DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında güncel siyasi gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna da değinen Koçyiğit, “Umutlu bekleyişimizi hem hastanedekiler hem de milyonlar sürdürüyor” dedi.
“Kongre kararı için yeni bir durum yok”
Bir gazetecinin PKK Yürütme Konseyi’nin “kongre” açıklamasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Koçyiğit, yeni bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Koçyiğit, “Kongreyi toplama iradesinde bir değişiklik yok. PKK, ilk kararlarının arkasında duruyor ancak bu kararın hayata geçebilmesi için belirttikleri bazı koşulların sağlanmasını bekliyorlar. Özellikle Sayın Öcalan’ın özgürlük koşullarının sağlanması ve kongreye katılım koşullarının oluşturulması gerektiğini ifade ediyorlar” diye konuştu.
“Sorumluluk hükümettedir”
Koçyiğit, sürecin ilerlemesinin hükümetin sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, “Hükümet kanadından da kongrenin toplanması yönünde açıklamalar yapıldı. Herkes bu konuda hemfikir görünüyor. Bu nedenle hükümet, gerekli adımları atmalı” dedi. DEM Parti olarak sürece doğrudan müdahil olmadıklarının altını çizen Koçyiğit, “Bu mesele Sayın Öcalan, PKK ve ilgili taraflar arasında yürüyen bir diyalogdur. Bizim onların adına söz söylememiz doğru olmaz” ifadelerini kullandı.
“İlk adım İmralı’daki tecridin kaldırılması”
Somut adım beklentilerine dair bir soruya yanıt veren Koçyiğit, İmralı’da uygulanan tecridin kaldırılmasının sürecin ilerlemesi için temel önemde olduğunu söyledi. “İmralı Heyetimiz dışında adaya erişim sağlanamıyor. Adalet Bakanlığı’na da, kamuoyuna da defalarca ifade ettik: Gazetecilerden, aydınlardan, siyasi temsilcilerden oluşan farklı heyetlerin adaya gidebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
Koçyiğit ayrıca, Öcalan’ın bilgi ve belgeye erişim hakkının sağlanması ve kendi istediği kişilerle görüşme imkanının tanınması gerektiğini belirterek, “Sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları sağlanmadan sürecin ilerlemesi mümkün değil” diye konuştu.
“Fiziki özgürlük temel talebimiz”
Sürecin derinleşmesi için atılması gereken adımları da sıralayan Koçyiğit, şunları söyledi:
“İmralı Heyetimizin ve diğer heyetlerin adaya gidişi sağlanmalı. Süreçte büyük bir tıkanma yok, ancak ilerleyebilmesi için tecridin hızla kaldırılması şart. Sayın Öcalan’ın çalışma koşullarının değişmesi ve Kürt sorununun şiddet zemininden hukuk ve siyaset zeminine taşınması gerekiyor. Nihai hedefimiz Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür.”
Koçyiğit ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 yılında Öcalan hakkında verdiği ihlal kararını ve Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptığı çağrıları hatırlatarak, “Bu uluslararası çağrıları dışlamıyoruz, ancak önceliğimiz sürecin içeriden, hızla ve sonuç alıcı şekilde ilerletilmesi” dedi.