MED-DER’de Kirmançkî atölye: Dilimizi konuşarak saldırılara cevap olacağız

Eğitmenleri gözaltına alınan MED-DER’de Amed Emek Demokrasi Platformu temsilcileri Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde atölye düzenledi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2022 yılında başlatılan soruşturma kapsamında 24 Eylül’de yapılan operasyon kapsamında Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda ev basıldı, 30 kişi gözaltına alındı.
Amed Emek Demokrasi Platformu temsilcileri baskın yapılan MED-DER’de Kirmanckî atölyesi düzenledi. Sûr Belediye Eşbaşkanı Fatma Gulan Önkol’un yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi de bu atölyeye katıldı. Atölye de baskınlar kınanırken, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.
‘DİLİMİZİ KONUŞARAK ONLARA CEVAP OLACAĞIZ’
MED-DER’de verilen dersin konusu “Qirkerdişê Ziwanî /Kültürel soykırım” olurken, dersi veren dil ve kültür aktivisti Nesrin Şanlı, Kürt dili ve kurumuna dönük saldırıları kınadığını ifade ederek, derse başladı.
Kürt dili ve kültürü üzerinde yürütülen baskılara değinen Şanlı, “Gerek trafik uyarı yazıları, gerek halaylarımız üzerinde sürekli bir saldırı söz konusu. Halay ve Kürtçe trafik uyarı yazılarından sonra şimdi de Kürtçe ders veren eğitimcilerimizi gözaltına alarak, baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bizler bir kez daha bu politikaları kınıyoruz. 100 yıllardır Kürt dili üzerinde bir politika yürütülüyor. Şuan bile baktığımızda Kürtçe konuşanlar veya şarkı dinleyenler ya katlediliyor ya da tutuklanıyor” ifadelerini kullandı.
Şanlı, “Otoriterler her ne kadar Kürt diline yönelik yasaklama olmadığını savunsa da; x, w, q, ê harfleri Türkiye’de yasaklıdır. Bu harfler kimliğimizde kullanılmadığı için konulan isimlerde anlamsız kalıyor. Bizler dilimizi konuşarak, bu saldırılara cevap olacağız” dedi.
Kaynak: MA
Dersim Gazetesi

Recent Posts

Zeynel Kete: Sempozyumlarla Dersim’e yeni kimlik inşası

16-17 Ekim tarihleri arasında Dersim’de “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” konulu bir sempozyum düzenleniyor. Düzenleyen kurumlara baktığımızda;…

20 saat ago

Yönetmen Kazım Öz’e “Zer” filmi davası

Kürt yönetmen Kazım Öz; hakkında açılmış yeni bir soruşturma için ifadeye çağrıldığını açıkladı. Sosyal medya…

22 saat ago

DEM Partili Kordu, Milli Eğitim Bakanı’na Munzur Üniversitesi rektörünü sordu: İddialar doğru mu?

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu; Munzur Üniversitesi Rektörü'nün akademisyenlere sempozyuma katılma zorunluluğu getirmesini, Milli…

1 gün ago

Ahmet Türk: Kim Kürtleri kandıracağım, desteğini alacağım diye düşünüyorsa kaybeder

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin Halk TV'de gazetecilerin…

1 gün ago

Kadınlara sorduk: Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

EMEL HALİS Bu soruya “Hayır hissetmiyorum” diye cevap veriyor Ayşegül ve sebebini şöyle anlatıyor: Çok…

2 gün ago

Bakırhan’dan Bahçeli’ye “Öcalan” yanıtı: Kapıları açın, ne dediğini hep beraber öğrenelim

Tuncer Bakırhan; MHP lideri Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a bugün yaptığı çağrıya dair yaptığı…

3 gün ago