Categories: DersimGüncel

9 yıl önce Gar katliamında öldürülen bir Gazzeli: Ahmed el-Haldi

Filistinli Ahmed el-Haldi (27) Hatay Halkevi ile birlikte mitinge katılmıştı. Yaşam Hakkı Meclisleri üyesiydi. Antakya’da yaşayan  el-Haldi Halkevi’nde İngilizce ve Arapça dersler veriyor, Halkevleri Ahmet Atakan Kütüphanesi’nde de gönüllü öğretmenlik yaparak Arapça öğretiyordu.

Ahmed el-Haldi’nin ailesinin Gazze’deki evinin önünde ve Hatay Halkevi’nde taziye çadırı açıldı.

Dünya Al-Vatan sitesinde yayımlanan habere göre, Ahmed’in 63 yaşındaki babası Mahmud, “Ahmed beni en son bayramda aradı, bayramlaştık. Kardeşlerine bayram harçlığı göndermişti. Dönmek için hala fırsat kolluyordu. Çünkü burada nişanlanacaktı” diye konuştu.

Ahmed’in ölümünden sonra Filistin Halk Kurtuluş Cephesi bir açıklama yayımlayarak saldırıyı kınadı, “Ahmet’in bu yürüyüşte şehit düşmesi, emperyalizm, siyonizm ve bölgenin gerici güçlerine karşı verilen mücadelenin hepimizin ortak mücadelesi olduğunu gösteriyor” dedi.

Filistin için İsrail’e Boykot Girişimi (BDS Türkiye) de bir açıklama yayımlayarak başta Ankara’da bulunanlar olmak üzere Türkiyeli ve Filistinlileri cenaze törenine katılmaya, Ahmed’e sahip çıkmaya çağırdı: “Kısa hayatını Siyonist işgale, tekfirci/cihadçı oluşumlara ve haksız savaşlara karşı siyasi mücadeleyle geçiren, son nefesini ise 10 Ekim günü Ankara’da “barış” talebini yükseltirken veren Ahmed el-Haldi yoldaş, tüm halkların şehididir.”

Türkiye’ye ambargo nedeniyle gelemeyen Ahmed’in ailesi, oğullarının cenazesini Gazze’ye götürmek ve orada defnetmek istiyor. Ailenin Türkiye’ye anında gelmesi de mümkün değil, çünkü Türkiye Filistinlilere vize uyguluyor.

İşgalci İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırısı ve Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’nın Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te yaşanan çatışmalar nedeniyle kapatılmasından ötürü Ahmed’in cenaze işlemleri bir süre bekletildi.

11 Ekim’de Halkevleri’nin, Ankara’daki Filistin Büyükelçiği’yle temas kurmasıyla Ahmed’in cenaze işlemlerine başlandı. Cenazenin Mısır üzerinden götürülmesi için yazışmalar yapıldı. 16 Ekim’de Ahmed’in cenazesi Adli Tıp’tan uğurlandı.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Zeynel Kete: Sempozyumlarla Dersim’e yeni kimlik inşası

16-17 Ekim tarihleri arasında Dersim’de “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” konulu bir sempozyum düzenleniyor. Düzenleyen kurumlara baktığımızda;…

19 saat ago

Yönetmen Kazım Öz’e “Zer” filmi davası

Kürt yönetmen Kazım Öz; hakkında açılmış yeni bir soruşturma için ifadeye çağrıldığını açıkladı. Sosyal medya…

20 saat ago

DEM Partili Kordu, Milli Eğitim Bakanı’na Munzur Üniversitesi rektörünü sordu: İddialar doğru mu?

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu; Munzur Üniversitesi Rektörü'nün akademisyenlere sempozyuma katılma zorunluluğu getirmesini, Milli…

22 saat ago

Ahmet Türk: Kim Kürtleri kandıracağım, desteğini alacağım diye düşünüyorsa kaybeder

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin Halk TV'de gazetecilerin…

23 saat ago

Kadınlara sorduk: Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

EMEL HALİS Bu soruya “Hayır hissetmiyorum” diye cevap veriyor Ayşegül ve sebebini şöyle anlatıyor: Çok…

1 gün ago

Bakırhan’dan Bahçeli’ye “Öcalan” yanıtı: Kapıları açın, ne dediğini hep beraber öğrenelim

Tuncer Bakırhan; MHP lideri Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a bugün yaptığı çağrıya dair yaptığı…

3 gün ago