Dersim’de belediyecilik ve birkaç öneri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı kentleri öznel kılan nedenler vardır. O kentler öznelliğini tarihsel mirasından, kültürel farklılığından ve yaşamsal duruşlarından alırlar. Onun için ilgi odağına konulur ve her kesimin övgüsüne mahzar olurlar. Dahası toplumsal mücadeledeki yeri, modern yaşama dair ısrarı, kader birliği yaptığı halklar nezdinde hep sempati ile karşılık bulur. Ondandır ki ülkenin siyasal tarihi konuşulduğunda (Kürt sorunu gibi) doğal olarak başvuru kaynakları haline gelirler. Hele bahsi geçen Dersim ise bu cümleler onun tarihsel duruşunun yanında kifayetsiz kalır. Son çeyrek asrı baz alsak dahi Dersim süre gelen siyasal duruşunu her koşulda hatırda tutuyor.

Dolayısıyla bu nadide kentlerin ivedilikle bazı öncelikleri olmalı. Yönetmeye aday olan insanların belediye hizmetleri dışında kentin kimliğinden, kültürel dokusuna, mimariden çevresel etki planlarına ve doğanın korunmasına kadar çok yönlü programları olmalıdır. İkincisi sistemin bilerek devreye koyduğu kültürel erozyona karşı mutlak bir perspektifi ve yabancılaştırmaya karşı ortak önlemleri beklenir.  Göç ve işsizliğin çözümü noktasında ise ekonomi çalıştayları öngörmek ve kentin dokusuna uygun yatırımlar teşvik edilmelidir.

Ezcümle, bize kültürel erozyon ve asimilasyon üzerinden geliniyorsa, belediyelerimizin de öncelikleri olmalıdır. Dersim hiç mübalağasız özel bir bölgedir. Yönetime gelecek arkadaşlar bu farkı bilerek yönetmeye talip olmalılar. Her belediye yönetiminin öncelikleri arasında mutlak asimilasyon karşıtı bir programı olmak zorundadır.  Çünkü bütün kutsal mekânlar saldırı altında ve bağlamından kopartılıp hiçleştirilmek isteniyor. Keza tarihi mekânlar ve mezarlar yer değiştiriyor yazıtlar anlamını yitiriyor.  Böylesine yağmacı bir dönemde yerel yönetimlerin sorumlulukları daha da artıyor. Kendi adıma gerek ilde gerekse de ilçelerde her mabet, her mezar taşı benim öz tarihimdir bilinciyle işe koyulacak bir yerel yöneticilik bekliyor ve talep ediyorum.

Peki, Dersim halkı belediye yönetimlerinden ne bekliyor?

  • Bana göre Dersim halkı ciddi bir güven sorunu yaşıyor ve yöneticisine güvenmek istiyor.
  • Popülist politikalardan yorulmuş ve daha reel davranışlar bekliyor.
  • Adam kayırma hat safhada bunu tepkiyle karşılıyor.
  • Kenti sahipsiz buluyor ve daha kaliteli hizmet istiyor.
  • Ana dil konusunda sistemli ve kalıcı eğitim talebi var.
  • Çok amaçlı kültür ve hafıza merkezleri açılsın istiyor.
  • Hayat pahalılığına karşı denetlenebilir bir fiyat politikası öngörülmeli.
  • Seçileceklerden öncelikle açık şeffaf ve hesap verebilirlik istiyor.
  • Kentine ilişkin ilkesel kararlarda kendisine danışılsın istiyor.
  • Liyakatli kadrolara görev verilsin istiyor.
  • Depreme hazırlık konusunda somut adımlar atılsın istiyor.
  • Kadınlar ve gençler için çok amaçlı spor kompleksleri talebi var.
  • Doğamızı koruma amaçlı mücadele ve bilgilendirme eğitimleri talep ediyor.

 

Son önerim şu: Dersim güçlü bir hafızaya sahip. 1938 badiresi ve sonrası sürgün yaşamı, 1994 köylerin yakılması ve birçok yerleşim yerinin haritadan silinmesi hala güncel ve anlatılmaya muhtaçtır. Dolayısıyla bu hafızayı kalıcı kılmak ve insanlığın hizmetine sunmak belediyelerimizin asli görevidir diye düşünüyorum.

Bir de adaylara nasihatim olsun isterim.

Dersim çeyrek asırdır zorun hükmüne boyun eğmiyorsa sana bir şey söylüyor. Bu gerçeği görmeden basitliğe düşersen o toprağın örfü, âdeti seni bağışlamaz. Zira o haksızlığa itirazın tarihsel birikiminden geliyor. Ve o itirazda göğsüne kazıdığı kimlik mührüdür. Yani sana diyor ki; öznel durumumu yabana atma, ruhuma uygun davran ve siyaset dilini yolumun hakikatine göre belirle. Ben zenginliğimi nehirlerimin renginden alıyorum ve sonsuza dek de yaşatmak istiyorum. Kadim diller kapısıyım nice dost düşman gördüm bu kapıda, her biri gönül bahçemde nice eser bıraktı. Kimi kirli iziyle kimi koynunda saklı tuttuğu hançeri ile geçti hayatımdan. Yine de sevgi dilini esirgemedim yüreğimden. Yani soframı kem insana açacak kadar öz güvenden geliyorum. İşte budur beni farklı kılan ve beni birilerine benzetmeyen. Öyle ise önce mana dünyama gir sırrımın hakikatine er, sonra huzura çık ve benden destur iste.

Dersim’de belediyecilik ve birkaç öneri
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA