ÇEVİRİ: DERSİM GAZETESİ
2022 yılı hem küresel hem de ulusal düzeyde başarılı toprak hakları kararlarıyla birçok ‘ilk’e imza atan dünya çapındaki birçok yerli topluluk için tarihi bir yıl oldu. Yerli hakları, biyoçeşitliliğin korunmasındaki rolleri ve katkılarıyla daha fazla dikkat çekti.
İşte öne çıkan birkaç önemli gelişme…
BAE FİRMASI, TANZANYA’NIN YERLİ HALKI MAASSAİLERİN TOPRAĞINA GÖZ DİKTİ
Kuzey Tanzanya’da 70.000’den fazla Yerli Maasai sakini, hükümetin araziyi BAE merkezli bir şirkete kiralamak için somut planları açıkladığından, atalarının topraklarından tahliye edilme gerçeğiyle karşı karşıya.
KONGO’DA PİGMELERİN HAKLARI TANINDI
16 Kasım’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti başkanı Felix Antoine Tshisekedi, yerli Pigme halkının hakkının teşviki ve korunmasına ilişkin yeni yasayı imzaladı ve ilan etti. Ülkenin Yerli cüce halkı için bu yasa, hükümet ve endüstrilerin topraklarını sömürebilmesini engellemek için ilk kez tanınıyor.
ENDONEZYA’DA YERLİ TOPLULUKLAR ORMANLARLA İLGİLİ SÖZ SAHİBİ OLACAK
24 Ekim’de Endonezya hükümeti, Papua’nın doğu bölgesindeki New York şehri büyüklüğünde bir alanı kapsayan devlet ormanını ilk kez yerli toplulukların gözetimine bıraktı.
Uzmanlar, Papua’daki geleneksel ormanların bu şekilde tanınmasının önemli olduğunu söylüyor çünkü bölge, ormanlarına göz diken şirketlere karşı çok az yasal korumaya sahip olan yerli gruplarla birlikte, plantasyonların, tomrukçuluk ve madencilik faaliyetlerinin artmasıyla tehdit ediliyor.
EKVADOR’DA MADEN ÇIKARMALARDA YERLİ HALKLARA SORMA KARARI
Ekvador Anayasa Mahkemesi, yerli topluluklarının bilgilendirilme hakkının petrol projeleri tarafından ihlal edildiğine karar verdi ve bu toplulukların kendi bölgelerindeki maden çıkarma projeleri hakkında karar verme haklarını garanti altına almak için daha güçlü korumalar çağrısında bulundu.
Kararın bir parçası olarak yargıçlar, yerli topluluklara yalnızca kendi toprakları üzerindeki veya yakınlarındaki maden çıkarma projeleri hakkında danışılmaması gerektiğini, aynı zamanda bu tür projelere onay vermeleri gerektiğini söylediler.
Türkiye'nin pek çok noktasında ciğerlerimiz yanıyor; İzmir başta olmak üzere, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Manisa ve…
TBMM'de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) kabul edilen İklim Kanunu Teklifi, 20 madde, 2 geçici madde…
Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenen mezuniyet töreninde diplomasını yırtan Doruk Dörücü, bu sabah (4 Temmuz) gözaltına alındı.…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyonlarda tutuklanarak önce Silivri, ardından Buca Cezaevi’ne sevk edilen Beylikdüzü…
Tatlı krizlerinizi sağlıklı ve doğal bir şekilde gidermek ister misiniz? O halde şekersiz brownie…
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin devam eden Merkez Yürütme…