Dünyanın dört bir yanında yerli halkların doğa zaferleri: Dersim gibi maden talanı yaşıyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÇEVİRİ: DERSİM GAZETESİ

2022 yılı hem küresel hem de ulusal düzeyde başarılı toprak hakları kararlarıyla birçok ‘ilk’e imza atan dünya çapındaki birçok yerli topluluk için tarihi bir yıl oldu. Yerli hakları, biyoçeşitliliğin korunmasındaki rolleri ve katkılarıyla daha fazla dikkat çekti.

İşte öne çıkan birkaç önemli gelişme…

BAE FİRMASI, TANZANYA’NIN YERLİ HALKI MAASSAİLERİN TOPRAĞINA GÖZ DİKTİ


Kuzey Tanzanya’da 70.000’den fazla Yerli Maasai sakini, hükümetin araziyi BAE merkezli bir şirkete kiralamak için somut planları açıkladığından, atalarının topraklarından tahliye edilme gerçeğiyle karşı karşıya.

KONGO’DA PİGMELERİN HAKLARI TANINDI


16 Kasım’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti başkanı Felix Antoine Tshisekedi, yerli Pigme halkının hakkının teşviki ve korunmasına ilişkin yeni yasayı imzaladı ve ilan etti. Ülkenin Yerli cüce halkı için bu yasa, hükümet ve endüstrilerin topraklarını sömürebilmesini engellemek için ilk kez tanınıyor.

ENDONEZYA’DA YERLİ TOPLULUKLAR ORMANLARLA İLGİLİ SÖZ SAHİBİ OLACAK


24 Ekim’de Endonezya hükümeti, Papua’nın doğu bölgesindeki New York şehri büyüklüğünde bir alanı kapsayan devlet ormanını ilk kez yerli toplulukların gözetimine bıraktı.
Uzmanlar, Papua’daki geleneksel ormanların bu şekilde tanınmasının önemli olduğunu söylüyor çünkü bölge, ormanlarına göz diken şirketlere karşı çok az yasal korumaya sahip olan yerli gruplarla birlikte, plantasyonların, tomrukçuluk ve madencilik faaliyetlerinin artmasıyla tehdit ediliyor.

EKVADOR’DA MADEN ÇIKARMALARDA YERLİ HALKLARA SORMA KARARI


Ekvador Anayasa Mahkemesi, yerli topluluklarının bilgilendirilme hakkının petrol projeleri tarafından ihlal edildiğine karar verdi ve bu toplulukların kendi bölgelerindeki maden çıkarma projeleri hakkında karar verme haklarını garanti altına almak için daha güçlü korumalar çağrısında bulundu.

Kararın bir parçası olarak yargıçlar, yerli topluluklara yalnızca kendi toprakları üzerindeki veya yakınlarındaki maden çıkarma projeleri hakkında danışılmaması gerektiğini, aynı zamanda bu tür projelere onay vermeleri gerektiğini söylediler.

 

Dünyanın dört bir yanında yerli halkların doğa zaferleri: Dersim gibi maden talanı yaşıyorlar
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA