Categories: Güncel

Dersim anmasına katılan Ferhat Tunç’a para cezası

4 Mayıs 2017’de Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleşen Dersim Katliamı anmasına katılan DAM yöneticilerinden sanatçı Ferhat Tunç’a da para cezası geldi.  

Dersim Katliamı’nın 80. yılında Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen Dersimlilere OHAL yasalarına uymadıkları ve bu nedenle  kabahat işledikleri gerekçesiyle 227 lira para cezası veriliyor.

Geçen hafta anmaya katılan Etnik Kitapevi sahibi Serkan Sarıataş’a verilen para cezası bu kez de sanatçı Ferhat Tunç’a verildi.

Konuyla ilgili konuştuğumuz sanatçı Ferhat Tunç, ”4 Mayıs Günü Dersim Seyit Rıza Meydanında Valiliğin yasağına rağmen bir oturma eylemi gerçekleştirdik ve toprağa kefensiz düşenlerimizi ağıtlarımızla anmıştık. Bu gün gelen bir tebligatla kabahatler kanununa aykırı davrandığımız belirtilmiş. Ceza olarak da 227 lira ödememizi buyurmuşlar” dedi.

Sanatçı Tunç açıklamasını şu şekilde sürdürdü: ”Acımasızca katledilen insanlarımızı anmayı bir kabahat unsuru olarak gören bir zihniyetle karşı karşıyayız. Sorun para cezası değil ancak bu iki yüzlü siyasetin mide bulandırdığını belirtmek durumundayım. Dersim 1937-38’de  insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden birini yaşadı. 70 bine yakın insan kadın, çocuk, genç yaşlı ayırt edilmeksizin vahşice katledildi.  Bu vahşetin yıl dönümünde katledilenlerin torunları olarak bir anma gerçekleştirmemize bile tahammül edemeyen vahşi bir zihniyetle karşı karşıyayız. Seyit Rıza meydanında anma amaçlı gerçekleştirdiğimiz oturma eyleminde ağıtlarımızı seslendirmiştik. Bu büyük acıya yakılmış ağıtları cezalandırmak, soykırım zihniyetini onaylamaktır. Bu davranış, “Dersim’de katliam yaşandı” diyen Tayyip Erdoğan’ı da yalanlıyor. Şahsen bunların iki yüzlü, takkiyeci zihniyetlerine hiç inanmadım. Sözüm ona diledikleri özrün büyük bir yalan olduğunu, iki yüzlü takkiyeci siyasetlerinin bir devamı  olduğunu her daim söyledik. Bugün yaşadıklarımızla bu gerçeği bir kez daha görmüş olduk. Pirimiz Seyit Rıza’nın deyimiyle bunların yalan ve hileleriyle baş etmek zor. Ancak diz çökecek kadar da onursuz değiliz. Dersim toprağına kefensiz düşenlerimiz, onurumuzdur. Onurumuza sahip çıkacağız.  Bir utanç vesikası olarak bu belgeyi saklayacağım.”

Aynı anmaya katılan Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz ise henüz kendisine ulaşan bir tebligat olmadığını belirterek, ”Buradaki amaç toplumsal muhalefeti kırmaya yönelik. Hak arama mücadelelerine katılımı engellemek için,uygulanan anti demokratik uygulamalara para cezasını da ekleyerek yıldırmaya çalışıyorlar. 80 yıldır uygulanan bu politikalar toplumun hafızasını silmeye yöneliktir. 80 yıl önce de başaramadılar şimdi de başaramayacaklar. Dersim halkı Dersim’e sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

3 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

4 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

4 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

5 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

6 gün ago