Categories: Ekonomi

Enflasyon ENAG’a göre yüzde 129, TÜİK’e göre yüzde 61

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile akademisyen ve ekonomistlerin kurduğu TÜİK’e alternatif araştırma yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Kasım’a ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK’e göre Kasım’da enflasyon Ekim’e göre yüzde 3,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 artış gösterdi. Yılbaşına oranla da enflasyon yüzde 60,09 oldu.

Aylık bazda konut yüzde 11,17’lik oranla artışın en yüksek olduğu ana grup oldu. En az artış gösteren ana grup yüzde -0,31 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 92,86 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. En az artış gösteren ana grup da yüzde 37,54 ile konut oldu.

TÜİK yargı kararına yine uymadı

TÜİK, 4 Haziran 2022’de yayımladığı verilerle birlikte açıklamayı bıraktığı madde sepeti listesini bu ayda da yayımlamadı.

Oysa Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TÜİK’i bu konuda dava etmiş, Ankara 6. İdare Mahkemesi de 31 Mart 2023 tarihli kararında bilgi edinme hakkı çerçevesinde DİSK’in TÜİK’ten istediği bilgilerin işçi konfederasyonunun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğuna hükmetmişti.

Madde sepeti listesinin yerine harcama grubu istatistikleri yayımlayan TÜİK’e göre Ağustos’ta endekste kapsanan endekste kapsanan 143 temel başlıktan 113’ünde artış, 23’ünde düşüş, 7’sinde ise değişim olmadı.

ENAG’a göre yüzde 129

ENAG’a ise aylık enflasyonu yüzde 5,58, yıllık enflasyonu yüzde ise yüzde 129,27 olarak hesapladı. ENAG’ın yıllık enflasyon verisi bu haliyle TÜİK’in iki katından fazla.

Ayrıca ENAG’a göre aylık bazda en fazla yükseliş yüzde 12,33 ile eğlence ve kültür kaleminde gerçekleşti. Onu yüzde 10,19 ile gıda ve alkolsüz içecekler, 10,09 ile ev eşyası izledi. Kasım’da en az artış ise fiyatlarında değişiklik olmayan sağlık grubunda oldu.

Dersim Gazetesi

Share
Published by
Dersim Gazetesi
Tags: enflasyon

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago