Categories: Güncel

Karakoçan’da Kürtçe uyarı yazılarının silinmesine yönelik açıklama: Kürtler vardır

Karakoçan Belediye Eş Başkanları Cafer OĞUR ve Songül DÜZGÜN, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülaku, Karakoçan’da trafik uyarılarının siyah boyayla silinmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Bundan yaklaşık yirmi küsur yıl önce iktidara gelenlerin, dillerine doladıkları en temel sorun Kürt sorunuydu. Aradan geçen bunca yıl sonra bırakalım kısmi bir yol kat etmeyi, bilakis mevcut sorunlar ya katlanarak arttı. Ya da boyut değiştirdi. Bunun en bariz örneği de ana dilimize yönelik tahammülsüzlükte ortaya çıkmaktadır.

Yine bundan bir süre önce mevcut siyasi iktidar Kürt sorununun bittiğini, böyle bir sorunun artık söz konusu olmadığını ilan etti. Burada da girişte bahsettiğimiz Kürt meselesine yönelik boyut değişikliği görünür olmaktadır. Ana dilimize yönelik tahammülsüzlük ret ve inkarın en bariz gösterenidir. Bu artık öyle bir seviye ve boyuttur ki söylem düzeyinde her şeyi kabul ediliyor. Fakat sosyal/ pratik hayatta her insanın en temel hakkı olan ana dili ile konuşma dahi yasaklanıyor.

Bunu son örneklerinden biri yayalar için yollara konulan uyarı yazıları oldu. Bizler Kürt Halkı olarak bu söylem ve pratik çelişkisine karşı dikkatli olmalıyız. Kürtler vardır deyip, Kürt’ün her türlü yaşamsal faaliyetlerine bu düzeyde müdahale iki yüzlülüğün daniskasıdır. İki yüzlere riyakarlara karşı ret, inkar ve asimilasyon karşı söz aldığımız her platformda ana dilimizi, kültürümüzü halay ve stranlarımızı çoğaltmaya devam edeceğiz.

AKP – MHP Faşist bloğunun bu iki yüzlü müdahaleleri bizleri asla caydırmayacaktır. Unutmamalıyız ki “ANA DİL, ANA VATANDIR” Hepinizi bu duyarlılık ve bilinçle selamlıyor, Dilimize kültürümüze sahip çıkmaya çağırıyoruz…..

Dün yapılan açıklamalar kimin yaptığı belli değil aslında kimin yaptığını biliyoruz. Ama yaptıklarının arkasında durmaktan acizler. Peki soruyoruz sevgili halkımız; O zaman her birinizin çocukları okula gidiyor. Okulların önünde mobeseler var, Bu mobeseler emniyet tarafından takip edilmiyor mu? Nasıl kimlerin yaptığı belli değil söyleyebiliyorlar.

Bundan 1 ay önce Narin Diyarbakır’ın göbeğinde kayboldu, görüntüsü verilip katledildi. Yarın Karakoçan’da olabilecek bir olay karşısında emniyet bilmiyoruz mu diyecek? O zaman bizler de burada suç duyurusunda bulunacağız.

Öte yandan Karakoçan Belediyesi’nin yaya yollarına yazdığı ve dün silinen “Pêşî Peya/Önce Yaya” ve “Hêdî/Yavaş” yazıları yeniden yazıldı.

Karakoçan Belediye Eşbaşkanları ve DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün da içerisinde bulunan heyet, bugün silinen yazıları yeniden yazdı.

Belediye önünde kısa bir açıklama yapan DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, “Kürtçe, bu toprakların en kadim dilidir, silinemez, yok edilemez. Dep’de silinen yazılarımızı yeniden yazıp, basın açıklamamızı yaptık. Kürtçenin varlığı, halkımızın onurlu direnişiyle yaşamaya devam edecek. Dilimize dönük her saldırı girişimi, dilimize sahip çıkma kararlılığımızı daha da pekiştirecektir” dedi.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Zeynel Kete: Sempozyumlarla Dersim’e yeni kimlik inşası

16-17 Ekim tarihleri arasında Dersim’de “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” konulu bir sempozyum düzenleniyor. Düzenleyen kurumlara baktığımızda;…

18 saat ago

Yönetmen Kazım Öz’e “Zer” filmi davası

Kürt yönetmen Kazım Öz; hakkında açılmış yeni bir soruşturma için ifadeye çağrıldığını açıkladı. Sosyal medya…

20 saat ago

DEM Partili Kordu, Milli Eğitim Bakanı’na Munzur Üniversitesi rektörünü sordu: İddialar doğru mu?

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu; Munzur Üniversitesi Rektörü'nün akademisyenlere sempozyuma katılma zorunluluğu getirmesini, Milli…

22 saat ago

Ahmet Türk: Kim Kürtleri kandıracağım, desteğini alacağım diye düşünüyorsa kaybeder

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin Halk TV'de gazetecilerin…

23 saat ago

Kadınlara sorduk: Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

EMEL HALİS Bu soruya “Hayır hissetmiyorum” diye cevap veriyor Ayşegül ve sebebini şöyle anlatıyor: Çok…

1 gün ago

Bakırhan’dan Bahçeli’ye “Öcalan” yanıtı: Kapıları açın, ne dediğini hep beraber öğrenelim

Tuncer Bakırhan; MHP lideri Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a bugün yaptığı çağrıya dair yaptığı…

3 gün ago