PEMBELİK BARAJINDA DAĞ KEÇİLERİ BOĞULMAYA DEVAM EDİYOR…!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşam alanları yok edilmesin diye, bölge halkının itiraz ve karşı çıkmasına rağmen, PERİ SUYU üzerinde kaçak şekilde LİMAK tarafından yapılan PEMBELİK BARAJINDA dağ keçilerimiz boğulmaya devam ediyor.

Elazığ-Dersim-Bingöl illerine bağlı köylerin iletişimini sağlayan köprülerin sular altında kalması, niahai ÇED projesinde bu köprülerin yapılması taahüt edilirken, Pembelik barajını inşaa eden LİMAK bu tahüdünü yerine getirmeyerek, köylülerin ulaşım hakkını ortadan kaldırılarak şu anda bölge halkına uygulanan tecrid sonunda, dili olmayan diğer canlıların yaşamlarına mal olmalarına devam oluyor.

Peri Suyu üzerinde güvenlik amacıyla yapılan (Seyrantepe HES, Pembelik HES, Özlüce HES) baraj kapaklarının kapanması ve şişen sularının birbirine karışması, bölge halkı ve dili olmayan diğer canlıların suya erişimini ortadan kaldırmıştır. Geçen zaman sürecinde özellikle yoğun bir şekilde yaşayan dağ keçilerinin can suyu içmek ve ayrıca yılın belli aylarında avcıların gruplar halinde Peri Vadisinde Elazığ ili Karakoçana bağlı Okçular Köyü, Akarbaşı Köyü, Akkuş Köyü, Pamuklu Köyü ve Balcalı Köyü sınırları içersinde yaptıkları avlanmalar sonucunda kaçış halindeki dağ keçilerinin barajın karşı yakasına geçerken baraj göletinlerinde boğulmaktadırlar. Bunun son örneği 5 Aralık 2020 tarihinde Elazığ-Karakoçan-İlbey mezrasından, barajın karşı yakasındaki Bingöl-Yayladere-Çayağzı Köyüne geçerken bir dağ keçisi tekrar boğularak telef olmuştur.

Yaşadığımız coğrafyada, inanç yerlerimizi sular altında bırakan, topraklarımızı, ormanlarımızı, sularımızı yok eden, dili olmayan canlıların suya erişimini imkansız hale getiren, sermayenin bu rant projeleri, Peri Vadisinde bir ekolojik soykırım yapılarak, Peri Suyu halkı ile birlikte, insan olmayan diğer canlılarda cezalandırılıyor.

Dağ keçilerinin avlanılması için, Amerikan vatandaşlarına özel bir izin gerekmeden, onlar adına izin verilen içimizdeki Amerikan avcıları bu işi layıkıyla yapmaktadırlar. Bu fiili duruma karşı bölgedeki vatandaşlarımızın daha duyarlı ve köy muhtarlarının köylerinin içine giren bu avcılara karşı zamanında ilgili makamlara bildirmeleri önem arz etmektedir.
Yaşanan bu sürecin sonucunda yaban yaşamın hayatlarına mal olan bu sorunun çözülmesi için yetkili mercilerin bir an önce harekete geçmesini kamuoyu önünde talep ediyoruz.

Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF)

PEMBELİK BARAJINDA DAĞ KEÇİLERİ BOĞULMAYA DEVAM EDİYOR…!
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA