Müziğin arkeoloğu Dersimli Hasan Saltık anısına yaptırılan merkez açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hozat Belediyesi ve Kalan Müzik’in katkısıyla yaptırılan “Hasan Saltık Kültür Merkezi” açılışına Hasan Saltık’ın eşi Nilüfer Saltık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Programın açılışında konuşan Hasan Saltık’ın eşi Nilüfer Saltık, eşinin yaşadığı süre içerisinde gerçekleştirdiği önemli işlere vurgu yaparak açılan kültür merkezini gençlerin hizmetine sunduklarını söyledi.

İlk çocukları olarak gördükleri Kalan Müzik’te Hasan Saltık’ın cesaretle yaptığı birbirinde önemli projelerle uluslararası anlamda çok önemli ödüller aldığını ifade eden Nilüfer Saltık, “Hasan Saltık’ın ailesi olmaktan gurur duyuyoruz. Bize, geride kalanlara onurlu bir isim bıraktı. Dersim’i çok sevdi, memleketiyle bağını hiç koparmadı. Bu nedenle memleketinde kültür merkezinde isminin yaşatılmasını çok önemsiyoruz. Merkezin kültür ve sanatsal anlamda bölgeye katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

TBMM Başkanvekili ve HEDEP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise yaptığı konuşmada Hasan Saltık’ı sevgi ve minnetle andığını belirterek şunları dile getirdi: “Bu memleketin adli sicil kaydını türküler tutar aslında. Ne olmuş, kim kime kıymış, kim kimin hakkına girmiş, kim kimin kanına girmiş, kimin kimden alacağı var bunun kaydını en iyi türküler tutar. Ve o yüzdendir türküler üzerindeki baskılar, türkülerin bir eğlence aracı olmaktan çıkıp bu topraklarda bir hafıza işlevi görmesi, ikincisi eğer bastırılan imha edilmeye asimile edilmeye çalışan diller hala yaşıyorsa bu asimilasyon çalışması boşa çıkarılmışsa bu halkın türkülerini stranlarını türkülerini hiç unutmamasıyla yakından ilgilidir. Bu bu topraklarla ilgili Ama Hasan artık bu toprakları da aşan dünyadaki müzik arkeologlarından birisiydi. Duyguların, tarihin, ezginlerin arkeolojisini yaptı. Bu uğurda çaba gösteren insanlara kol kanat ayak oldu. Onun için fark yaratmıştır ve bir değerdir. Gidişiyle ortaya çıkan bir boşluk değildi başta ailesi ve dostları ondan önce de dünyada iken henüz bütün dünyanın bunun farkına varıp hakkını teslim etmesi önemli meselelerdir bence. Birebir dostluğumuzda da bende emeği ve hakkı çok olan ve ödenmez olan bir dostumdu, kardeşimdi. Avukatlarım haftada bir görüşüme gelmedi ama ben cezaevine girdiğinde Hasan her hafta görüşümdeydi. Böyle de bir vefanın adıydı. Dünyada bir şeye daha değinmek lazım dünyada bu çapta bir müzik yapım firması yok. Bu kapasite, bu üretimde. Bunun çeyrekte biri sayılmayacak şeyler bugün dünya borsalarına kote firmalar. Hasan bunlara tenezzül etmedi istese böyle bir yol da seçebilirdi. Müzikle elde ettiğini henüz ortaya çıkaramadıkları için seferber etti. Dost biriktirdi altın ve para biriktirmedi bu yönüyle de ender şahsiyetlerimizden birisi oldu. Bu merkez belki onun anısına en çok yakışacak işlerden biriydi. Bunun için Nüliferi dostlarını n katkı sunan herkesi kutlamak gerekiyor. Burası bu ve benzeri bir yapı onun hep hayaliydi vakit bulamadı demek ki bugüne kısmetmiş. Sürdürmek, katkı sunmak elimizi ve gönlümüzü çekmemek de bizim görevimiz ve boynumuzun borcu diye düşünüyorum” diye konuştu.

Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik de kültür merkezinin toplumda kültür ve sanat bilincinin artmasına önemli katkılar sunacağını belirterek, Saltık’ı sevgi ve minnetle andıklarını söyledi.

Hasan Saltık’ın hayatını anlatan slayt gösterisinin ardından Cengiz Özkan, Cihat Aşkın, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mazlum Çimen, Yılmaz Çelik, Ender Balkın, Selçuk Balcı ve Çimen Yalçın dinleti verdi.

Müziğin arkeoloğu Dersimli Hasan Saltık anısına yaptırılan merkez açıldı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA