Kadıköylülere Maçoğlu’nu sorduk: Kazanır diyen de var, harcanır diyen de!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halen Dersim Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Fatih Mehmet Maçoğlu, İstanbul Kadıköy’den TKP’nin belediye başkan adaylığını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Biz de Kadıköy sokaklarına çıktık ve Kadıköylülere Maçoğlu’nu, oy verip vermeyeceklerini ve 31 Mart’tan sonra nasıl bir Kadıköy istediklerini sorduk.

İşte yanıtlar…

“Kazanma ihtimali yüksek”

Ahmet Keskin; Maçoğlu’nun adaylığını “Harika olur, onda hak-hukuk-adalet var” diye yanıtlıyor ve şu yorumu yapıyor: “Tıpkı Tunceli’yi yönettiği gibi hiç ayrım yapmadan harika bir şekilde Kadıköy ilçesini yönetir. Burası aydın, Cumhuriyetçi kesin, ben kazanma ihtimalini yüksek görüyorum” diye konuşuyor. Keskin daha önceki seçimlerde CHP’ye ve TİP’e oy verdiğini, ancak bu seçimde Maçoğlu’nu destekleyeceğini söylüyor.

“Bu topa girmemeliydi”

Muzaffer Demirkıran ise; “Maçoğlu bu topa girmemeliydi” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu topa girerse burada kaybedecektir. Kaybedeceği için de yazık olacaktır. Çünkü kendisini sevdiğimiz bir insan. Burada kazanma ihtimali hiç yok.”

65 yaşında olduğunu söyleyen Demirkıran; Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy kararını ‘yanlış’ bulduğunun altını çiziyor ve “Tunceli’de güzel işler başarıyordu, ama burada dolmuşa getirdiler adamcağızı” diye biraz amiyane bir yorum yapmadan da edemiyor.

“Keşke CHP’den girseydi”

Selim Koçarlı ise; her ne kadar Fatih Mehmet Maçoğlu’nu beğendiğini ve sevdiğini söylese de “Kadıköy kararı saçma bir karar, burada CHP’den başka kimseye oy çıkmaz” diye konuşuyor ve şöyle devam ediyor:

“Bu hamlenin oyları bölmek için olduğunu düşünüyorum. CHP zaten alacak, Maçoğlu da oyları düşürecek ama kazanamayacak. Keşke CHP’den girseydi, kendisini seviyoruz ama bence yanlış yaptı.”

“Belki de siyasi hayatının sonu olacak”

Kazım Karakaya ise; Maçoğlu’nun Dersim’de yaptıklarını Kadıköy’de yapabilmesinin imkânsız olduğunu düşünüyor ve şu yorumu yapıyor:

“Dersimde yaptığının aynısını, büyükşehirde Kadıköy gibi bir ilçede yapabileceğini çok zannetmiyorum. Çünkü oradaki kitle ve yaşayış, sosyal hayat rant başka bir şey. Adaylık konusuna gelince, keşke CHP ile anlaşsaydı, CHP’nin adayı olarak çıksaydı. Biz de gerçekten bir sosyal belediyecilik anlamında kendisinden daha fazla görseydik bir büyükşehirde. Yani sonuçta oranın nüfusuyla, kitlesiyle burası bir değil. TKP’den aday olması iyi olmadı, kazanamayacağını bile bile belki de siyasi hayatını dahi, etkileyecek, hatta sonu olacak. Bu hamlenin ona yeni bir kapı açacağını düşünmüyorum.”

“Kazanır, Kadıköy için de fark yaratır”

Haydar Ayrık ise, daha pozitif ve Maçoğlu’nun kazanabileceğini düşünenlerden. “Duyar duymaz kendisini destekleyeceğimi söyledim etrafımdakilere, Tunceli’de yaptıklarını biliyoruz, gerçi burası büyük şehir ama yine de Kadıköy için fark yaratacaktır” diye konuşan Ayrık desteğini şu sözlerle ifade ediyor:

“Karşısında güçlü bir aday olmazsa bence kazanır. Çünkü artık sol görüşlü olan biri gerekiyor. Dar gelirlinin yaşam tarzını düzenlemesi gereken biri gerekiyor. Ben adaylığını koyacağını duyduğum günden itibaren mutlu oldum.”

“Komünist adı şansını azaltır”

İbrahim Kartoğlu ise; ‘komünist’ sözcüğünün artık miadının dolduğu, modasının geçtiğini düşünenlerden. Şöyle konuşuyor:

“TKP diyorsanız zor. Demokrasiye inanmış sol tandanslı bir insanım.  CHP’ye veriyoruz, oy kaybı olmasın diye ama tabii CHP eski bildiğimiz CHP Değil. Komünist başkanın şansını da zor görüyorum. Türkiye’de özellikle böyle bir zamanda komünizm adı altında ideolojiyle çıkmanız şansınızı azaltır. Kadıköy’de yine kötünün iyisi CHP.”

“CHP’nin oylarını bölecek”

Tekin Çalıklı; Maçoğlu’nun adaylığının CHP’ye engel çıkaracağını, oyları böleceğini hatta bu yüzden AKP’nin bile kazanabileceğini söyleyen Kadıköylülerden. Görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Bu sefer CHP ye engel olma durumu var. CHP kazanmasa zaten direkt diğer partilere gidecek, bölünecek, oylar bölünmeseydi fakat gerçekten kazanmasını istiyorum. Yani en azından böyle bir deneyim yaşanabilirdi, yani hiç beklemediğimiz AKP gelebilir mesela. O yüzden adaylığını gereksiz buluyorum, Dersim’de kalsa daha iyiydi. Zaten Kadıköy’de yüzde 5’i geçecek bir oy alacağını da zannetmiyorum. Adaylığı da garip geldi açıkçası, çünkü orada iyi işler yapıyor. Burada ne yapacak ki? Kadıköy zaten kurumsallaşmış bir bölge, burada bir şey yapamaz. CHP’nin burada yüzde 60-70 oy var, bölse bölse yüzde 5’ini alır. O da sonucu çok etkilemez. CHP seçmeni Kadıköy’ü riske atmaz. Keşke Maçoğlu kazanma ihtimali olan bir yerden aday gösterilseydi.”

“Büyük şehirde ne yapabilir ki?”

Deniz Boyabat da kendisini ispatladığını söylediği Maçoğlu’nun İstanbul gibi bir metropolden adaylığını mantıksız bulanlardan:

“Kendisi tarım politikalarında başarılı oldu bildiğim kadarıyla. Aynı zamanda büyükşehirlerde de orada üreten ürünlerin satılmasını sağlayacak zincirler kurdu. Fakat yani burası bir büyük şehir konteksti, burada ne yapacak? Bir şansı yok bence.”

“Harcanacak”

Ayten Kulluk ise, Maçoğlu’nun harcandığına inananlardan. Bu görüşünü ise şu sözlerle savunuyor:

“Maçoğlu’nun ben İstanbul’da harcandığını düşünüyorum. Adamın siyasi hayatına bence bir kilit vuruldu. Sol görüşlü biri değilim ancak ortadan bakıyorum, son seçimlerde İmamoğlu’na oy verdim. Ama Maçoğlu’nun Kadıköy’den aday olması bence çok üzücü. Keşke yine kendi bölgesinde aday olarak kalsaydı, daha başarılı olurdu. Burada bence harcanır. İnsanlar bu son dönemdeki siyasi olaylardan dolayı yaklaşımlarını ve değerlendirmelerini çok farklı noktalara getirdiler. Gönlüm kazanmasını ister onun açıkçası ben AK Parti’nin almasını istemiyorum, bu yüzden de onun siyasi hayatını sekteye uğratacağını düşünüyorum.”

Kadıköylülere Maçoğlu’nu sorduk: Kazanır diyen de var, harcanır diyen de!
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA