Bağımsız Maden-İş Sendikası: İliç’te yoğun bir üretim baskısı var, yaşanan göçüğün nedeni bu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Ferhat Akılma ve Bağımsız Maden İş Sendikası Avukatı Mert Bakır, Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Ferhat Akılma, “Tüm bu yöre halkı ya da Erzincan’da bu madenlerde çalışan işçilerin üzerinde farklı mobbingler, baskılar, üstü kapalı tehditler, herhangi bir açığı medyaya sızdırmama gibi önlemler gerekli üst mevkilerden alınmış” dedi. Bağımsız Maden İş Sendikası Avukat Mert Bakır ise “Başta ana firma Anagold ve diğer taşeronlar Çiftay başta olmak üzere ‘Olursa olsun, önemli değil, burası taşarsa taşsın, işçilerin başına bir şey gelirse gelsin, biz yeter ki biz üretime devam edelim’ zihniyetiyle hareket etmişler bu çok açık” açıklamasını yaptı.

Göçük altında kalan işçilerin ailelerine ve İliç halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Ferhat Akılma, şunları söyledi:

“Bugün olay yerine ulaşalı ikinci günümüz. Buradan tüm ailelere, İliç, Erzincan halkına, tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Burada biz bu faciaya ‘kaza’ demeyelim, ‘ihmal’ diyelim. Çünkü ihmaller apaçık ortada. Etraftan gerekli bilgileri de toparladık. Daha sonrasında sizinle de paylaşacağız. Burada şöyle bir durumla karşı karşıya kalıyoruz; Tüm bu yöre halkı ya da Erzincan’da bu madenlerde çalışan işçilerin üzerinde farklı mobbingler, baskılar, üstü kapalı tehditler, herhangi bir açığı medyaya sızdırmama gibi önlemler gerekli üst mevkilerden alınmış. Dışarı bilgi sızdırılmıyor. Biz gereken bilgileri toparlayıp sizinle tekrardan paylaşacağız. Buradayız. Olayın takipçisiyiz. Üye arkadaşlarımızı da burada yalnız bırakmayacağız. Bağımsız Maden İş Sendikası buradayken kimsenin bir endişesi olmasın. Her zaman destekleyeceğiz.”

“O KADAR ÇOK SİYANÜR BASMIŞLAR Kİ ÜRETİMİ ARTIRMAK, KAPASİTESİNİN ÜSTÜNE ÇIKMAK İÇİN… BU FACİA GERÇEKLEŞMİŞ OLDU”

Bağımsız Maden İş Sendikası Avukat Mert Bakır ise yaşanan kazanın kesinlikle bir ihmalden kaynakladığını, durumu işçilerin daha önceden fark ettiğini söyledi. Bakır, şunları kaydetti:

“Yönetici arkadaşımız söyledi. Kesinlikle kaza niteliği olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Kesinlikle ihmallerden kaynaklı bir durum var. Bunu işçi arkadaşlar daha önce fark etmişler. O gün sabahtan da fark etmişler. Bir hafta, iki hafta, üç hafta öncesinde de fark eden, bildirenler olmuş. Hatta henüz bir hafta önce çatlakları fark eden, yetkililere rapor eden, bildiren bir işçi amiri arkadaş da şu anda göçük altında kalanlardan bir tanesi. Doğal olarak burada başta ana firma Anagold ve diğer taşeronlar Çiftay başta olmak üzere ‘Olursa olsun, önemli değil, burası taşarsa taşsın, işçilerin başına bir şey gelirse gelsin, biz yeter ki üretime devam edelim’ zihniyetiyle hareket etmişler bu çok açık. Bunun dışında söylenen hiçbir şeye inanmayın. ‘Toprak kayması’ diye ifade edilen yer siyanürlü toprak. Bunu malzeme diye ifade ediyorlar, bu doğru değil. Burada yer altı suları aracılığıyla çevreye karıştığı neredeyse kesin durumda. Alınan numunelerde farklılıklar olabilir ama bu teknik olarak kesin diye ifade ediyor arkadaşlar. Anagold’da üretim 7/24 devam ediyor. Üç vardiya halinde çalışıyor işçiler. Taşeronlarla beraber 2 bine yakın işçi çalışıyor. Burada o kadar yoğun bir üretim baskısı var ki işçi arkadaşların ifade ettiği şey; Buna gerekli önlem alınabilirdi. Alınamaz bir durum yoktu ama o kadar çok siyanür basmışlar ki üretimi artırmak, kapasitesinin üstüne çıkmak için… Bu facia gerçekleşmiş oldu. Doğal olarak burada yetkililer, bu facianın gerçekleşmesinde sorumludur. Sadece alt düzeyde değil, silsile halinde bütün yetkililer sorumludur. Erzincan ve İliç halkına geçmiş olsun. Biz bu olayın peşindeyiz. Üyelerimiz ve madenci arkadaşlarla beraber olay yerinde olmaya devem edeceğiz.”

Bağımsız Maden-İş Sendikası: İliç’te yoğun bir üretim baskısı var, yaşanan göçüğün nedeni bu
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA