Zer filminin gösterimi için Dersim’e gelen yönetmen Kazim Öz, TV10’un kapatılmasına ilişkin konuşurken “muhalif medya ve hatta ana akım medya bile ağır baskı altında” dedi.
1938’de askerlere verilen kız çocuklarının dramını anlatan Zer filmine ilişkin yaşadıklarını da anlatan Yönetmen Kazım Öz PİRHA’nın sorularını yanıtladı.
“Barajlarla Dersim bitirilmek isteniyor”
Zer filmini çekmekteki amacının Dersim 38’in acılarını görünür kılmak olduğunu belirten Öz, son bölümde, suların altındaki hayat metaforu için ise bugünkü barajlara dikkat çekmek için bu sahneyi koyduğunu belirtti.
“Sansür var demek bile yasak”
“Anti-demokratik uygulamalar giderek artıyor” diyen Öz, filmde bazı sahnelerin sansüre uğradığını, sansüre uğrayan bölümü ise karartarak gösterime soktuklarını, ancak bu kez de karartma sahnelerinin yasaklandığını belirtti.
“Muhalif kanallara hayat hakkı yok”
TV10 başta olmak üzere muhalif kanalların kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna da yanıt veren Öz, “Sinema ve TV birbirine yakın kulvarlar, her ikisi de görselliği ön planda tutarak insana hayatı anlatıyor. Ancak, birçok alan gibi sinema ve basın da ağır baskılar altında. Muhalif medya ve hatta ana akım medya bile ağır baskılar altında ancak bu sürecin aşılması için mücadele etmek gerekir” dedi.
Şavak Aşireti, geleneksel olarak Tunceli (Dersim) ilinin güneyindeki Çemişgezek ve Pertek ilçelerinin köy ve mezralarında…
Dersim (Tunceli) bölgesi, Anadolu'nun en karmaşık sosyokültürel yapılarından birine sahiptir. Coğrafi izolasyonu, Alevi inancı ve…
Balaban Aşireti, Anadolu’nun sosyokültürel mozaiğinde önemli bir yere sahip olan Alevi-Türkmen kökenli bir topluluktur. Bu…
Kureyşan Aşireti, tarih boyunca Anadolu'nun doğusunda köklü bir geçmişe sahip olan, özellikle Alevi inanç ve…
Anadolu’nun kadim halkları arasında, derin tarihi, geniş coğrafi yayılımı ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken…
Boykota destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan 11 kişiden biri olan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu, dün…