Dersim’de Ali Erbaş’ın gelişi protesto edildi: Dersim halkının hassasiyetlerini dikkate almayan kurum ve kuruluşları reddediyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş’ın, Dersim’e gelişi Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Cemevi önünde protesto edildi. Açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın derhal kaldırılması gerektiğine vurgu yapılarak “Taleplerimiz açıktır. Bunlar karşılanmadan kimin geldiğinin, neden geldiğinin bir önemi yoktur!” denidi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformunun yaptığı basın açıklamasının metni.

Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş, Dersim’e geldi. “Hz Fatma Gençlik Merkezi, Hz Ali Gençlik Merkezi, Ehlibeyt Kuran Kursu, Hafızlık icazet merkezi “ adı altında asimilasyon merkezlerinin açılışını yaptı. Ayrıca Cemevi’ni ve oradaki yetkilerini ‘gelene gidene kılıç dağıtmak’  olarak kullanan Tunceli Cemevi yönetimini de ziyaret etti. İki yıl önceki ziyaretinde ‘Sizin talebiniz bizim talebimizdir’ diyen Erbaş bu sefer Cemevleri ‘iyidir, güzeldir’den öte cümle kurmadı! Erbaş Cemevleri’nin statüsü meselesine dair be sefer kaçamak cevap vererek “ Bizimle alakalı konular değil” diyerek geçiştirdi!

Uzun süredir, Dersime ve Aleviliğe dair bir değeri olmayan, yerel halkın inanç değerleriyle oynayan, Alevilerin kutsallarını kendi inkarcı ve asimilasyoncu emellerine alet eden bir yaklaşımla karşı karşıyayız! Bu gelenek de yüz yıllardır sürmektedir. Geçmişten bugüne Alevi halkını Sünnileştirme, olmadıysa sii’leştirme çabaları aralıksız çeşitli yol ve yöntemlerle sürdürüldü. Bu günde bu çabalar yoğunlaştırılmış bir şekilde, devşirmelerle, parayla, mal ve makamla, gri pasaportlularla sürdürülmektedir!

Bugün yerel halkın jar u diyarlarını yok sayan, Munzur’u mesire yeri yapan, dağları maden şirketlerine açan, Düzgün Bava ziyaretinde silahlarla resim çekinen bir zihniyet var karşımızda.

Alevilerin vergisinden maaş alıp, Alevileri yok sayan, Cem evlerini inanç merkezi olarak kabul etmeyen, İslam’ı, İslamiyet’i kendi siyasi çıkarları doğrultusunda kullanan bu anlayışı reddediyoruz!

Dersim’in ve genelde Alevi halkının Sünnilerle bir sorunu yoktur. Yapay sorunlar yaratan, karşıtlıklar yaratarak planlarını hayata geçiren, bu noktada kirli karanlık birimleriyle Alevileri katleden, yakan anlayışları ve sürdürücülerini reddediyoruz. İktidarlarını korumak, güvencelemek, sürdürmek uğruna; barış içinde bir arada özgürce yaşaması gereken tüm inançlar önündeki engelleri reddediyoruz. Bütün bunları amaç edinmiş Diyanet İşler Başkanlığını reddediyoruz.

Dersim halkının hassasiyetlerini dikkate almayan kurum ve kuruluşları reddediyoruz.

Dersim bütün inançların en özgürce yaşam bulacağı kenttir.  Onlarca vali ve il müftüsü geldi bu kente. Hiçbiri Alevilerin kapısına megafon dayamadı, mahallelere, caddelere hatlar çekilmedi, hatta hiçbir ilde böyle uygulamalar yapılmadı.

Neden Dersim inançları üzerinden planlar geliştirilir?

Neden Munzur Üniversitesi diyanet birimi gibi çalışır?

Neden kentin demografik yapısıyla oynanmaya çalışılır?

Neden Dersimli’nin inancı yok sayılır?

Alevi köylerine cami yapan zihniyet, Dersimlilerin çocuklarını imam hatiplere mecbur bırakan zihniyet, mezar taşlarını tahrip eden yaklaşım ne zaman değişecek? Bu yol ve yöntemlerle sonuç alınamayacağı ne zaman anlaşılacak?

Seyyit Nesimi, Hallacı Mansur, Pir Sultan, Şeyh Bedrettin vazgeçtiler mi? Barışın, kardeşliğin, sevginin yanında insan yaşamının ne kıymeti var demediler mi?

Çorum, Sivas, Maraş, Dersim katliamları hangi sorunu çözdü? Alevileri reddeden, asimile etmeye çalışan anlayışlar çözüm üretemezler Eşit yurttaşlığı geliştirmeyen hiçbir hükümet ülkeye hizmet edemez, olsa olsa belli bir kesime hizmeti esas alarak zıtlıklarla ülkeyi geriye götürmüş olurlar.

Taleplerimiz açıktır;

Her şeyden önce laiklik ilkesi gereği Diyanet İşleri Başkanlığı derhal kaldırılmalıdır!

Ezidi, Süryani, Hıristiyan, Yahudi, Alevi, Sünni tüm inanç ve ibadet merkezlerine eşit statü, söylemlerle kararname ile değil bu inanç kurumlarının katılımlarıyla Anayasal güvence altına alınmalıdır!

Devletin; her türlü işlem ve eylemde din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit mesafe de olması gerekmektedir!

Hıristiyan, Yahudi, Alevi, Sünni tüm inanç ve ibadet merkezlerine eşit statü verilmelidir!

Anayasal ve laiklikle çelişen idari, bilim, sanat ve eğitim dinsel referanslardan arındırılmalıdır!

Bu talepler karşılanmadan kimin geldiğinin, neden geldiğinin bir önemi yoktur! Söyledikleri de Dersimli için laf û güzaftır!

Dersim’de Ali Erbaş’ın gelişi protesto edildi: Dersim halkının hassasiyetlerini dikkate almayan kurum ve kuruluşları reddediyoruz
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA