümür var. Yani bu 7’nin üzerindeki fayla burun buruna. Doğu Anadolu Fayı da bu Karlıova’yla Göynük arasında dolu. Tunceli bir kıskaç altında; Bingöl gibi. O nedenle bu kentlere özel ihtimam göstermek lazım.”

Yer bilimci Naci Görür: Tunceli, Bingöl ve Erzincan için midemiz ağzımızda
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA