Dersim’de GBT uygulamaları psikolojik şiddete dönüştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2021 yılında açıklanan nüfus sayım bilgilerine göre en düşük nüfusa sahip olan Dersim’de 83.645 kişi yaşamakta bu nüfusun 39.610 kişisi merkez ilçede yaşıyor. Nüfus sayısına oranla kolluk kuvvetleri sayısının en çok bulunduğu Dersim dört bir yanı kameralarla dolu, her tepesinde bir kalekolun ve karakolun bulunduğu, yasaklı bölgeleriyle tüm girişlerinin askerler tarafından kontrol altına alındığı adeta garnizona çevrilmiş bir kent durumunda.

Kentteki  tüm hak arama mücadelelerinin Valilik kararıyla engellendiği Dersim’de halk üzerinde psikolojik şiddete ve işkenceye varan uygulamalar da rutine bağlanmış durumda.

Bu uygulamalardan biri de kontrol noktalarında yapılan aramalar ve GBT uygulamaları. Kentte yaşayan herkesin ayakkabı numarasına kadar bilinmesine rağmen, kontrollerin psikolojik şiddete ve eziyete varan düzeyde yapılması Dersim halkının tepkisine yol açıyor Merkez ilçeden evine ya da evinden işine gitmek isteyen bir yurttaş günde 5-6
kere GBT uygulamasına maruz bırakılmakta, dakikalarca araçlarında bekletiliyor. OHAL dönemini de aşan bu uygulamalarla karşı tepki koyan yurttaşlar ise tehdit ediliyor ve hakaretlere uğruyor.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde Dersim’deki GBT uygulamalarını sordu.

Önlü’nün sorduğu sorular şöyle:

1- Dört bir yanı kameralarla izlenen, her tepesinde bir kulekol ve kalekolun bulunduğu, tüm girişlerinin askerlerle kontrol alındığı, kentte yaşayan herkesin artık ayakkabı numarasına kadar bilindiği bir yerde yurttaşlara sürekli GBT ve arama yapılmasının gerekçesi nedir?
2- Bu uygulamalarla Dersim halkına psikolojik bir şiddet mi uygulanmaktadır?
3- Dersim dışında başka hangi kentlerde yurttaşlara günde 5-6 kere GBT yapılmaktadır?
4- Son 1 yıl içerisinde Dersim’de kaç GBT ve arama uygulaması yapılmıştır? Buuygulamanın nüfusa oranı Türkiye genelinde kaçtır?
5- Dersim’de toplamda kaç arama ve kontrol noktası bulunmaktadır?
6- Arama ve kontrol noktaları sayısının nüfusa oranı düşünüldüğünde Dersim, Türkiye genelinde kaçıncı sıradadır?

Dersim’de GBT uygulamaları psikolojik şiddete dönüştü
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA