Diyarbakır’ın Hani ilçesinde öğle saatlerinde başlayan yangın büyüyor. Hani kırsalında başlayan yangın Lice ve Kocaköy ilçelerine de yayıldı, çok sayıda yerleşim yeri yangın tehlikesiyla karşı karşıya.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin itfaiye ekipleri yangını söndürmeye çalışıyor. AFAD ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de söndürme çalışmalarına destek veriyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şunları kaydedildi:
İtfaiye Dairesi Başkanlığımız izinde olan tüm personelini göreve çağırırken, DİSKİ Genel Müdürlüğü ve Park Bahçeler Dairesi Başkanlığımız ise kent merkezinde hizmet veren tüm su tankerlerini yangın bölgesine gönderdi. Öte yandan Eşbaşkanlarımız Serra Bucak ve Doğan Hatun, yangın söndürme çalışmalarını yerinde koordine etmek amacıyla bölgeye geçti.“
HAVA DESTEĞİ OLMADAN YANGINI DURDURMAK İMKANSIZ
Yangına sadece karadan müdahale edildiği bildirilirken, hava desteğine acil ihtiyaç olduğu kaydedildi. Yangın bölgesinde bulunan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, yangının çıktığı andan itibaren yetkililerle iletişime geçtiklerini fakat helikopterlerin birinin Adıyaman’da birinin de Adana’da olmasından dolayı, yangına havadan müdahale etme imkanlarının olmadığını söylediklerini belirtti. Eren, şu bilgiyi verdi:
“Bu akşam da valiyle görüştüm. Gece görüşlü helikopterlerin olmadığını ifade etti. O nedenden dolayı helikopterle şu anda müdahale gerçekleşmiyor. Belediyenin bütün ekipleri burada. Doğrusu helikopter olmaksızın bu yangının durdurulması mümkün değil. Licê’nin neredeyse bütün bölgelerine yayılmış durumda. Yerleşim alanlarına doğru hızla yayılıyor. Hava desteği olmadan bu yangının durması mümkün değil.”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Amed’in Licê (Lice) ve Semsûr’un kırsalında yayılarak devam eden yangına müdahalenin yetersiz olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrı yaptı.
Partinin sanal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:
“Diyarbakır Lice’de ve Adıyaman kırsalında başlayan yangın büyüyor, karadan müdahale yetersiz. Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz: Helikopterleri derhal Diyarbakır ve Adıyaman’a yönlendirin! Ormanlarımız, tarım arazilerimiz ve köylerimiz yanarken sessizlik kabul edilemez. Bu ihmaller halkın canına, doğasına, yaşamına mal oluyor!”