Categories: Kültür Sanat

Kırmanckî  Öğrenme Kitabı ‘’Kesa’’ Çıktı

Mutlu Can’ın ‘’Bi Kesa Roje bi Roje Kirmanckî (Zazakî) – Kesa ile Günbegün Kırmancca (Zazaca)’’ kitabı çıktı.

Kırmancca dil hocası Mutlu Can’ın sosyal medya üzerinden sürdürdüğü ‘’Kesa-Kaplumbağa’’ isimli dil öğretimi odaklı çalışmalarını iki cilt halinde yayımladı. Toplam 512 sayfadan oluşan kitap, alışagelen gramer kitabı ve resimli sözlük türlerini aşan bir konseptte hazırlanmış.

Grafik dizaynı ve ilgi çekici baskısıyla dikkat çeken kitap Kirmanckî (Zazaki) sözcüklerin içinde kullanıldığı örnek cümleler ve önemli konulara ilişkin özet açıklamalarıyla Kırmancki öğrenmek isteyenlere  alternatif bir yayın olmayı vaat ediyor.

Dili Kırmancca-Türkçe olan kitapta, gramer konuları özet biçimde ve anlaşılır tablolarla sunulurken, kelime, fiiller, gündelik konuşma kalıpları özgün illüstrasyonlarla verilmekte.

Uzun yıllardır dil çalışmaları ve dil eğitmenliği yapan yazar Can; kendi öğretim deneyimlerini de harmanlayarak hazırladığı bu çalışmasıyla pratik Kırmancki  öğrenme kitabı olarak kitapçı raflarında ve dijital platformlarda ilgilisiyle buluşmayı bekliyor.

BI KESA ROJ BI ROJE KIRMANCKÎ (ZAZACA) VEJÎYA

Kitabê Bi KESA Roje bi Roje Kirmanckî (Zazakî) / KESA ile Günbegün Kırmancca (Zazaca) ke berhemê xebata di serreyêne yo vejîya.

Bingeyê KESA, berardişanê rîpelê musnayîşê kirmanckî (zazakî) ke weşanê ey hetê Mutlu CANî ra û 17 Nîsane 2020î ra nat Facebook û Instagramî ser ro yeno ramitene ra teşkîl beno. Kitabo ke 2 cîldan ra pê yeno û 512 rîpelî yo, ancîna bi îmzaya CANî weşanîya. KESA ke bi konseptê xo yo ke kitabanê gramerî û ferhenganê biresman yê şînasîyan ra cîya yo vejîyeno vernî, bi dîzaynê grafîkê xo yê profesyonel û çapa xo ya kalîteyine bale anceno. Cumleyê nimûneyî ke tede çekuyê kirmanckî xebitnîyayê û îzahatê kilmnusî ke derheqê babatenê muhîman de bîyê, seba înanê ke wazenê kirmanckî bimusê kitab kenê yew alternatîf.

Kitabo ke ziwanê xo kirmanckî-tirkî yo de, babetê gramerê kirmanckî bi hawayo xulasayî û tabloyanê fehmbîyayan pêşkêş benê, çekuyî, karî (fîîlî), qalibê qiseykerdişî yê rojaneyî ûêb. bi îllustrasyonanê orîjînan dîyenê. Mutlu Cano ke bi serran o ke warî de kîşta xebatanê zafhetinan de perwerdekarîya kirmanckî zî keno, ,vano ke: Mi amadekerdişê nê kitabî de tecrubeyanê xo ra îstîfade kerd û bi no hewa yew kitabê musnayîşê kirmanckî yo pratîk amade kerd.

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

4 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago