DEM Partili Kordu: Dersim’de bilinçli bir şekilde ekolojik yıkım politikası uygulanmaya devam ediliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması verdiği soru önergesinde; maden şirketleri kanalıyla Dersim’de bilinçli bir şekilde ekolojik yıkım politikası uygulandığını belirtti. Yüzlerce endemik bitkinin ve canlının yaşam olan Dersim’in yüzde 27’sini ormanların oluşturduğunu belirten Kordu; “Ancak Dersim ormanları rant ve kar hırsı uğruna şirketler aracılığıyla talan edilmektedir. Bir yandan maden şirketleri orman alanlarını talan ederken diğer taraftan ise gençleştirme adı altında orman alanları başka bir yöntemle talan edilmektedir. Bu talan ve ekokırım politikalarıyla Dersim’in doğasına, kültürüne, diline, inancına yönelik saldırılar devam ediyor” dedi.

Kordu yaşanan durumu şu ifadelerle özetledi:

Mevcut maden işletmeleri ile birlikte yüzü aşkın maden projesinin bulunduğu ifade edilen Dersim’de, şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın neredeyse tamamı maden sahası ilan edilmiş durumdadır. Son olarak maden sahaları nedeniyle Dersim’de Sarı Saltuk ve Ali Boğazı bölgesinde ağaç kesimi yapılarak maden projeleri için hazırlık yapıldığı anlaşılıyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Sarı Saltuk tepesinde bulunan büyük bir alanda orman tıraşlanmış durumda, Ali Boğazı bölgesinde de büyük bir alanda ağaç kesimi yapılmış ve iş makineleri getirilip büyük metal direkler dikilmiştir. Yine gençleştirme adı altında Dersim’in Çiçekli köyü mevkiinde yapılan meşe ormanı kesimi devam etmektedir. Dersim Hozat yolu arasındaki Çiçekli bölgesinde orman müteahhitleri tarafından genç, filiz, meşe ağaçlarının bulunduğu orman arazisi tıraşlanmaktadır.

Ormanı ve ağacı sadece bir odun olarak gören, rant ve para uğruna orman kıyımını gerçekleştiren ve buna izin veren zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz.  Bununla birlikte şunu da belirtmek gerekiyor; 6831 sayılı orman kanun hükümlerine göre orman alanlarının hiçbir şekilde tahrip edilmesi mümkün değil. Türkiye’nin tarafı olduğu BERN Sözleşmesi’ne göre de korunan türlere, habitatlara zarar verilemez. Meşe ormanları bir habitattır. Bu habitatların korunması, Türkiye’nin tarafı olduğu, uluslararası sözleşmeler gereğince mutlaka zorunludur. Bu tip gibi kesimlerin hukuka aykırı olduğu inancındayız. Bu kesim faaliyetleri çevre kanunu hükümleri çerçevesinde derhal durdurulmalıdır.

Kordu sorduğu soruların yanıtlanmasını istedi. Kordu’nun bakan Yumaklı’ya yönelttiği sorular şöyle: 

Bu bağlamda;

  1. 2024 yılı dahil olmak üzere son 10 yılda Dersim’de kaç maden sahası için orman kesimi izni verilmiştir?
  2. 2024 yılı dahil olmak üzere son 10 yılda Dersim’de orman gençleştirme adı altında kaç orman alanında orman kesim izni verilmiştir?
  3. Sarı Saltuk tepesinde bulunan büyük bir alanda orman tıraşlandığı, Ali Boğazı bölgesinde de büyük bir alanda ağaç kesimi yapıldığı ve iş makineleri getirilip büyük metal direkler dikildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise halkın onay vermediği bu uygulamanın iptali söz konusu mudur?
  4. Dersim Hozat yolu arasındaki Çiçekli bölgesinde orman müteahhitleri tarafından genç, filiz, meşe ağaçlarının bulunduğu orman arazisi tıraşlanma kesimin yapılmaya başlandığı doğru mudur? Doğru ise halkın onay vermediği bu uygulamanın iptali söz konusu mudur?
  5. Gençleştirme ve maden sahaların işletilmesi amacıyla orman kesimlerine verilen izinlerin iptal edilmesi söz konusu mudur?

DEM Partili Kordu: Dersim’de bilinçli bir şekilde ekolojik yıkım politikası uygulanmaya devam ediliyor
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA