Bağımsız Maden İş Sendikası bünyesinde yer alan Doruk Madencilik işçileri, verilmeyen ücret ve tazminatlarına ilişkin Kurtuluş Parkı’nda açıklama yaptı. İşçilerin gerçekleştirdikleri açlık grevi eylemini ziyaret eden demokratik kitle örgütleri, sendika temsilcileri ve siyasi partiler de işçilere destek verdi.
Burada açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, gözaltına alınmadan önce yaşadıkları ve gözaltı süresince devam eden ihmallere işaret ederek, “Holdingler burada işçileri, emekçileri soyuyorlar” dedi.
“HAKKINI ARAMAK SUÇSA, BU SUÇU SEVE SEVE İŞLERİZ”
“Madenciler yarı çıplak yürüyorlar; bundan da rahatsızlar. Bu yarı çıplak yürüyüş, hem dünya işçi sınıfı hareketi tarihinde hem ülkemiz işçi sınıfı hareketi tarihinde çokça örneği olan, eylem repertuvarı içerisinde yer alan süreçlerden biridir. Biz de bunu bugünün koşullarında yeniden üreterek sesimizi duyurmak, tepkimizi ortaya koymak istiyoruz” ifadelerini kullanan Aksu, konuşmasının devamında şunları söyledi:
×Biz şimdi Doruk Madencilik meselesinin çözümüyle uğraşıyoruz. Ama işçi arkadaşlar da bu 11 günlük süre içerisinde meselenin kendileriyle ilgili bir mesele olmadığını, bütün ülkedeki emekçi insanlar için hakikatin bu olduğunu anladılar. Tablo bu. Söyleyeceklerimiz de bu: Kıdemlerimizi, ihbarlarımızı, özlük haklarımızı versinler. Bugünkü faiz oranlarıyla versinler. Biz hemen çekip gideriz. Karşımıza çıkan her türlü güce de söylüyoruz: Muhatapsanız bunu verin; vermeyecekseniz önümüzden çekilin. Muhatap değilseniz biz yürüyeceğiz, yürürüz. Yani bunun nesi suç? Suç işlemek mi? Eğer suç buysa, insanın hakkını araması suçsa, bu suçu seve seve işleriz.
DEM PARTİ’DEN ZİYARET: BİRLİKTE KAZANMAYA KARARLIYIZ
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İzmir Milletvekilleri Burcugül Çubuk ve İbrahim Akın ile İstanbul Milletvekili Celal Fırat’tan oluşan heyet, maden işçilerini ziyaret etti. Heyet, işçilerin yaşadığı sorunları ve taleplerini dinledi.
Ardından açıklama yapan Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Eğer Ankara’ya yürüyenler işçiler değil patronlar olsaydı kırmızı halı sererlerdi” diyerek, hakkını arayanların işçiler, emekçiler ve emekliler olunca “iktidarın coplamayı marifet saydığını” söyledi.
Türkiye’de işçilerin alın terine el koymak, işçiyi sömürmek isteyenlerin olduğunu belirten Koçyiğit, “Bunlar işçilerin bütün haklarını yok saymak istiyor. İşiler sussun, seslerini çıkarmasın, direnmesin, hakkını hukukunu korumasın istiyorlar. Bu sessizlik içerisinde de aslında kölelik koşullarında işçiyi çalıştırmayı kendileri açısından marifet sayıyorlar. Bu nedenle ilk günden bugüne direnişinizin yürüyüşünüzün yanında olduğumuzu ve sizin mücadelenizin bizim mücadelemiz olduğunu ifade ediyoruz. İlk günden beri ifade ettik, bugün de aynı şeyi söylüyoruz; Her yerde, sokakta, Meclis’te yan yana olmaya, birlikte direnmeye, mücadele etmeye ve birlikte kazanmaya kararlıyız. Siz direndikçe, siz kararlı durdukça, inanınki patronlar geri adım atacaktır. Bu konuda hiçbir teretdüt olmasın. Bugüne kadar işçi sınıfı neyi kazandıysa mücadelesi ile kazandı. Neyi kazandıysa direnerek, yan yana durarak ve sınıf bilincini pekiştirerek kazandı. Bu mücadeleden de kazanarak çıkacağınıza olan inancımı yenilemek istiyorum” dedi.
