“Hüda Par Alevi partisidir” diyen Dersim adayına, Alevi örgütlerinden sert tepki: Dersim halkı bu hadsiz siyasete gereken yanıtı verecektir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alevi örgütleri; Hüda Par’ın Dersim Belediye başkanı adayının basına verdiği bir röportaj a ‘’Hüda Par Alevi partisidir’’ demesine sert tepki gösterdiler.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Demokratik Alevi Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Öncelikle şunu belirtelim ki, Alevilik her türlü şiddeti, tekçiliği ve kadını ikinci sınıf olarak gören tüm anlayışları kesin olarak reddeder. Bahsi geçen siyasetin Alevilik ile uzaktan yakından alakası olamaz ve olmayacaktır da” denildi.

Alevi kurumlarının açıklamasının tam metni şöyle:

“Küf tutmaz elmastır aslımız bizim / Olur olmaz sarraf anlamaz bizi. (Seyrani)

Ülkemiz, yerel seçimlere giderken Aleviler siyasetçilerin ve partilerin gündeminden düşmüyor. Gün geçmiyor ki inancımıza yönelik asimilasyoncu, inkarcı ve hakaret içeren söylemlere maruz kalmayalım. Şimdi de Hüda Par’ın Dersim Belediye başkan adayının verdiği bir röportajda, ‘Hüda Par Alevi partisidir’ demesi gibi.

Öncelikle şunu belirtelim ki, Alevilik her türlü şiddeti, tekçiliği ve kadını ikinci sınıf olarak gören tüm anlayışları kesin olarak reddeder. Bahsi geçen siyasetin Alevilik ile uzaktan yakından alakası olamaz ve olmayacaktır da. Bu ülkede insanların, domuz bağı ile katledilip evlerin odalarına gömüldüğünü, aynı siyasetin Madımak Oteli katillerini ‘Sivas mağdurları’ olarak sahiplendiğini de unutmadık.

Doksanlı yılların en karanlık sayfalarını yazanlar, Kürt halkının ve tüm toplumsal hak taleplerini kan dökerek bastırmaya hizmet edenler Alevilerin siyaset yapma alanı olamazlar. Bu inkarcı, kadın düşmanı ve tekçi politika, bizlerin eşit, toplumsal cinsiyet eşitliği ve demokratik-laik bir yurttaşlık temelli mücadele ve duruşumuz karşısında, zulüm saltanatlarını sürdürmek için bin bir kılığa girerek, çok boyutlu ve sistematik saldırılarını sürdürmektedir.

31 Mart yerel seçimleri süreci bu gerçekliği daha da görünür kılmıştır. Bu parti, programına, ‘kadınlar sahiplenilmelidir’ gibi kadın kimliğini aşağılayan ve onu toplumsal yaşamdan soyutlayan politikaları koymuştur. Şeriat düzenini getirmek için mücadele veren ve siyaset tarihi karanlık şaibelerle dolu olan bu parti asla Alevilerin siyaset yapma alanı olamaz.

Aleviler, bilimin ışığı ile gittikleri yolda, 73 millete bir nazarla bakar, kadın ve erkeği eşit olarak yaşamın merkezine alırlar. Hüda Par ve benzer siyasal akımlarla tarih boyunca mücadele ettik ve bugün de edeceğiz. Her türlü tekçi, ırkçı ve şeriatçı yapılanmalar karşısında, çağdaşlığı, eşitliği, laikliği ve özgürlüğü savunuyoruz. Bu karanlıkla ışığın, iyi ile kötünün mücadelesidir. Bir Alevi coğrafyası olan Dersim’de halk bu saygısız ve hadsiz siyasete sandıkta gereken cevabı verecektir. Çünkü Aleviler ırkçı ve şeriatçılara destek vermeyecek kadar tarihsel bilince sahip onurlu bir halktır. Şeriata karşı laiklik, faşizme karşı demokrasi mücadelemiz devam edecektir. Saygılarımızla….

“Hüda Par Alevi partisidir” diyen Dersim adayına, Alevi örgütlerinden sert tepki: Dersim halkı bu hadsiz siyasete gereken yanıtı verecektir
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA