Toplum Yaşam

Kadınlar çekmedikleri halaydan yargılandı

Geçtiğimiz yıl Van’da halkın iradesinin gasp edilmesine karşı yapılan protestoların kazanımla sonuçlanmasının ardından, İstanbul Kadıköy’de halayla kutlama yapmak isteyen 54 kadın ve LGBTİ+’ya açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Süreyya Operası önünde gerçekleşmesi planlanan buluşma, polis müdahalesiyle başlamadan sona ermişti.

Eyleme katılan kadınlar ve LGBTİ+ aktivistler “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

“Biz halaya gittik, işkence ile gözaltına alındık”

Kadınlar, duruşmada yaşanan hak ihlallerini ayrıntılarıyla anlattı. Henüz eylem başlamadan ablukaya alınan grup, hiçbir uyarı yapılmadan sert müdahaleyle gözaltına alınmıştı.

Yargılanan kişiler bianet’e şu bilgiyi verdi:

“Türkiye’nin her tarafında kayyıma karşı protesto etti. Sonra Van’dki kayyım tehlikesine karçı zafer olunca biz de bir halay çekme eylemi yaplım dedik. Biz oraya halay çekmeye gittik bu bir halay eylemi idi, fakat halay çekmeden bizi işkene ile gözaltına aldılar. Polis bize işkence etti fakat onlar yargılanmadı, biz yargılandık. Bir arkadaşımızın kolu çıktı. Eylem bile değildi halay buluşmasına katılan kadınlar yargılandı. Biz duruşmada savunmalarımızı yaptık. Hem kayyıma karşı olduğumuzu hem de polis işkencesini vurgulladık. Başka bir davadan tutuklu olan iki arkadaşımız SEGBİS’le bağlanmışlardı. Onlara el salladık. Zafer işareti yaptık. Savcı da buna dair suç duyurusu yaptığını söyledi. İki arkdaşımız hakkında keyfi şekilde soruşturma açılmasını istedi. Hakim de talebi kabul etti.”

Kadınlar, “Biz sadece halay çekmek istedik. Bu bir kutlamaydı, bir protesto değil. Ama halay bile çekemeden işkenceyle gözaltına alındık. Polis şiddet gördüğümüz halde biz yargılanıyoruz, polisler değil” dedi.

Zafer işaretine suç duyurusu

Duruşmaya başka bir dosyadan tutuklu olan iki kişi SEGBİS üzerinden katıldı. Onlara el sallayan kadınlardan biri zafer işareti yaptı.

Bu işareti savcı, suç unsuru saydı. Savcı, zafer işareti nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti mahkeme de bu talebi kabul etti.

Beraat talebi reddedildi

Kadınlar, hazırlanan iddianameyi “dayanaksız ve gerçek dışı” olarak tanımlarken, anayasal haklarını kullanmalarının suç sayılmasını kabul etmediklerini belirtti.

Mahkeme heyeti, savunmalara rağmen davayı düşürmeyerek beraat talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 23 Haziran’da görülecek.

“Yargılanması gereken biz değil, işkenceciler”

Duruşma sonrasında açıklama yapan Kadınlar Birlikte Güçlü aktivistleri, şöyle seslendi:

“Bugün burada yargılanan bizler değil, anayasal hakkımızı engelleyen, işkence uygulayan polisler ve bu kararı veren yetkililer olmalıydı. Kayyumlara, irade gaspına, polis şiddetine karşı mücadelemiz sürecek. Bu davalar bizi yıldırmaz. Sokaktayız, mücadeledeyiz, buradayız. Kayyumlar gidecek, biz kalacağız!”

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Miray Ne Demek?

Son yıllarda popülerleşen Miray ismi, hem kız hem de erkek çocuklarına verilen hoş bir isim…

41 dakika ago

Depremden Önce Uyarıyor: Bu Uygulamalar Hayat Kurtarabilir!

23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, milyonlarca vatandaş deprem öncesi ve sonrası…

2 saat ago

Wednesday 2. sezon ne zaman?

Wednesday 2. sezon ne zaman? Netflix'in popüler dizisi Wednesday’nin ikinci sezonu hakkında araştırmalar hız kazandı.…

2 saat ago

DBP ve DEM Parti heyeti Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçti

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile DEM Parti milletvekillerinden oluşan bir…

2 saat ago

Sarı Lalenin Anlamı Nedir?

Renklerin dili, çiçeklerin mesajı vardır. Göz alıcı rengiyle dikkat çeken sarı lale, sadece zarafetiyle değil…

2 saat ago

Anne ve Bebek Arasındaki Bağ Nasıl Kurulur?

Anne ile bebeği arasındaki bağ; bebeğin doğumundan itibaren fiziksel, duygusal ve psikolojik anlamda gelişen çok…

4 saat ago