Kendilerine ceza verilmesine gerekçe yapılan cenazeye savcının bildirimiyle katıldıklarını belirten Pulur Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ceza verilmesinin ana nedeninin kayyıma gerekçe oluşturmak olduğunu ifade etti.
Konak ve Sarıgül’e verilen cezanın gerekçelerinden biri de Dêrsim’de 2012 yılında HPG’li Onur Şal’ın cenazesine katılmak.
‘SAVCILIK TALEBİYLE KATILDIM’
Görevden alınan Pulur Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kendisine ceza verilmesine neden olan cenaze törenine katılmanın nasıl geliştiğini anlattı. O dönemde cenazenin kaldırılıp defnedilmesi için savcılık tarafından kendisine bildirim yapıldığını söyleyen Sarıgül, “Ben 2012’de burada (Pulur) belediye başkanlığı yaparken o dönemde cenaze belediye sınırları dışında olduğu için bizler dahil olmadık. Sonrasında diğer kamu hizmeti veren kurumlarının cenazeyi kaldıramayacağını, yaşanan sorunlardan kaynaklı cenazenin kaldırılması için bizlere savcılık tarafından bildirim yapıldı. Biz de o dönemde yetki alanımız olmayan o cenazeye savcılığın talebi üzerine gitmiştik. Bizlerle birlikte 5 bin kişilik bir halk kitlesi cenaze törenine katıldı. Çünkü hepimizin tanıdığı bir ailenin evladıydı. Bu sebepten cenaze merasimi ile başlayan bir soruşturma başlatıldı” ifadelerini kullandı.
‘CEZA SEBEBİ KAYYIMA ZEMİN OLUŞTURMAK’
Bu cenaze töreni yanı sıra dosyada gizli ve açık tanık beyanları, kentte düzenlenen eylem-etkinliklere katılmalarının suçlama yapıldığının altını çizen Sarıgül, “Ceza vermelerinin sebebi kayyıma zemin oluşturmaktı. Pulur Belediye Başkanı olmasaydım, bana o cezayı vermeyeceklerdi. Ama bununla kayyıma bir zemin hazırladılar. Bana bu cezayı vermelerindeki temel amacın başında şu yer alıyor: DEM Parti’ye kayyım atandığı gibi muhalif olan diğer partilere de kayyım atamayı göstermek istiyorlar” diye konuştu.
‘HALKIN DİRENİŞİNİ KIRMAK İSTEDİLER’
Pulur’da kayyımın bir diğer gerekçesinin de ilçedeki maden rezervlerinden kaynaklı olduğunu vurgulayan Sarıgül, “Özellikle Erzingan’ın Licik (İliç) ilçesine çok kısa bir mesafede olmamız, zaten normalde maden patlaması olmasaydı, maden çalışmaları hızlandıracaklardı. Böyle müdahale edeceklerdi. İliç’te patlama olunca biraz gecikmeli bu kararı almış oldular. Seçimi almayı hedefliyorlardı, kaybedince maden şirketlerine karşı halkın direnişini kırmak ve aşağı çekmek bizim gibi aktörleri geri çekerek, halk bundan memnunmuş, izin veriyormuş izlenimi yaratmaya çalışıyorlar. Halkı birleştirecek dil kullandığımızı biliyorlar, bunu da tehlike gibi gördüler” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA