Categories: Güncel

Pazarcıklı köylüler: 13 gündür yalnızız

Pazarcık’a bağlı Yarbaşı, Armutlu, Çiçekalanı, Tetirlik, Ortaköy ve Şahintepe köylerinde çok sayıda yıkılan ve ağır hasarlı bina var. Özellikle 16 kişinin yaşamını yitirdiği Şahintepe köylüleri, kaderlerine terk edildiklerini söyledi.
Pazarcık ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Öte yandan insanlar, ağır hasar tespiti yapılan ve henüz yıkım sırası gelmeyen evlerinden eşyalarını çıkarmaya çalışıyor. Yurttaşlar, traktör ve kamyonetlere yükledikleri eşyalarını çevre köylere ya da çadırlarının yanı başına taşıyor. Köylerde de durum ilçe merkezinden farksız değil. Birçok köye uğrayan ve evlerin durumunu tespit eden hasar tespit komisyonu üyeleri, yıkılacak evlerin duvarlarına tutanak, hasarlı ve hafif hasarlı evlerin kapılarına da karekodlar yapıştırmaya devam ediyor. Evlerinin durumunun ağır hasarlı olduğunu düşünen kimi yurttaşlar, komisyonun “hafif hasarlı” yönündeki kararlarına itiraz ediyor. Kimi yurttaşlar da gördükleri karşısında hasar tespit komisyonunun verdiği “oturulabilir” kararına güvenmediklerini, birkaç yıl önce büyük emeklerle yaptıkları evlerini yıkacaklarını söylüyor.
KARTALKAYA BARAJININ SEDİ ZARAR GÖRDÜ
Pazarcık ilçe merkezinden Yarbaşı, Armutlu, Çiçekalanı, Tetirlik, Ortaköy ve Şahintepe köylerini ziyaret edeceğimizi söylediğimiz yurttaşlar, Kartalkaya Barajı’nda hasar olduğunu ve yolların bozulduğunu söyleyerek bizi uyarıyor. Maraş yolu üzerinden Kartalkaya Pompa İstasyonu tabelasını takip ediyoruz. Baraj göletine yaklaştığımızda yolun demir bir kapıyla kapalı olduğunu ve kapının yanında görevlileri görüyoruz. Armutlu yolunu sorduğumuz görevliler, doğru yolda olduğumuzu dağdan kopan kaya parçaları nedeniyle yolların bozuk olduğunu, baraj kapaklarının olduğu noktada da hasar oluştuğunu, dikkatli bir şekilde hareket etmemizi istiyorlar. Yola yuvarlanan kocaman kayaların yoldan temizlendiğini görüyoruz. Baraj göleti kapaklarının olduğu noktada da iş makinasıyla hala yol tamir çalışmasının devam ettiğini tanık oluyoruz. Aracımızı yolun kenarına çekip biraz çekim yaptıktan sonra Yarbaşı köyüne gidiyoruz.
KARDEŞİM LALE APARTMANINDA CAN VERDİ
Burada köylülerin büyük bir bölümü yurt dışında ve metropollerde yaşadıkları için köyde yıkıma rağmen can kaybı olmadığını öğreniyoruz. Yurtdışında yaşayan Hasan Cebedağ, evini 8 sene önce inşa ettiğini ve bölge deprem bölgesi olduğu için büyük bir özen ve masrafla inşa ettiğini ancak buna rağmen hasarın büyük olduğunu söylüyor. Ekiplerin evi için “oturulabilir” raporu verdiğini ancak neresini tamir edeceğini bilemediğini söylüyor. Yaklaşık 20 hanenin bulunduğu Yarbaşı Köralo’da kimse yaşamadığı için can kaybı olmadığını söyleyen Cebedağ, Pazarcıkmerkezde belediye binasının yanındaki Lale Apartmanı’nın enkazından kız kardeşi Meryem Cebedağ’ın cansız bedenini çıkardıklarını kaydediyor. Cebetdağ, Lale Apartmanı’nda yaklaşık 30 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi aldıklarını söyledi. Cebedağ’ın sözünü ettiği Lale Apartmanı, ilçe merkezinde Maraş Yolu üzerinde enkaza dönüşmüş, ancak yanı başındaki bina çökme tehlikesi altında olduğu için arama kurtarma çalışmalarının yürütülemediği bir apartmandı. Çökme tehlikesi altındaki binanın bir kısmı yıkıldıktan sonra bazı cenazeler enkazdan çıkarıldı.
İNSANLAR ‘OTURULABİLİR’ RAPORLARINA GÜVENMİYOR
Daha sonra yıkımın çok az olduğu ve can kaybının yaşanmadığı 100 haneli Armutlu köyüne gidiyoruz. 13 gündür çadırlarda ve kurdukları barakalarda yaşayan Armutlulular, köylerine bağlı Şekerli obasında 3 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi veriyor. Sadece istinat duvarlarının ve birkaç ambarın yıkıldığı Çiçekalanı köyünde de can kaybı olmadığını söyleyen yurttaşlar, geceyi hala dışarıda geçirdiklerini, hafif hasarlı olduğu  belirtilen evlerine girmeye korktuklarını belirtti. Ardından aynı güzergahta bulunan ve bölgenin en büyük köylerinden biri olan 300 haneli Tetirlik köyüne gidiyoruz. Burada yaklaşık 10 yapının yıkıldığını söyleyen köylüler, hasar tespit komisyonunun “Oturulabilir” raporu verdiği evlere dahi girmeye korktuklarını, raporlara güvenmediklerini söyledi. Köylüler, “evin her tarafı yıkık dökük, kolonların demirleri görünüyor, ancak oturabilirsiniz diyorlar. Biz hala depremler devam ederken nasıl bu evlerde yaşayabiliriz” diye soruyor. Köyde yıkıma rağmen can kaybı yaşanmadığını belirten yurttaşlar, köylerinden iki kişinin Bazarcix merkezde enkazın altında kalarak yaşamını yitirdiği bilgisini verdi.
ŞAHİNTEPE VE ORTAKÖY’DE 18 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Daha sonra hem yıkımın hem de can kaybının en fazla olduğu Şahintepe ve bu köye bağlı Ortaköy obasına geçiyoruz. Ortaköy’de yıkılan binaların altında iki kişinin can verdiğini söyleyen köylüler, Şahintepe’de ise 16 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 kişinin de ağır yaralı olarak enkazdan çıkarıldığını ve hala hastanede tedavi edildiklerini belirtti. Şahintepe köylüleri, depremin beşinci gününe kadar tek bir yetkilinin dahi köylerini ziyaret etmediğini, depremin üzerinden 13 gün geçmesine rağmen yeterli yardımı ve dayanışmayı alamadıklarını söylüyor.
Kaynak: Mezopotomya
Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago