Bonzai kullanan gençler anlatıyor: Harçlığımızla, burs paramızla uyuşturucu alıyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Ortama göre kristal, kokain kullandığım da oldu.”

“Bana verdiği en güzel duygu mutluluk, sabaha kadar sürsün istiyorum. Arka arkaya atıyorum hapı.”

“Ağaçları insan gibi gördüğüm zamanlar da oldu, ölümcül değil ama halüsinasyonlar tehlikeli oluyor.”

 

Nursel Şengezer

 

Dersim ve civar il ile ilçelerinde gençler arasında uyuşturucu kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bu gerçek; dünya rakamlarıyla da orantılı. Çünkü 2021 yılında yayınlanan Avrupa Uyuşturucu Raporu’na yer alan rakamlara göre dünyada uyuşturucu madde kullananların sayısı 275 milyona ulaşmış durumda. Buna göre önceki yıllara göre uyuşturucu kullanım oranı yüzde 22 arttı.

Türkiye’nin durumu ise daha vahim: Çünkü Türkiye, dünyada en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkeler sıralamasında ikinci sırada. Bu sıralama mesela eroinde değişiyor çünkü, ülkemiz 20 bin 165 kilogram eroin yakalamasıyla küresel dünyada birinci sırada. Polis raporlarına geçen veriler de bu yakalamaları doğruluyor: Sadece geçen yıl 159 bin 268 uyuşturucu bağlantılı vakanın yaşandığı ülkemizde, 231 bin 652 kişi yakalandı.

Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre; Türkiye uyuşturucunun önemli bir güzergahı. “Balkan Rotası” olarak tanımlanan bu güzergâh; Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Orta ve Batı Avrupa’ya ulaşan tüm uyuşturucuların kullanıldığı önemli bir rota. Ancak Türkiye rota olmasının yanı sıra; başta eroin olmak üzere afyon ve sentetik uyuşturucu maddeleri türevleri imalatı ve üretiminde hedef ülke.

Bonzai kullanan genç: Kalbimin ağzımda attığını hissediyorum

23 yaşındaki Elazığlı B.D. üç yıldır bonzai kullanıyor. Bonzaiyi dört yıl önce üniversiteye başladığında kullanmaya başlamış. Kendi anlatımıyla iki-üç ayda bir kullandığını söylüyor. Ancak başka maddeleri denediğini anlatıyor: “Ortama göre kristal, kokain kullandığım da oldu.”

 

B.D., bonzai ile arkadaş ortamında tanışmış. Şöyle konuşuyor: “Arkadaşlarda gördüm, merak ettim, başladım. Bonzaiyi daha çok ilesi çok ilgilenmeyen arkadaşlar, aile desteği olmayanlar kullanıyor, benim çevremdeki hemen herkes böyle.”

Bonzai kullanmaya başladıktan sonra daha çok bir eğlence mekanına gittiğini söylüyor ve etkilerini “Bazen hücrelerimin bile oynadığını hissediyorum, kalbimin ağzımda attığını hissediyorum, ancak etkisi geçince çok gergin oluyorum, zaman zaman zaman kavga ettiğim bile oluyor” diye anlatıyor.

“Burs parasıyla bonzai alıyorum”

Ancak yine de bağımlı olduğunu kabul etmiyor ve tedavi olmayı düşünüp düşünmediğine dair sorumuza “Ben tedavi olacak boyuta gelmedim ama sanırım ileri yaşlarda kalp krizi yapıyormuş, halüsinasyon görerek insanların ölümüne sebep oluyormuş, konsantrasyonu bozuyormuş” yanıtını veriyor. B.D., bonzai ve diğer maddeleri genellikle hafta sonu kullandığını, ertesi gün okul olmadığı için rahat olduğunu söylüyor “Okul olursa herhalde derse gidemem” diye konuşuyor. B.D. uyuşturucu maddeler için parayı ailesinin gönderdiği harçlıkla ya da burs paralarıyla karşılıyor.

Hem bonzai hem de esrar kullanıyor

21 yaşındaki F.Z.; Elazığ’ın bir ilçesinde yaşıyor ve bir otomobil tamir atölyesinde çalışıyor. Anne babası boşanmış olan ve ikisi de ikinci evliliklerini yapan lise mezunu olan F.Z., iki yıldır değişik aralıklarla bonzai kullanıyor.

Bazen ayda bir kullandığını bazen de günde bir ya da iki kez kullandığı zamanlar olduğunu söylüyor. Arada bir esrar da kullandığını belirtiyor. F.Z. de arkadaşlarından görerek bonzai kullanmaya başlamış ve “Zaten gördüğüm ve duyduğum kadarıyla her kesimden insan kullanıyor, fakir de zengin de” diye konuşuyor.

“Her şeyi unutuyorum, mutlu oluyorum”

Bonzai kullandıktan sonra müthiş bir mutluluk duyduğunu, her şeyi unuttuğunu söyleyen F.Z., etkisi geçtiğinde agresifleştiğini itiraf ediyor ve “Kullandıktan sonraki gün iş yerinde ne yaptığımı ve zamanın nasıl geçtiğini bilmiyorum” diye konuşuyor. F.Z. aylık gelirinin bir kısmını uyuşturucu için harcadığını da söylüyor.

Ailesiyle tartışınca uyuşturucuya başladı

16 yaşındaki A.H.Y. bir lise öğrencisi. Üç yıldır haftada birkaç kez, bazen de her gün bonzai kullanıyor. Para bulabildiği zamanlarda eroin ya da kokain de kullandığı olmuş. Ailesiyle tartıştığı ve evi terk ettiği bir gün arkadaşları önermiş, kullanmaya başlamış, o gün bugün.

Şöyle anlatıyor: “Bir defada 2─3 tane almaya başladım. Bana verdiği en güzel duygu mutluluk, sabaha kadar sürsün istiyorum. Arka arkaya atıyorum hapı. Etkisi geçtiğinde ise sadece uyumak istiyorum. Çünkü gözümü kapattığımda sanki şimşekler çakıyor gibi hissediyorum. Uyumazsam moralim bozuk oluyor, canım sıkılıyor, kavga etmek istiyorum ve yorgun oluyorum.”

“Satıcılarla aram iyi”

A.H.Y. sorunlu bir ailede yaşadığını, ailesinin kendisine çok karışmadığını ama anne ve babasını sürekli kavga ettiğini belirterek bunu kendi sosyalliğiyle dengelediğini şu sözlerle öne sürüyor: “Girişkenimdir. Herkesle sohbet ederim.” Bu girişkenliğinin uyuşturucu madde alırken de işe yaradığını anlatıyor ve “Satıcılarla aram iyi. Genelde parasız verirler. Bazen de arkadaşlara ısmarlattığım oluyor, para denk gelirse ben de alırım” diyor.

“Ağaçları insan gibi gördüğüm oluyor”

A.H.Y. kullandığı uyuşturucuların kendisini çok etkilemediğini iddia ediyor ve bunu da araştırdığını, kendisinin halüsinasyon görse de ağır halüsinasyonlar görmediğini düşünüyor. Gördüğü halüsinasyonları ise şu şekilde tarif ediyor: “Genelde arkadaşları başkası olarak görüyorum. Ağaçları insan gibi gördüğüm zamanlar da oldu, ölümcül değil ama halüsinasyonlar tehlikeli oluyor.”

Tedavi konusunda ise çevre baskısından çekindiğini söylüyor ve “Tedavi olmak istemem, etiketlenirim diye korkarım” diyor.

 

Bonzai kullanan gençler anlatıyor: Harçlığımızla, burs paramızla uyuşturucu alıyoruz
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA