Dersim’de coşkulu Newroz: Modern Yezidlere karşı Dersim İttifakı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Newroz, Dersim’de coşkuyla kutlandı. Sanat Sokağı’nda toplanan kitle Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte sık sık ‘Newroz Piroz Be’ sloganları atıldı.

Newroz’a DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, Dersim Belediye Eş Başkan Adayları Birsen Orhan ile Cevdet Konak, Dersim İttifakı bileşenleri ve yüzlerce yurttaş katıldı.

“DERSİM YÜZ YILLIK KIYIM YAŞADI, DERSİM HALKI 31 MART’TA FAŞİZME ŞAMARI VURACAK”

Dersim Belediye Eş Başkan adayları Birsen Orhan ve Cevdet Konak açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Direnen bütün tutsaklara selam göndererek sözlerine başlayan Birsen Orhan, “8 Mart’ın coşkusunu Newroz’un coşkusuyla buluşturuyoruz. Newroz, Kürtlerin, Alevilerin yaşam sembolüdür, gençliğin yüreğindeki özgürlük ateşidir” dedi.

DEM Parti Dersim Belediye Eş Başkan adayı Cevdet Konak ise, “Dersim yüz yıllık bir kıyım yaşadı. Koçgiri Katliamı, 38 soykırımında 50 binin üzerinde canımızı katlettiler. 1980’de binlerce devrimciyi tutsak aldılar. 94’lü yıllarda köylerimizi boşalttılar. Hala bu siyasal baskılar, Dersim’in tarihsel kimliği üzerinden devam ediyor. 31 Mart’ta Newroz’un coşkusuyla faşizme en büyük şamarı sizler Dersim’de vuracaksınız” diye konuştu.

“DEMOKRATİK ÇÖZÜM TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN HALKLARI İÇİN ŞARTTIR”

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda tarihe not düştüğü mektubunu okuyan Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Kürt sorunun demokratik çözümünün Türkiye ve Kürdistan halkları için şart olduğuna dikkat çekti.

“GÜNÜMÜZ DEHAKLARINA KARŞI BİRLEŞMEK TARİHSEL SORUMLULUĞUMUZDUR”

SMF MYK Üyesi Mahir Gürz, ise şunları dile getirdi:

“Günümüzün Dehaklarına karşı birleşmek tarihsel sorumluluğumuzdur. Ortak birikimlerimizi ve değerlerimizin kazanımı olan Dersim İttifakı’nı ucuz polemikler ve algı operasyonlarıyla zayıflatmaya çalışan her türlü kesimin sisteme hizmet ettiğini görüyoruz. 31 Mart seçimlerinde Dersim halkı kazanmıştır, ilan ediyoruz.”

“NEWROZ ALANLARINI SERHİLDAN RUHUYLA DOLDURUYORUZ”

Newroz alanlarının serhildan ruhuyla dolduğunu ifade eden ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, “Dersim Kürt’tür, Alevi’dir. Soldur, sosyalisttir. Bu direngenliği, baş eğmezliği birleşik mücadelemizle buluşturmamız gerek. Onun da adı birleşik mücadele partimiz DEM’dir. Hepimiz DEM’in sözünü yükseltmeliyiz” diye belirtti.

“GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”

Dersim halkının baskılara hiçbir zaman boyun eğmediğini belirten EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, “İktidarın bütün baskılarına karşı bir aradayız ve geleceğimizi birlikte kazanacağız. Tek adam iktidarının ülkedeki baskı politikaları devam ediyor. Bu ülkede özgürlük mücadelesi verenler tutuklanıp cezaevine atıldı. Ne Türkiye halklara ne de Kürt halkı bu zulme asla boyun eğmeyecektir. Dersim İttifakı olarak mücadelemizi sürdüreceğiz ve halkımızla beraber tek adam düzenine 31 Mart’ta güçlü bir cevap vereceğiz” diye ifade etti.

“DEHAKLARA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Dersimlilerin her zaman faşizme karşı mücadele ettiğini vurgulayan Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Tarihi direniş bizi bugünlere getirdi. Biz zulmedenlere karşı direndik. Günümüzün modern dehaklarına karşı da direniyoruz. Dersim İttifakı olarak dehaklara geçit vermeyeceğiz. Bu kutsal toprakları ele geçirmeye çalışıyorlar. Dersim’i yok etmek istiyorlar, biz Dersimliler her zaman bu topraklar için mücadele ettik. 1938 ‘de katliam yaptı ama bizi baş eğdiremediler, şimdi de içeriden kuşatmaya çalışıyorlar. Koçyiğit, “Bu tarihi direniş bizi bu günlere getirdi. Biz her zaman bu zulümkarlara karşı direndik. Bugünün modern Dehak’ı AKP’dir, MHP’dir. Hizbulkontra’dır, JİTEM ittifakıdır. Bu ittifaka karşı Dersim’in bağrından çıkmış Dêrsim İttifakı var, geçit yok Yezid’e. Dersim İttifakı, sadece seçim ittifakı değildir. Dersim’in geleceğini kurtarma ittifakıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılıp, halaylar çekildi.

Kaynak: Pirha

Dersim’de coşkulu Newroz: Modern Yezidlere karşı Dersim İttifakı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA